• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İran ve Çin’den flaş işbirliği

Yeniakit Publisher
2016-01-23 16:17:18 -
İran ve Çin’den flaş işbirliği

İran ve Çin ticaret hacmini arttırma kararı aldı. İki ülke ticaret hacmini 600 milyar dolara yükseltmeyi amaçlıyor. İki ülke liderinin katıldığı törenle başta ekonomi, sanayi, kültür ve yargı olmak üzere çeşitli alanlarda 17 işbirliği protokolü imzalandı. Nükleer işbirliğinin arttırılması da imzalanan maddeler arsında bulunuyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in İran'a yaptığı resmi ziyarette iki ülke arasında çeşitli alanlarda 17 işbirliği protokolü imzalandı. İki ülke lideri ticaret hacmini 600 milyar dolar seviyesine çıkarmak için görüşmelerde bulundu.

İran'a karşı yaptırımların kalkmasının ardından Tahran'a ilk ziyareti Çin Devlet Başkanı Şi Cinping gerçekleştirdi. Çin liderini İran gezisinde üç başbakan yardımcısı 6 bakan ve kalabalık bir işadamı heyeti eşlik ediyor.

Resmi karşılamanın ardından İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Çin Devlet Başkanı ile heyetler arası görüşmelerde bulundu.


Görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuşan Ruhani, İki ülke stratejik ilişkileri, 25 yıllık kapsamlı bir eylem planının oluşturulması, iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 yıl içinde 600 milyar dolar seviyesine yükseltmek için görüşmelerde bulunduk diye konuştu.

Ruhani, Ekonomik ilişkilerin yanı sıra, güvenlik ve savunma konularında da görüşmeler yapıldı. Bölgeyi etkisi altına alan terörizm, aşırıcılık ve şiddetle mücadele konuları da ele alındı dedi.

İki ülke liderinin katıldığı törenle başta ekonomi, sanayi, kültür ve yargı olmak üzere çeşitli alanlarda 17 işbirliği protokolü imzalandı. Nükleer işbirliğinin arttırılması da imzalanan maddeler arsında bulunuyor.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'le de görüşmesi planlanan Çin lideri, İran'a gelmeden önce Suudi Arabistan ve Mısır'da temaslarda bulunmuştu.







x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23