• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Korsan yönetime son!

Yeniakit Publisher
2014-03-13 09:33:00 - 2014-03-13 09:39:05
Korsan yönetime son!

“Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ciddi bir vesayet altındadır. Ne belediye başkanlarının ne de eşbaşkanlarının hiçbir yetkisi yoktur” diyen Galip Ensarioğlu, “Bizim belediyecilik anlayışımızda hiçbir şey korsan olmayacak. Belediye Başkanı olduğum günden itibaren Belediye’nin makbuzsuz bir tane işi olmayacak. Yasadışı bir tane işimiz olmayacak. Kayıtdışı hiçbir işlem olmayacak” dedi.

Fahrettİn DEDE - SÖYLEŞİ

Bugüne kadar BDP’nin ve Osman Baydemir’in kalesi olarak görülen Diyarbakır için bu seçimler farklı bir atmosferde geçiyor. İnsanların AK Parti’ye daha sıcak bakmasında çözüm sürecinin yakaladığı ivme kadar AK Parti’nin adayı Galip Ensarioğlu’nun şehir halkı tarafından yakından tanınıyor olması geliyor. Ensarioğlu ile Diyarbakır’ın BDP’li bugününü, ve eğer seçilmeyi başarırsa AK Parti’li yarınını konuştuk:

Sizin hem ailenizden gelen bağlarınızla, hem de kendi başarılarınızla Diyarbakır özelinde sevildiğinizi biliyoruz. Bu sevgi sandığa yansıyacak mı?

- Ben kendime güveniyorum. Burada doğdum, burada büyüdüm, burada okudum. Her kesimden insan tanıdım. Diyarbakır’ın fakirinden zenginine, köylüsünden kentlisine, okumuşundan okumamışına; toplumun bütün kesimleriyle diyaloglarımız oldu öteden beri. İnsanların sorunlarını dert edindik. Çözümlerini araştırdık. O yüzden kitleye ulaşmakta kendimde hiçbir eksiklik görmüyorum. Bugüne kadar halkın tercihlerini etkileyen başka faktörler vardı.

İSTİSMAR EDENLER, KÖTÜ SINAV VERDİ

Neydi o faktör?

- Son 30 yıldır bölgede yaşanan savaş ve bu kargaşa ortamında girilen seçimler insanların tercihlerini etkiledi. Bu yaşanan çatışma ortamında duygusal ortamda seçim çalışmaları yürütüldü. Ama 30 yıldır halkın verdiği desteği hem istismar ettiler, hem de heba ettiler. 15 yıldır bu kentin yönetimi ellerinde olduğu halde bu kente ciddi bir yatırım yapmadılar. Kentin temizlik sorunu, trafik sorunu, kentsel dönüşüm gibi bütün alanlarda çok kötü bir sınav verdiler.

SÖZ VERDİKLERİ HİÇ BİR PROJEYİ YAPMADILAR

Türkiye’nin pek çok bölgesinde çöp sorunu aşıldı ama Diyarbakır’da bu sorun yerli yerinde duruyor anladığım kadarıyla…

- Diyarbakır kirli bir şehir… Diyarbakır bunu hak etmiyor. Fakat gördük ki, böyle bir dertleri de yok. Böyle bir vizyonları da yok. Geçen seçimlerde söz verdikleri hiçbir projeyi de yapmadılar. İki seçimdir tramvay sözü verdiler ama tramvayın t’si bile yok. Katlı otopark sözü verdiler ama bir tane olsun yapmadılar. “Temiz şehir” dediler, Diyarbakır şu anda Türkiye’nin en kirli şehirlerinden biri... Dicle Vadisi dediler, yapamadılar. Fiskaya Şelalesi dediler, tarihi dokunun dibine bir ucube inşa ettiler, zaten suyunu da akıtamadılar. Biz geldiğimizde o ucube yapıyı derhal yıkacağız.

