Fıstığın faydaları, besin değerleri nelerdir?
Fıstığı ağacı en çok yetiştirilen ağaç türleri arasındadır.
Fıstığı ağacı en çok yetiştirilen ağaç türleri arasındadır. Ülkemizde de yine yer fıstığı yetiştiriciliği oldukça yaygındır. Yer fıstığı çiğ ya da kavrulmuş olarak tüketilebilen bir yiyecektir. Bu bakımdan genellikle çerez olarak satılmaktadır. Ancak bu bitkinin sap ve kabuğunun farklı şekillerde değerlendirilmesi de mümkündür.
Fıstığın faydaları nelerdir?
-İyi kolesterol seviyesini yükselterek kötü kolesterol seviyesini düşürür.
-Mide ve kolon kanserlerine karşı büyük bir savaş verir.
-Kan şekeri seviyesinin dengelenmesine yardım eder.
-İçerisinde bulunan proteinler ve aminoasitler sayesinde vücudun sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlar.
-İçerisinde bulunan yağlar vücut sağlığı için oldukça faydalıdır.
-İçerisinde omega 3 yağları içerir ve buda saç dökülmesine, saç tellerinin kırılmalarına karşı oldukça etkilidir. Aynı zamanda saçların güçlü ve parlak görünmelerini sağlar.
-Egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarının iyileşmesine yardımcı olmaktadır.
-İçerisinde bol miktarda E vitamini bulunduğundan dolayı cilt sağlığına yararlıdır.
-Kadınların hamilelik süreçlerinde düşük riskini azaltır ve aynı zamanda döllenmeye de yardımcı olmaktadır.
-Seretonin hormonunun üretilmesine yardımcı olur ve bu sayede kişilerin depresyona girmelerini engeller.
-Kolon kanserinin oluşma riskini azaltmaktadır.
-Cinsel gücün arttırılmasına yardımcı olur.
-Düzenli bir şekilde tüketildiği taktirde, damar ve kalp hastalıklarına karşı korur.
-Yer fıstığı ezmesi safra kesesi ağrılarının azalmasını sağlamaktadır.
-Yer fıstığının düzenli tüketilmesi, inme riskinin azaltılmasını sağlar.
-Alzheimer hastalığının belirtilerini azaltır.
-Yer fıstığını düzenli olarak tüketen kişilerin hafızaları güçlenir.
Fıstığın besin değerleri
100 g yer fıstığında aşağıdakiler bulunur:
Kalori: 567 kcal
Protein: 25,8 g
Karbonhidrat: 16,13 g
Lif: 8,5 g
Toplam şeker: 4,72 g
Sodyum: 18 mg
Kalsiyum: 92 mg
Bakır: 1.144 mg
Demir: 4.58 mg
Magnezyum: 168 mg
Manganez: 1.934 mg
Potasyum: 705 mg
Fosfor: 376 mg
Magnezyum: 168 mg
Kalsiyum: 92 mg
Sodyum: 18 mg
Demir: 4.58 mg
Çinko: 3.27 mg
Selenyum: 7.2 µg
Niasin: 12.07 mg
E vitamini (alfa-tokoferol): 8.33 mg
B1 vitamini (tiamin): 0.64 mg
B-6 vitamini (piridoksin): 0.35 mg
B-2 vitamini (riboflavin): 0.14 mg
B-9 vitamini (folat): 240 mcg
Tekli doymamış yağlar: 24,43 g
Çoklu doymamış yağlar: 15,56 g
Doymuş yağlar: 6,28 g
Kurulan kooperatifle yer fıstığı ticari ürüne dönüştü
Edirne'nin Meriç ilçesinde asırlık ata tohumundan yetiştirilen tescilli "Meriç yer fıstığı", üretim alanının artmasının ardından kurulan kooperatif aracılığıyla ticari ürüne dönüştü.
Yunanistan sınırındaki ilçenin geleneksel tarım ürünleri arasında yer alan ve köylülerin kendi tüketimleri için yetiştirdiği yer fıstığının ekim alanı 5 yıl önce genişledi.
Fıstığa ilgi artınca 2019 yılında Alibey köyünde 13 girişimci kadının da katılımıyla Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuruldu.
Edirne Valisi Ekrem Canalp ve eşi Ayten Canalp de kooperatifin çalışmalarını takip ederek destekledi.
Kooperatif, yer fıstığından ürettiği ürünleri "Alibey'den" markası adı altında pazarlamaya başladı.
Alibeyköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkan Yardımcısı Erkan Demirel, fıstık hasadına başladıklarını söyledi.
Yer fıstığından birçok ürün elde ettiklerini belirten Demirel, "Şu an fıstığın ezmesini, ununu, kurabiyesini, yağını, kremasını yapıyoruz. Aynı zamanda kapsül ve sabunu üzerine çalışılıyor. İnşallah fıstıktan daha birçok ürün çıkartacağız." dedi.
Demirel, Nasuhbey ve Karayusuflu köylerindeki üreticilerle beraber fıstığı daha değerli bir şekilde sanayi ürünü olarak satmayı hedeflediklerini ifade etti.