• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Güven Asa Zeytinyağları doğallığı ve kaliteyi bir arada sunuyor

Yeniakit Publisher
2013-11-05 11:08:08 - 2013-11-05 11:12:40
Güven Asa Zeytinyağları doğallığı ve kaliteyi bir arada sunuyor

Zeytinyağı, yapılan birçok araştırmaya göre en sağlıklı yağlardan. Ancak ülkemizde bolca bulunmasına rağmen hakkıyla yararlanamadığımız bu nimet gözden uzak olduğu kadar damağımızdan da ırak. “İyi zeytinyağı nereden alınır? Halis olduğunu nasıl anlarız?” gibi sorular kurcalayıp duruyor beynimizi, elimiz rafa uzandığında. Huzur Giyim’in sahibi Turgut Gençal, 77 yaşından sonra işini gücünü oğullarına bırakıp, kendini zeytinyağı işine vermiş. 35 yıl önce evinin bahçesindeki zeytin ağacından aldığı ilham ve sevgi ile ayvalık, gömeç, karaağaç, pelitköy civarında zeytin bahçelieri satın almış. Güven Asa markası bu şekilde doğmuş.




Dünya’da zeytin ve zeytinyağı üretimi için Körfez Bölgesi, Ayvalık, Pelitköy, Burhaniye civarı daha uygun bir yer bulmak çok zordur. Bu bölgede oksijenin fazla olması zeytin ve zeytinyağının kaliteli olmasını sağlamaktadır. Bizde en iyi zeytinyağını üretmek için bu bölgeyi tercih ettik.

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
1936 doğumluyum. Dedelerimizden beri ticaret hayatının içerisinde yer almaktayız. 1948 yılında Samsun’da babam ve kardeşlerimle birlikte manifaturacılık yaptık. Daha sonra 1956 yılında askerlik hizmetimi İstanbul’da yaptım. Bu dönemde kumaş işiyle uğraşan bütün fabrikaları, hanları gezerek, burada nasıl bir iş yapacağımın planlarını yaptım. Askerlik görevimi tamamladıktan sonra Samsun’a gittim ve İstanbul’da ticaret hayatımı devam ettirmeyi planladım. İstanbul’a geldim. 1968 ‘de İstanbul ticaret odasına kaydımı yaptırdım. Huzur Kumaş ve Giyim Sanayi’yi kurdum. 2003 senesine kadar çoçuklarımla birlikte çalıştık. Elimizden geldiği kadarı ile aldığımız ve sattığımız ve yaptığımız tüm işlerde insanları memnun etmeğe çalıştık. 2003 senesine geldiğimizde Huzur Giyim Sanayi’yi Sayın Bahadır ve Hulusi beye devrettim.2006 senesinde Güven Gayrimenkul İnşaat Alım Satım ve Taah. Ltd. Şti ‘i kurdum. Arsa alım – satım ve İş hanları yaptık. 

