• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

İran mutfağı Ankara'da keşfe çıkıyor! Başkentte eşsiz bir lezzet deneyimi

Yeniakit Publisher
IHA Giriş Tarihi: Güncelleme Tarihi:
İran mutfağı Ankara'da keşfe çıkıyor! Başkentte eşsiz bir lezzet deneyimi

Ankara'nın Çankaya ilçesinde bir restoran, İran mutfağının en özel lezzetlerini sunarak hem başkentlilerin hem de turistlerin ilgisini çekiyor. Farklı tatlar ve zengin çeşitleriyle İran yemekleri, başkentte damaklarda unutulmaz bir iz bırakıyor.

Ankara'da 9 yıl önce İran mutfağı restoranını devralan Bedri Yıldırım'ın aklında, 25 yıldır İran'a gidip geldiği ve o kültürü tanıdığı için restoran açma fikri oluştu. Türk olduğunu belirten Yıldırım, şeflerinin İran'dan geldiğini kaydederek onlarca çeşit İran yemeğini başkentlilerle ve turistlerle buluşturduklarını aktardı. 7'den 70'e herkesin beğenerek yediği İran yemeklerinde bilinenin aksine baharat olmadığını söyleyen Yıldırım; Pakistan, Hindistan ve Afganistan'da baharatlı yemeklerin olduğunu ancak İran kültüründe yemeklere sadece safran ve zerdeçal konulduğunu belirtti. Başkentlilerin en beğendiği yemeğin 'Ghorme Sabzi' olduğunu ifade eden Yıldırım, bu yemeğin İran'da özel misafirlere yapıldığını belirtti.

"En çok Ghorme Sabzi isimli yemeğimiz seviliyor"

İran yemekleri yapan Sahel'in sahibi Bedri Yıldırım, yaklaşık 9 yıldır bu restoranı işlettiğini aktardı. Yıldırım, Türk müşterilerin bir kere geldikten sonra müdavim olduğunu söyleyerek, “Gelen müşteriler etin tadını alıyor. Burada ete herhangi bir katkı maddesi katılmıyor. Çok fazla uyruktan müşterimiz var. İran, Amerika, Rusya, Çin, Japonya, Güney Kore ve Arap ülkelerinden müşterilerimiz var. En çok Ghorme Sabzi isimli yemeğimiz seviliyor. 7-8 saatte yapılan zahmetli bir yemek. Fesenjan isimli bir yemek var, diğer kebap çeşitlerimiz var. Ghorme Sabzi'nin içinde İran'a özgü bir ot var. Çemen otu var içinde. Ot da sadece İran'da çıkıyor. İran'da özel misafirlere yapılan bir yemek. 2 günde 70-80 porsiyon kadar satılıyor. 2 tane şefim var. İkisi de İranlı. 5-6 senedir benimle beraberler. İran acentesinde tur lideriydim, sonra burası el değiştirirken talip oldum. Ankara'da yaşayan Türklerin bir kere de olsa İran mutfağını denemesini isterim” diye konuştu.

“İran mutfağı, Türk mutfağına da çok yakın”

İran mutfağında baharatlı yemek olmadığını, baharatlı yemeklerin Afganistan, Hindistan, Pakistan bölgesinde olduğunu söyleyen Yıldırım, “İran'da genellikle safran ve zerdeçal kullanılır. Safranın zaten sakinleştirici özelliği var. Faydalıdır. Pahalı da bir ürün. Kebap çeşitlerimizde soğan sosu kullanırız genelde. Abartılı sosumuz yok. Soğan sosuyla terbiye yaparız. İran mutfağı, Türk mutfağına da çok yakın. Kesinlikle yakınlar. Ben Türk olduğum için iki tarafın da mutfağını bildiğim için kesinlikle Türk mutfağına çok yakın bir mutfak olduğunu söyleyebilirim. Bizim genelde mart, nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos aylarında kalabalığımız olur. İran'daki turistlerimiz gelir. Yurt dışından farklı ülkelerden gelenler olur. Bütün elçilikler bize geliyor. Elçiler, elçi yardımcıları, bakan yardımcıları bize geliyor. Mutfağımız güzel. Tavsiye ederim öneririm. Açıkçası Orta Doğu mutfağı çok güzel. Türkiye de buna dahil” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Hamza

iran mutfagiymis adamlar türk ismini bile yasakliyor hale hutbelerinde Hz Ebubekir efendimize Hz Ömer efendimize Aise annemize küfürlerin bini bin parca suriyede yaptiklari belli iran mutfagiymis.biz irkci degiliz ama aptalda degiliz mezhepci hicdegiliz.bizim yemeklerimiz bize yeter.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23