• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Keneyle boğuşan Sivas'ta şimdi de tırtıl istilası başladı! 6 köyü tehdit ediyor

Yeniakit Publisher
2020-06-08 09:59:00 -
Keneyle boğuşan Sivas'ta şimdi de tırtıl istilası başladı! 6 köyü tehdit ediyor

Kene vakalarının yoğun olarak görüldüğü Sivas'ta şimdi de tırtıl istilası başladı. Ormanlık alanları istila edip yerleşim yerlerine kadar inen ve 6 köyü tehdit eden tırtıllar, vatandaşlarda tedirginliğe neden olurken bitki örtüsüne de zarar veriyor.

Kenenin neden olduğu Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarının yoğun olarak görüldüğü Sivas'ta şimdi de tırtıl istilası baş gösterdi.

Sivas'ın Zara ilçesinde ormanlık alanı istila eden tırtıllar, 6 köyü tehdit etmeye başladı.

İlçe merkezine 70 kilometre mesafede bulunan Kardere köyü ve mezralarında, ormanlık alandan yerleşim yerlerine kadar inen tırtıllar bölge halkını tedirgin ederken, bitki örtüsüne de zarar veriyor.

"Mezralarımızda yaşayamaz duruma geldik"

Kardere, Evrencik, Söğütözü, Bolucan, Aşağımescit, Çaypınar köyleri ve mezralarının olumsuz etkilendiği tırtıl istilası nedeniyle meşe ağaçları başta olmak üzere birçok bitki zarar gördü.

Kardere köyü muhtarı Edip Arslan, AA muhabirine, bölgede geçen yıl tırtıl kozası yoğunluğu yaşandığını söyledi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Tırtılların özellikle meşe ağaçlarını etkilediğini belirten Arslan, "Şu an mezralarımızda yaşayamaz duruma geldik. Bütün evleri, bahçeleri sarmış durumda. Orman kesimi de olduğu için bizim bölgemizde köye doğru akın etmekte bunlar. Gerekli mercilerden yardım istiyoruz." dedi.

"Kaşıntı, tahriş, alerji yapıyor"

Kardere, Söğütözü, Evrencik, Çaylıca, Bolucan, Çamurcu, Aşağımescit köyleri ile mezralarında yoğun tırtıl istilası olduğuna değinen Arslan, şunları kaydetti:

"Bölgemizin tamamını tırtıllar sarmış durumda. Geçen seneye kadar görülmemişti, geçen sene de bu kadar etkili değillerdi. Bu sene artık çocuklardan büyüklere kadar sağlık durumunu da etkiler hale geldi. Vatandaşlarımız alerji yüzündün hastaneye gitmek durumunda kalıyor. Tırtılın kendisi ve tozu kaşıntı, tahriş, alerji yapıyor. Orman işçilerimiz bölgemizde çadır kurmuş durumdalar, bebekleri, eşleri var. Onlar da etkilenmiş durumda."

"Günlük 10 kişi hastaneye gidiyor"

Arslan, geçen sene oluşan tırtıl kozalarının, ilkbaharda ağaçların yeşermesine müsaade etmediğini ve hiç birinde yaprak oluşmadığını ifade etti.

Diyarbakır'dan köye gelen orman işçisi Yakup Aksakal ise 80 hane olarak köye çadır kurduklarını belirterek, "Tırtıllardan dolayı çalışamaz hale geldik. Günlük 10 kişi hastaneye gidiyor. Bu yıl her tarafı tırtıl sarmış durumda. Ormanlarımızı mahvetmiş, bizler de çalışamaz durumda bekliyoruz." diye konuştu.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

hskan

tirtil ve kenenin doğal düsmani keklik ve sülün gibi hayvanlar yapilan yoğun avcılik yüzünden meydan kene ve tırtıla kaldi bakalım daha neler çıkacak
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23