• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Küçük kızın midesinden 2 kilo saç çıktı!

Yeniakit Publisher
2015-04-13 19:19:00 -
Küçük kızın midesinden 2 kilo saç çıktı!

Çin'de 8 yaşındaki bir kız çocuğunun midesinden 2 kilo saç yumağı çıktı.

Çin'de 8 yaşında bir kız çocuğunun hayatı saçları yüzünden neredeyse kararacaktı! 'Saç yeme hastalığı' olarak bilinen Trikofaji'den muzdarip olan küçük kızın midesinden tam 2 kiloluk saç yumağı çıkarıldı.

MİDESİ SAÇLA DOLMUŞ

Sık sık hastalanan ve kilo kaybeden küçük kıza teşhis koyan doktor, bir fizik muayenesinin ardından çocuğun karnında bir şişlik fark etti ve yaptığı tarama sonrası, çocuğun midesindeki nesneyi ultrasonla ailesine gösterdi. Fakat bu nesnenin tam olarak ne olduğu anlaşılamadı.

Ameliyata küçük kızın midesinden tam 2 kiloluk bir bir tüy yumağı çıkarıldı. Bu saç yumağının içerisinden de giysi lifleri-tüyleri ve garip hurda parçaları çıktı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

SIMSIKI BİR 'SAÇ YUMAĞI' KİSTİ

Çok sıkı ve sert bir 'kist' şeklinde toplanan kıl yumağının, küçük kızın midesinin tam şeklini aldığı, mideyi tıkadığı için de midenin hiç bir yiyeceği kabul etmediği ve küçük kızın bu yüzden zayıf düştüğü ortaya çıktı.

TRİKOFAJİ HASTALIĞI NEDİR?

Saç yeme hastalığı olarak bilinen Trikofaji hastalığı, psikolojik bir rahatsızlık olarak biliniyor. Bilimsel tanımıyla trikofaji, takıntılı bir şekilde saç/kıl yeme rahatsızlığıdır. Elbette, saçları ve kılları yemek için, öncelikle onları koparmak gerekir. İşte bu sebeple, trikotilomani olarak bilinen takıntılı biçimde saç ve kıl yolma davranışıyla birlikte görülür. Ancak trikotilomanyaklara nazaran trikofajik bireyler, sadece saç/kılı yolmakla kalmazlar, onları yutarlar da. Bazı trikofajik bireyler, sadece kendi saçlarını değil, etrafta, halılar üzerinde, vb. yerlerde buldukları kılları da yerler. Özellikle bu tür aşırı vakalarda sindirim kanalında saç yumağı (trikobezoar) oluşabilir.

SEBEBİ NEDİR?

Trikofajik bireyler genellikle bu kılların kök yumrularını (saç diplerini) yerler. Kimi zaman da saç uçlarını kemirirler. Daha nadiren bu bireyler, saç gövdesinin kendisini de bütün olarak yerler.

Bu davranışın kritik bir sorun olmaya başlamasının ilk belirtileri, mide ve bağırsaklarda oluşan yumaklardan ötürü hazımsızlığın ve karın ağrılarının başlamasıdır. Sonrasında, daha ciddi sorunları da beraberinde getirebilir. Üstelik bu kişiler, sadece saç ve kılı yemekle kalmazlar, bunu "ritüel" denen belli davranış kalıpları içerisinde yaparlar. Örneğin saçı yemeden önce, saç köklerini dudaklara değdirmeyi, sürmeyi, gezdirmeyi tercih ederler. Ayrıca bu ritüeller, saçı/kılı tatmayı ve ara sıra çiğneyerek, yemeden önce tadına bakmayı içerebilir. Bazı vakalarda trikofajik bireylerin başkalarının saçını/kılını bile yedikleri tespit edilmiştir.

RAPUNZEL SENDROMU

Trikofajik bireylerin midelerinde genellikle kıllar parçalanır veya bütün olarak sindirim kanalını kat ederek dışkıyla dışarı atılır. Fakat bu davranış çok sık tekrarlanıyorsa, çok sayıda kıl birbirine yapışarak yumaklar oluşturur. Bu kıllar, bağırsaklarda yumaklar olarak biriktiğinde, dahiyane bir şekilde isimlendirilmiş "Rapunzel Sendromu" görülebilir. Bu sendroma sahip 18 yaşındaki bir gencin bağırsaklarından 4.5 kilogramlık kıl yumağı çıkarılmıştır. Bu yumaklar, midenin veya bağırsakların şeklini alıp onları tıkayacak kadar fazla miktarda birikebilir.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Bu hastalığın tedavisi de diğer dürtü kontrol bozukluklarının tedavileriyle aynıdır: psikolojik tedavi görülür. Ayrıca trikofajinin kimyasal dengesizliklik sonucu da tetiklenebildiği düşünülmektedir. Bu nedenle anti-depresanlar ve psikoterapi bir arada sürdürülür.

internethaber

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23