• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Konserve nasıl zehirler? Ev yapımı konserveler zehirler mi?

Ev yapımı konservelerin her zaman sağlıklı olduğu düşünülür. Peki, uygun koşullarda saklanmayan konserveler sağlık için bir tehlike oluşturur mu? İşte, sık sık araştırdığınız “Konserve nasıl zehirler?” sorusunun cevabı.

2019-12-02 21:27:00 -
Konserve nasıl zehirler? Ev yapımı konserveler zehirler mi?

Ev yapımı konservelerin her zaman sağlıklı olduğu düşünülür. Peki, uygun koşullarda saklanmayan konserveler sağlık için bir tehlike oluşturur mu? İşte, sık sık araştırdığınız “Konserve nasıl zehirler?” sorusunun cevabı.

 

Hanımlar özellikle yaz aylarında konserve ve salçalarla evlerini doldurur. Yazdan hazırlanan bu tip sebzelerin katkı maddeleri içermediği için her zaman daha sağlıklı olduğu düşünülür. Ancak ülkemizde ev yapımı konserve ve salçalar nedeniyle zehirlenenlerin sayısı bir hayli fazla. Peki, ama ev yapımı konserve neden zehirler?

Konserve nasıl zehirler? Ev yapımı konserveler zehirler mi?

Konserve yaparken satın alınan sebzelerin hijyeni son derece önemlidir. Ayrıca konserveler hazırlandıktan sonra uygun şartlarda muhafaza edilmezse çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Uzmanlar uygun koşullarda saklanmayan konservelerde bir çeşit bakteri ürediğini ve bu bakterinin ölümle sonuçlanabilecek sonuçlara yol açtığını belirtiyor. Söz konusu bakterinin ismi ise Botulismus...

Gıda kaynaklı botulizm mikroorganizmanın gelişimi esnasında üretilen toksini içeren gıdanın tüketilmesi ile oluşan ciddi bir gıda zehirlenmesidir. Botulismus toksini, konserve mısır, biber, yeşil fasulye, çorba, pancar, kuşkonmaz, mantar, olgun zeytin, ıspanak, ton balığı, tavuk ve tavuk ciğeri ve ciğer kafa ve hafif öğle yemeği etleri, jambon, sosis, doldurulmuş patlıcan, ıstakoz ve tütsülenmiş ve tuzlanmış balık gibi gıdalarda saptanmıştır. Yıllık olarak kaydedilen birçok salgının, yetersiz işlenmiş gıdalarla, ev yapımı konservelerle alakalı olduğu görülmüştür. Zaman zaman ticari üretilen gıdalarda da rastlanmıştır. Sosisler, et ürünleri, konserve sebzeler ve deniz ürünleri insan botulizmi için en sık karşılaşılan gıda ürünleridir.

Botulismus zehirlenmesi belirtileri nelerdir?

Botulismus belirtileri tıpkı gıda zehirlenmesine benzemektedir. Botulizm nedeniyle meydana gelen ilk belirtiler arasında kusma, ishal, acı ve bulantı bulunmaktadır. İleri derecede botulismus hastalığına yakalanan kişilerde görme bozukluğu, kas dokusu hastalıkları, kabakulak ve pnömoni gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir.

Paslı kapaklara dikkat!

Ev yapımı konserveleri sakladığınız kavanozların hijyenik olması son derece kıymetlidir. Kavanozlar kaynatılıp, sterilize edilmelidir. Ayrıca kavanozların kapaklarının paslı olmamasına özen göstermelisiniz. Çünkü paslı kapaklar tahmin ettiğinizden daha çok soruna yol açabilir.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23