• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

e-devlet şifresi başkasının eline geçerse ne olur? E devlete başkasının girdiğini nasıl anlarım?

Yeniakit Publisher
2022-01-14 15:51:00 -
e-devlet şifresi başkasının eline geçerse ne olur? E devlete başkasının girdiğini nasıl anlarım?

e-Devlet şifresi yeniden nasıl alınır? Son yıllarda pek çok hizmet e-Devlet üzerinden yapılmaya başlandı. Vatandaşlar ise e-Devlet şifresinin başkası tarafından kullanıldığını, çalındığını nasıl nereden anlayabileceğini merak ediyor. Peki, e-Devlet şifresi çalınan yeni şifreyi nereden alır? E-Devlet şifresinin çalındığı nasıl anlaşılır?

Koronavirüs salgınıyla birlikte e-Devlet sistemine pek çok yeni hizmet dahil edildi. Vatandaşlar ise zaman tasarrufu sağlayan bu işlemleri hızlıca e-Devlet üzerinden halledebiliyor. Peki, e-Devlet şifresi çalınırsa ne olur?

e-devlet şifresi başkasının eline geçerse ne olur? E devlete başkasının girdiğini nasıl anlarım?

Bir kişinin e-Devlet şifrenizle işlem yapabilmesi için TC kimlik numara bilginize de sahip olması gerekiyor. Bir başkasının e-Devlet’e şifrenizle giriş yaptığını anlamak bir hayli güç. İkamet bilginiz değiştiyse ya da bazı faturalarla ilgili bilginiz dışında işlem yapılmışsa bunu kontrol etmeden anlamanız pek mümkün değil.

Bir başkasının e-Devlet şifrenizle hesabınıza giriş yapmaması için parolanızı yüksek güvenlik düzeyinde oluşturmanız son derece önemli. Şifreniz büyük-küçük harf ve rakamlardan oluşmalı.

Bir kişinin sizin e-Devlet şifrenize sahip olduğunu düşünüyorsanız; hızlıca mevcut şifreyi sıfırlayıp yeni güvenli bir şifre oluşturmalısınız.

Çalınan e-Devlet şifrenizle size ait olan pek çok bilgi ele geçirilebilir. Hesaba giren kişi: kimlik örneğinizi çıkarabilir. ikamet ve adres bilgilerinizi görebilir, adınıza kayıtlı araçları sorgulayabilir, dava ve icra dosyalarınızı görebilir, sizin adınıza UYAP vatandaş portalına girebilir, MHRS üzerinden randevu oluşturabilir hatta çocuklarınızın okul bilgilerine erişebilir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

e-Devlet yeni şifre nasıl oluşturulur?

Şifreyi kaybetme, unutma, çaldırma ve benzeri durumlarda yeni bir şifre için şifre sıfırlama hizmetinden yararlanabilirsiniz. Bu uygulamayı kullanmak için profilinizde bulunan iletişim bilgilerinden cep telefonu numaranızı ya da hem cep telefonu numaranızı hem de e-postanızı e-Devlet Kapısı’nda doğrulamış olmanız gerekmektedir. Bu işlemlerden herhangi birini yapmadığınız takdirde PTT şube ve merkezlerinden şahsen başvuru yaparak yeni bir şifre almanız gerekmektedir.

Daha önce cep telefonu ve e-posta doğrulaması yapmış iseniz, e-Devlet Kapısı “Şifre ve Güvenlik Ayarlarım” bölümünden:

- Sadece PTT şubelerinden yeni şifre zarfı alarak

- Cep telefonuma ve e-posta adresime gelecek kodları girerek

- Cep telefonuma gelecek kodu girerek

Seçeneklerinden birini işaretleyip, şifre sıfırlama yöntemlerinden birini belirleyebilirsiniz. Giriş alanındaki şifremi unuttum seçeneği ile şifrenizi sıfırlayabilir, yeni şifre belirleyebilirsiniz. 15 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti e-Devlet Kapısı kullanıcıları ve mavi kartlı kullanıcılar bu şifre sıfırlama hizmetinden faydalanabilmektedir. Ancak yabancı kullanıcılar şifre sıfırlama hizmetinden faydalanamamaktadır.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23