• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Dana etini yumuşatmanın formülü

Yeniakit Publisher
2018-06-18 22:14:00 - 2019-07-20 17:53:01
Dana etini yumuşatmanın formülü

Birçok yemeğin vazgeçilmezi olan et sofralarımızın baş tacıdır. İster yemek içinde ister tek başına pişirildiğinde etin yumuşacık ve lezzetli olması istenilir. Bunun için pişirmeden önce veya pişirme sırasında yapılabilecek uygulamalar vardır. Bu uygulamalar ile eti yumuşatmak mümkündür.

Öncelikle kasaptan et alırken mutlaka dinlenmiş olmasına dikkat edilmelidir. Kurban eti kullanılacaksa kesildikten hemen sonra değil 1-2 gün buzdolabında dinlendirildikten sonra kullanılmalıdır. Tek başına et pişirilecekse veya ızgara yapılacaksa marinasyon yöntemi ile et yumuşatılabilir.

Bunun için bir kilo ete 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı salça, 2 orta boy soğan rendesi, 2 diş sarımsak, 1 çay bardağı yoğurt veya süt, tuz, karabiber ve istenen baharatlar kullanılabilir. Etler istenilen büyüklükte doğrandıktan sonra derince bir kaba alınır. Marinasyon malzemeleri de eklenir ve hepsi harmanlanır. Kabın ağzı kapatılıp yaklaşık 24 saat buzdolabında dinlendirilir. Sonra pişirmek için hazırdır.

Eğer marinasyon için bekleyecek vakit yoksa etler 1 yemek kaşığı karbonat ile etler ovalanır. Sonra 1 su bardağı maden suyu içerisinde 1-2 saat bekletilir. Zaman dolduktan sonra etler yıkanır ve baharatlanıp pişirmek için kullanılır. Etler haşlama yapılacaksa haşlama suyuna yarım çay bardağı sirke eklenebilir veya 1 dilim ekmek koyulabilir.

Etler yağda kızartma yapılacaksa mühürleme işlemi yapılmalıdır. Yanlış pişirme teknikleri etin içerisindeki suyu bırakmasına neden olur. Tekrar geri alamayacağı için et kurur ve yumuşaklığını, lezzetini kaybeder. Mühürleme işleminde en önemli nokta kızartma yapılacak tavanın etler koyulmadan önce kızdırılmasıdır. Marinasyon işleminde yağ kullanıldığından tavaya tekrar yağ koymaya gerek yoktur.

Marinasyon yapılmadıysa tavaya azıcık yağ koyulabilir. Tava iyice ısındıktan sonra etler dizilir. Etlerin kalınlığı 2-3 cm’den fazla olmamalıdır. Pişince diğer yüzü çevrilir. Bir yüzü pişmeden diğer yüzü çevrilmemelidir. Çevirmek için metal çatal, bıçak vs kullanılmamalıdır. Tahta maşa ile bu işlem yapılabilir. Etin rengi döndüğünde içindeki su mühürlenmiş olmaktadır. Tavadan alındıktan sonra 1-2 dakika dinlendirilip servis edilir.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23