• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Huawei 2 yıl yetecek kadar çip stokladı

Yeniakit Publisher
2020-05-31 05:18:00 -
Huawei 2 yıl yetecek kadar çip stokladı

ABD’nin yoğun baskısından çekinen Huawei, önümüzdeki iki yıl boyunca kendilerine yetecek kadar çok sayıda Amerikan yapımı çip stokladı.

Huawei, ABD ile Çin arasındaki gerilimlerden en çok etkilenen firmalar arasında başı çekiyor. Firmanın geliştirdiği 5G modemleri ve altyapıları, ABD hükümetinin tepkilerinin merkezinde yer alıyordu. Gelen haberlere göre Huawei’nin elinde en önemli işlemlerde kullanacakları çiplerden 2 yıl yetecek kadar depoladı.

Huawei’nin pek çok farklı parça için Amerikalı ya da Amerika bağlantılı firmayla çalışması gerekiyor. Özellikle işlemciler için Intel ve programlanabilir çipler için de Xilinx, firmanın önemli tedarikçileri arasında yer alıyor.

En önemli parçalar depolanıyor

Nikkei Asian Review’da yayınlanan bilgilere göre Çinli teknoloji devi, “en önemli parçalar” olarak adlandırılan çiplerden önemli bir miktarı depoladı. Firmanın envanterinde yer alan parçaların, normal şartlar altında 2,5 yıl yetebileceği belirtiliyor.

15 Mayıs’ta ABD’nin aldığı yeni kararlardan sonra Huawei’nin erişebileceği, uzun vadede tedarik hizmeti alabileceği herhangi bir firma bulunmuyor. Washington da ayrıca Çinli üreticinin kendi çiplerini üretip kullanmasının önünde bir engel olarak gözüküyor.

Huawei uzun zamandır parça depoluyor

Çinli firma, aslında 2018 yılından bu yana parça depolamaya devam ediyor. 2018 yılının sonlarında Huawei CFO’su Meng Wanzhou ABD’li yetkililer tarafından tutuklandığından bu yana firma, Washington’ın olası yaptırımlarına karşı hazırlık yapıyordu.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Geçen hafta Huawei’den yapılan açıklamalarda firmanın yaklaşık olarak 23,45 milyar dolarlık bir çipseti, bileşen ve materyal birikimi yaptığı açıklanmıştı. Firmanın kamuya açık olarak gerçekleştirdiği ilk açıklamalar, Beyaz Saray’dan gelen açıklamaların hemen 3 gün sonrasında yapılmıştı.


Firmanın hangi parçaları depoladığı açıklanmamış olsa da özellikle Xilinx, Intel ve AMD çiplerine özel bir ilgi göstermiş durumda. Zira bu çiplerin yerine bir alternatif bulmaları pek de kolay gözükmüyor. ABD’li bu üreticiler çip pazarının %98’ine hakim.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

AHMET

Huawei ,alim listemden çıkmıştır. 5G hainliğine olması da ayrıca etkendir.

Mtrk

Huawei mate 20 lite almıştım. Bazen ekran DONUYOR. Keşke bunu almasaymışım.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23