BUNLARIN VİZYONU, GÜCÜ, BUNLARA YETMEZ

Bunların vizyonu, gücü, bunlara yetmez. Kentsel dönüşüm, Diyarbakır’ın en büyük sorunudur. Kentsel dönüşüm adına hiçbir şey yapmadılar. Bilerek yapmadılar. Çünkü bu kenti buna layık gördüler. Orada yetişen sağlıksız nesillerden siyaset devşirmek istediler. Ama Diyarbakır halkı bunu biliyor. Diyarbakır’ın yapısına uyuşmayan bu gecekondulaşmayı ortadan kaldıracağız. Gecekondu her yerde var ama Türkiye’nin hiçbir tarafında gecekondu apartmanlar yoktur. Burada her seçimde gecekondu yap-sat yapılıyor. Tapusuz-ruhsatsız apartmanlar yapılıp satılıyor. Her seçimden iki ay önce yapımına başlanır, seçimlerle bitirilir.

Eski yönetime karşı nasıl bir değişim gerçekleştireceksiniz?

- Bizim belediyecilik anlayışımızda hiçbir şey korsan olmayacak. Dönüşümün yapıldığı yerdeki insanların hakları da korunarak kentsel dönüşümü tamamlayacağız. Onların yapamadığı tramvayı değil, çok daha uzak noktalara raylı sistemi götüreceğiz. Etrafına da uydu kentler inşa edeceğiz.

DİYARBAKIR'IN ŞİMDİKİ BELEDİYE BAŞKANI VESAYET ALTINDA!

Bütün Türkiye bir tarafa, Diyarbakır hep çok farklı şeylerle gündeme geliyor. Sizin başkanlığınızdaki Diyarbakır, nelerle gündem olacak.

- Bizim Diyarbakır’ımız çok farklı olacak. Diyarbakır’da yatırımların olabilmesi için huzur ve güvenin oturması gerekiyor. Bu noktadaki en önemli proje de çözüm sürecidir. Yatırımcılar, bu belediyecilik anlayışı olduğu müddetçe Diyarbakır’a gelmiyorlar. Çünkü geldiklerinde, Diyarbakırlılar ve işadamları çok iyi bilirler ki, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı ciddi bir vesayet altındadır. Ne belediye başkanlarının ne de eşbaşkanlarının hiçbir yetkisi yoktur. Protokol başkanı seçilirler; ama karar verici ve yetkili değillerdir. Diyarbakır halkı tam yetkiyle seçtiği Belediye Başkanı ile muhatap olacak. Biz halkın verdiği yetkiyi hiç kimseyle paylaşmayacağız.

Burada bir mesaj vermek istediniz galiba ama ben anlamadım…

- Diyarbakırlılar dediklerimi anlıyor… Diyarbakırlılar, o yetkililerin kim olduğunu iyi bilirler… Diyarbakırlılar, Belediye Başkanı ve yetkililerin gerçek yetkili olmadığı, bunların dışında kimsenin tanımadığı, bilmediği isimlerin gerçek yetkili olduğunu çok iyi bilirler. Bu belediyede iş adamlarının makbuz dışında ödemelere muhatap kılındığını Diyarbakırlılar biliyor. Belediye Başkanı olduğum günden itibaren Belediye’nin makbuzsuz bir tane işi olmayacak. Yasadışı bir tane işimiz olmayacak. Kayıtdışı hiçbir işlem olmayacak.

"DİYARBAKIR, KENDİ ÖZ KİMLİĞİYLE TANINACAK"
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Yabancı turist Diyarbakır’a gelmediği gibi İstanbul’daki Bursa’daki insanımız da Diyarbakır’a gelmiyor. Çünkü tanımıyor. Burada Kur’an-ı Kerim’de adı geçen iki peygamber ve pek çok sahabe yaşadı. Diyarbakır’ı nasıl tanıtacaksınız?

 - Diyarbakır, kendi öz kimliğiyle tanınacak. Evliyası, enbiyası, tarihimizde neye karşılık geliyorsa o şekilde tanınacak. Bunun yanında Diyarbakır’ın tarihinde var olan farklı inanç mensuplarının temsilcileri de özgürce yaşayacak. Biz farklı bir şeyin sözünü vermiyoruz. Bu kent neyse onu yansıtacağız. Binlerce yıldır bu kente merkezlik yapan tarihi Suriçi’nin kendiyle buluşması gerekiyor en başta… Yeniden inşa edilecek. Suriçi’ni bu manada dönüştüreceğiz. Burada bir kent Müzesi kuracağız. Şuanda yok. Tarihi Diyarbakır evi içinde Diyarbakır’ın bütün tarihi mekânları görülecek. Görsel sinevizyon gösterileriyle 5-6 farklı dilde kentimizi tanıtacağız.

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23