Makarna, çoğumuzun severek yediği yemeklerden biri. Bir de kıymalı sos eklenince tadına doyum olmuyor.
Kıymalı makarna tarifi nasıl yapılır? İşte kolay tarif
Kıymalı makarna nasıl yapılır?
Malzemeler
- 1/2 (yarım) Paket Makarna
- 250 Gr. Kıyma
- 1 Adet (mandalina kadar) Kuru Soğan
- 2 Diş Sarımsak
- 1 Adet Sivribiber yada Köy Biberi
- 1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
- 1 Yemek Kaşığı Biber Salçası
- 5 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
- 1 Çay Bardağı (makarnayı haşladığınız) Su
- 15-20 Dal Maydanoz
- Tuz - Karabiber
Hazırlanışı
Makarnayı, kaynamakta olan bol tuzlu suya ekleyin ve 8-10 dk. haşlayın. Makarna haşlanırken siz sosu hazırlayın. Bir tavaya, zeytinyağını koyup, ısıtın. Sarımsağın birini kabuğunu soymadan, hafifçe çıtlatın. Isınmış yağa atıp, sürekli çevirerek kızartın. Kabuğu turuncu olunca, sarımsağı yağdan çıkartın. Sarımsak aromalı yağa minik minik yemeklik doğradığınız soğan ve biberi ekleyin. Sürekli karıştırarak, soğanlar şeffaflaşıp, sararıncaya kadar kavurun. Kıymayı ekleyin ve 4-5 dk. daha karıştırarak kavurun. Kıyma pişince, salçaları ekleyin ve 1 dk. kadar daha kavurun. Diğer sarımsağı, ince ince dilimleyip karışıma ekleyin. Makarnanın haşlandığı sudan bir çay bardağı alıp, kıymalı karışıma ekleyin. Tuz ve karabiberi ekleyin, 1 dk. kadar pişirip, ateşi kapatın. Minik minik kıydığınız maydanozları ekleyip, karıştırın. Makarnayı süzün ama sudan geçirmeyin. Süzülen makarnayı, sosa ekleyip, karıştırın ve sıcak servis yapın.
Size diğer önerimiz ise;
Fırında kıymalı makarna tarifi
Malzemeler
Yarım paket fırın makarna
İç harcı için:
- 400 gr kıyma
- 1 orta boy soğan
- 1 büyük boy domatesin rendesi
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 sivri biber
- Tuz
- Karabiber
- Pulbiber
- Kimyon
Beşamel sos için:
- 3, 5 su bardağı süt
- 3 yemek kaşığı un
- 3 yemek kaşığı tereyağ
- Tuz
- Karabiber
- Üzeri için:
- Kaşar peyniri rendesi
Yapılışı
İlk olarak iç harcımızı hazırlayalım. Soğanlar küp küp doğrayalım. Tavaya sıvı yağ koyup soğanlar ve yemeklik doğranmış biberler ekleyip kavuralım. Soğan ve biber yumuşayınca kıymayı da ekleyip kavurmaya devam edelim. Domates rendesi, salça, tuz ve baharatlar ekleyelim, ve 2- 3 dakika daha kavurup ocaktan alalım. Makarnayı tarifine göre haşlayalım Makarna haşlanırken beşamel sosu hazırlayalım. Sos için tencereye 3 kaşık tereyağ koyup eritelim. Un ekleyip karıştırarak kavuralım. 3. 5 su bardağı sütü ekleyip sürekli karıştıralım. Kaynamaya gelince tuz ve karabiber ekleyip 1-2 dakika daha ocakta bekletildikten sonra ocaktan alalım. Orta boy borcama haşlanan makarnanın yarısı yayalım. Beşamel sosun yarısı makarnaların üzerine gezdirelim. Kıymalı harçtan makarnanın üzerine eşit şekilde yayalım. Kalan makarnayı kıymalı harcın üzerine ekleyip yayalım. Kalan beşamel sosu makarnanın üzerine eşit şekilde gezdirelim. Üzerine rendelediğimiz kaşar peynirini serpelim. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet olsun.