Güven Asa Zeytinyağlarının kuruluş ve gelişim süreci hakkında bilgi verir misiniz?
35 sene evvel Yalova Akköy de bir bahçe satın aldım. Ağaçlara karşı çok büyük sevgim var. Bahçeye çeşitli ağaçlar ve meyveler özellikle zeytin ağacı diktim. 2010 senesinde Edremi’te gittim Küçükkuyudan Ayvalığa kadar her tarafın zeytin ağacı oldugunu görünce çok duygulandım. Bir emlakçı ayvalık, gömeç, karaağaç, pelitköy civarında zeytin bahçelieri satın aldım.  2012′de Güven ASA markası ile zeytinyağı firmasını kurduk. Türk Zeytinyağı’nın ve sektörümüzün geleceğine olan inancımız, ön görülerimizi oluşturmamızda bizlere kılavuzluk etmektedir. Türk Zeytinyağı’nın gelecek on yıllarda dünya piyasasında adından fazla söz etirmesi ve hak ettiği payı alabilmesi için her birimize düşen görev ve sorumluluklar vardır. Şirketimiz bunun bilinciyle çalışmalarına yön vermektedir. Dünya’da zeytin ve zeytinyağı üretimi için Körfez Bölgesi, Ayvalık, Pelitköy, Burhaniye civarı daha uygun bir yer bulmak çok zordur.
Zeytinin ana vatanı olan bu topraklar binlerce yıldır bize dünyanın en kaliteli ürünlerini sunmaktadır. En lezzetli zeytinyağları, en eski zamanlardan beri bu coğrafyada üretilir. Türkiye, bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu Akdeniz iklimi özellikleriyle dünyanın önde gelen zeytin ve zeytinyağı üreticilerindendir. Bu coğrafya’da bizlere düşen önemli görevlerden biri de dünyanın en güzel zeytinyağını üretmek ve dünya piyasasına sunmaktır. Bizler bunun bilinciyle bu muhteşem coğrafyada ”Dünya’nın en güzel Zeytinyağı”nı üretme çabası içindeyiz.”En iyi zeytinyağı nasıl elde edilir?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıt; toplama ve sıkma işinin olabildiğince hızlı yapılması ile elde edilir. Zeytinyağında kaliteyi üretim zinciri belirlemektedir. Zeytin, hasattan sonra mümkün olan en kısa süre içerisinde işlenmelidir.
Şirketimiz yüksek tonajda zeytin işleme kapasitesine sahiptir. Bu da sizlere sunduğumuz zeytinyağımızı kalitesini doğrudan etkilemektedir. Üretim sürecimiz kaliteli ürünü hedeflerken aynı zamanda ‘çevreye saygı’ ilkesini de içermektedir tesislerimizde zeytinyağı ‘Ekolojik Sistem’ tekniğiyle üretilmektedir.Bu sistemde çevreye zararlı kara su atığı oluşmamakta ve sıkım aşamasında yağla su teması olmadığı için daha kaliteli yağ elde edilmektedir. Sağlıklı yaşamın kaynağı ve Anadolu Kültürü’nün ayrılmaz parçası zeytinyağını sizlere en doğal haliyle ve saf haliyle sunmanın gururu ve keyfini yaşıyoruz.

Siz 50 senedir ticaretin içinde olan birisiniz ve Huzur Giyim Sanayinin kurucususunuz. Zeytinyağı nereden aklınıza geldi? Neden zeytinyağı sektörünü seçtiniz?
35 sene evvel Yalova Akköyde bir bahçe satın aldık. Bu bahçenin içine çeşitli ağaçlar diktik. Bir kısmınada zeytin ağacı diktik. Zeytin ağacı yaz kış yaprağını dökmez ve rüzgar estiği zaman yapraklan ayrı ayrı renklerde görünür. Ona baktığınızda büyük bir huzur hissedersiniz.  2010 yılında bir arkadaşım beni arayıp Pelitköy’de çok güzel zeytinlikler satılıyor dedi. Bunun üzerine Edremit, Ayvalık Pelitköy’e gittim ve bahçeleri görüp beğendik ve satın aldık.
Hasat zamanı gidip görmek istedim, zeytinleri çuvallarda topluyorlar ve bu çuvalları acımasızca traktöre atıyorlardı. Sonra sıkım için fabrikaya gelindi. Fabrikanın avlusunda zeytinini getiren herkes gibi bizimkiler de üst üste dizildi, istif edildi. Öyle zaman oluyordu ki fabrikanın avlusunda 5 gün zeytinler çuvallar da bekliyordu. Sırası gelen sıkıma giriyordu Bizden önce sıkıma giren kişinin bahçesinin yöresi ve durumunu bilmiyorduk. O kişinin yağı ile bizim yağımız az da olsa birbirine karışıyordu. Sıcak sıkım işlemini sağlıklı bulmadığımdan içime bu iş hiç sinmedi. Bahçeleri satayım diye düşünmeye başlamıştım ki, Pelitköy’de bir fabrikanın satıldığını bana bildirdiler. Ve fabrikayı gidip gördüğümde almaya karar verdim ve aldım. Zeytinyağı işine böylelikle girmiş olduk. Biz bu işi layıkıyla nasıl yapabiliriz en ideal nasıl üretebiliriz diye araştırmaya başladık. Bu konuda çok araştırmalar yaptık. Ancak bu süreç göründüğü kadar kolay olmadı. Aylarca bu konuda bu işin uzmanları ile görüşerek ve tüm dünyada zeytinyağı üzerine yazılmış kitapları inceleyerek en kaliteli zeytinyağının nasıl yapıldığını öğrenmeye çalıştık. Uzun denemelerden sonrada en iyi zeytinyağını üretmeye başladık.

