• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Daraltılmış bölgeye iki ayrı seçenek

Yeniakit Publisher
2020-07-11 07:31:00 -
Daraltılmış bölgeye iki ayrı seçenek

Her bir seçim çevresinin 5 veya 3 milletvekillinden oluşması alternatifleri üzerinden çalışmalar yapılıyor. Artık vatandaşa kendini iyi anlatan aday daha kazançlı çıkacak.

AK Parti, seçim barajı, ittifaklar, milletvekillerinin parti değiştirmesine yeni kurallar getiren seçim ve siyasi partiler mevzuatında yapılacak değişikliklerle ilgili çalışmalarını sürdürüyor. AK Parti’nin hukukçu kurmaylarından oluşan komisyonun son toplantısında, daraltılmış bölge seçim sistemi masaya yatırıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da öteden beri savunduğu daraltılmış bölge seçim sistemi için, her bir seçim çevresinin 5 veya 3 milletvekillinden oluşması seçenekleri üzerinde çalışma yapılıyor. AK Parti’nin hukukçu kurmayları, İstanbul başta olmak üzere büyükşehirler ile 5’ten fazla milletvekili çıkaran illerde, 2018 seçim sonuçları baz alınarak yeni sisteme göre nasıl bir tablo çıkacağını hesaplıyor. 2018’de 98 milletvekili çıkaran İstanbul’da son nüfus artışı ile bu sayı 100’e yükseliyor. İstanbul’da her 3 milletvekili bir seçim çevresine bölünürse, bu ilde şu anda 3 olan seçim bölgesi sayısı 30’un üzerine çıkıyor. Bir seçim çevresinin 5 milletvekilinden oluşmasına karar verilmesi durumunda ise İstanbul’un 20 ayrı seçim çevresinden oluşacağı belirtiliyor. Ankara için yapılan değerlendirmelerde ise, 36 milletvekili çıkaran Ankara’da her bir seçim çevresi 3 milletvekillinden oluşursa 12, 5 milletvekilinden oluşursa 8 ayrı seçim çevresinden oluşacağı hesaplanıyor.

Daha fazla çalışacaklar

AK Parti kurmayları “Türkiye’ye en uygun model daraltılmış bölge sistemi. İstanbul’da her parti 98 milletvekili adayı belirliyor. Çok sayıda milletvekili adayı olduğu için seçmen bir çoğunu da tanımıyor. Alt sıralarda olanlar adaylar ise ‘nasıl olsa seçilemem’ diye çalışmıyor. Hâlbuki daraltılmış bölge olsa, artık milletvekilinin bire bir çabası sonuç verecek. Milletvekili başına düşen nüfus sayısı da azalacağı için, seçmen kendi mahallesindeki adayı yakından tanıyacak. Vatandaşa kendini iyi anlatan aday kazançlı çıkacak” değerlendirmesini yapıyor.

Suistimaller önlenecek

Öte yandan, milletvekillerinin parti değiştirmesine yeni kurallar getirilmesi konusunda çalışmada, bir partiden başka bir partiye geçişin yasaklanmasının söz konusu olmayacağı belirtildi. AK Parti kaynakları “Burada yapılacak olan, transferlerin yasaklanması değil, suiistimallerin önlenmesidir. Seçildikten sonra parti değiştirmek milletvekillinin hakkıdır. Ama suiistimalleri engellemek için parti değiştirmeye belli kurallar getirilecek” dedi.

Türkiye Gazetesi

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Umut

Umut yok be hocam. Seçim sistemini de değiştirsek kazanma şansı yok gibi.

Corumlu

Milletvekili adayları merkezden parti başkanları tarafından belirlendiği sürece ha dar ha geniş farketmez. Adayı o seçim bölgesindeki her partinin kendi seçmeni belirlese o zaman olur.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23