Sağlıklı bir zeytinyağı elde edebilmek için nelere dikkat edilmesi gerekir? Bize imalat aşamaları hakkında bilgi verir misiniz?
Biz Güven Asa fabrikası olarak kendi bahçelerimizde organik gübre kullanıyoruz. Organik gübre diğer gübrelere göre yüzde atmış daha pahalıdır. Bahçelerimizin bakımlarında ziraat teknisyeni gözetiminde budamasını, sürülmesini ve ilaçlanmasını yapmaktayız. Hasat sezonu geldiğinde en son teknolojiyi kullanarak makine ile zeytinlerimizi topluyoruz. Hasadı kasım Aralık ayları arasında yapıyoruz. Bu mevsimde zeytinler henüz yeşil olduğundan içerisindeki vitamin ve mineraller en üst seviyede oluyor. Bu nedenle erken hasat yapıp insan sağlığına faydaların daha yüksek olmasını sağlıyoruz. Erken hasat sıkım yapıldığı zaman 100 kilogramda 20 kilogram zeytinyağı elde edilirken, Ocak ayında sıkım yapıldığında 25 kilogram zeytinyağı elde ediliyor. Bu nedenle üreticiler fazla zeytinyağı elde etmek için geç sıkımı tercih ediyorlar. Biz daha kaliteli ürün elde etmek için zarara uğramamıza rağmen kasım ayında sıkım yapmayı tercih ediyoruz. Her tarafı hava alan gıdaya uygun delikli kasalara koyuyoruz. Günde iki sefer zeytinlerimizi bahçelerimizden fabrikamıza sevk ediyoruz. Yine fabrikamızda uluslararası sertifikalı her tarafı hava alan gıdaya uygun 300 kilogram kapasiteli delikli kasalara koyuyoruz.
Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek zeytini üretime girmeden çift yıkama yapıyoruz. Ve mümkün olan en kısa sürede zeytinimizi üretime alıyoruz. 26 derecede soğuk sıkım yöntemi ile üretiyoruz. Soğuk sıkım yöntemiyle üretilen yağda bütün değerler yağın içinde kalıyor. Başta fenoller, omega 3, omega 6, antioksidanlar, antitoksitler, A, D, E, K vitaminleri yağın içerisinde bol miktarda kalmış oluyor. Sıcak sıkım yönteminde bazı değerlerin uçucu özelliğinden dolayı, bazılarının da sıcağa karşı duyarlı olması nedeniyle değerlerin çoğu yok denecek kadar azalıyor.
Bunlarda insan sağlığı için çok önemli olan değerlerdir. Biraz daha fazla yağ elde edilebildiği için bazıları bu metodu kullanmaya devam ediyor. İspanyada mesela 28 derecenin üstünde sıkılması devlet tarafından yasaklanmış ve cezai uygulamaları bulunuyor. Çokta ağır ceazalar veriliyor üretici fabrikalara.
Üretim aşamalarına devam edersek, sıkımın ardından yine hiç hava almadan bir tonluk çam kapaklı tanka geliyor. Kontrolleri yapılıyor, oradan da yine her tarafı izolasyonlu karanlık odada uluslararası sertifikalı paslanmaz çelik tanklara dinlenmesi için gönderiliyor. 18-22 derecede, hava ve ışık almayan bir ortamda dinlendirdiğimiz zeytinyağı ilk günkü tazeliğini ve lezzetini koruyor. Dinlenme süresi bittiğinde ise hiç hava almadan el değmeden tesisimizde dolum yapılarak sevkiyata uygun hale geliyor.

Ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Şu an için 5 farklı ambalajımız bulunmaktadır. Bunlar; 5 litrelik ve 2 litrelik uluslararası sertifikalı gıdaya uygun teneke kutulardır. Birde cam şişelerimiz bulunmaktadır. Onlarda, 1 litre, 500 gram ve 250 gramlıktır. Cam şişelerimiz ağzı mühürlüdür ve biristolden yapılan kutuların içinde yer almaktadır. Bunun sebebi güneş ve elektrik ışınlarından zeytinyağının direk etkilenmesini önlemektir. Zeytinyağımız tazeliğini her haliyle korumuş, taptaze, zeytinin içindeki tüm vitamin ve minerallerle dolu olarak mutfaklarda yerini almıştır. Sadece bizim değil bu kurallara uygun üretilen hiçbir zeytinyağı kokmaz. Zeytinyağlınızı baklavada,  pilavda balıkta, börekte, yumurtada hamur işlerinizde her türlü kızartmalarda gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Usulüne uygun işlenmiş zeytinyağı 240 dereceye dayanıklıdır.

Zeytinyağının insan sağlığına olan faydalarından bahseder misiniz?
Sn. Prof. Dr. Canan Karatay hocamızın da söylediği gibi anne sütü bir çocuğa ne kadar gerekli ise usulüne uygun işlenmiş zeytinyağı da bebekten yüz yaşına kadar, herkesin sağlığı için gereklidir. Yapılan birçok araştırma neticesine göre zeytinyağının bağışıklık sistemini güçlendirdiği ortaya çıkmıştır.
Prof Dr. Kenan Demirkol ise insan beyninde de bütün hücrelerin duvarında olduğu gibi oleik asit ve omega 3 vardır. Naturel sızma zeytinyağı en iyi oleik asit kaynağıdır, iyi kolestrolü düşürmeden kötü kolestrolü düşürür. Bu kalp için en sağlıklı yağ demektir. Zeytinyağının faydaları saymakla bitmediği gibi her geçen gün yeni faydaları keşfediliyor. Bize düşen ise burada insan sağlığına en uygun şekliyle zeytinyağını üretmektir. Herkesin de bunun bilincinde olup sağlık için zeytinyağına mutfaklarında daha çok yer vermesi gerekmektedir.

Zeytinyağı alırken öncelikle nelere dikkat edilmesi gerekir?
Zeytinyağının iyi olduğunu anlamak için test etmesi gerekir. En azından bir yumurta kırıp yemesi gerekir. Test etme imkanı yoksa önceliğin tat ve koku olduğunu unutmayın. Rengiyse ikinci planda. Kokusunda ağırlık olmamalı. Buruna meyvemsi bir koku gelmeli. Yerken ağızda toplanmaması, dağılması kalitesinin göstergesidir. Yutarken dilinizin arka kısmında hafif bir acılık bırakmalı. Halk arasında “Renginin açık yeşil olması kalitesini gösterir.” dense de, yağın rengi daha çok zeytinin toplandığı yöreye göre değiştiğinden bu her zaman geçerli değil. Çoğu yerde tatma imkanı olmadığından, deneyeceğiniz markanın küçük boy şişesini almakta yarar var. Zeytinyağını sadece kahvaltıda değil çeşitli yemeklerde deneyerek de verdiği lezzeti ve kalitesini test etmek mümkün. Raf ömrü uzun olduğundan ve trans yağ içermediğinden mümkün olduğunca soğuk sıkım yağları tercih edin. Birçok uzmana göre halis zeytinyağı buzdolabına girdiğinde donar.

Zeytinyağı nasıl saklamalıdır?
Zeytinyağını güneş ışınlarından ve her türlü ışıktan koruyun.
Hava ile temasını önleyin, şişenin ağzını kapalı tutun. Serin yerde saklayın ama buzdolabına koymayın. Zira zeytinyağı donabilir. Plastik yerine cam şişelerde saklayın. Bu hava ile temasını keser. Mümkün olduğunca çabuk tüketin. Afiyet Olsun…
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23