IŞİD’in Kobani’ye saldırısını bahane ederek, 35 ilde izinsiz gösteriler düzenleyen ve ortalığı savaş alanına çeviren provokatörlere, dün Cuma sonrası ülkenin her yerinden tepki yağdı.
Sakarya’da ellerinde Türk bayrakları ile cami önlerinde toplanan Milli Türk Talebe Birliği üyeleri sloganlar atarak, vandallara tepki gösterdi.
Ankara, Osmaniye, Konya ve Şanlıurfa’da Cuma namazlarının ardından, provokatörlerin saldırıları sonucu hayatını kaybeden HÜDA-PAR üyeleri için gıyabi cenaze namazları kılındı. Ankara Hacı Bayram Veli Camii’nde kılınan gıyabi cenaze namazı sonrası konuşan HÜDA-PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, “Biz hiçbir zaman saldırgan taraf olmadık, bundan sonra da olmayacağız. Ama bize yapılan saldırılar bizi sindiremeyecek hiçbir zaman, geri adım da atmayacağız. Dünyanın her yerinde, saldırı altındaki, ölüm tehdidi altındaki insanların kendini savunması meşrudur, bizim kardeşlerimiz de meşru savunma haklarını kullanacaklardır” dedi.
Ölenlerin pek çoğunun siyasi bağlantıları sebebiyle katledilmediğini, İslami kimlikleri, duruşlarından dolayı saldırıya uğradıklarını belirten Yapıcıoğlu, bunların bir bölümünün partilerinin üyesi, bir bölümünün de partiye yakın bilinen hizmet kuruluşlarında çalışanlar olduğunu söyledi.
“KOBANİ’YE KÖTÜLÜK ETMİŞLERDİR”
Yapıcıoğlu, “Bu bir vahşettir. İnsanlar sadece giyimlerinden veya inançlarından dolayı öldürülüyorlar. Bu, Kobani’ye yapılanlara bir tepki olarak doğmamıştır. Kobani sadece bu işin bir bahanesidir. Gerçekten bu olaylar olduktan sonra Kobani gündemden düşmüştür” dedi.
Osmaniye HÜDA-PAR öncülüğünde Enver-ul Hamid Camii’nde Cuma namazı sonrası kılınan gıyabi cenaze namazında ise mağdurlar için dua vardı. Namazın ardından sırf kılık-kıyafetleri ve inançlarından dolayı insanları katledenler lanetlendi.
HEDEF MÜSLÜMANLARI BÖLGEDEN ATMAK
Konya Şerafettin Camii’nde de HÜDA-PAR’lılar için gıyabi cenaze namazı kılındı ve ölenler için dua edildi.
HÜDA-PAR Konya İl Başkanı Halis Özelçi, IŞİD Kobani’ye saldırırken, PKK’nın Diyarbakır, Batman, Siirt, Şırnak, Adana, Şanlıurfa, Ağrı ve Van gibi illeri yakarak, terör estirdiğini söyledi. Özelçi, asıl hedefin Kobani değil, Müslüman unsurları bölgeden söküp atmak olduğunu belirtti.
Şanlıurfa’da bir grup Hür Dava Partisi (HÜDA-PAR) üyesi, IŞİD bahanesiyle yapılan izinsiz gösterilerde hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kıldı.
Cuma namazının ardından Dergah Camii’nde toplanan grup, olaylarda hayatını kaybeden üyelerinin fotoğrafları bulunan dövizleri açarak tekbir getirdi.
FATİH'TE HÜDA-PAR’LILAR İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI
Bu arada, Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) ve bazı sivil toplum kuruluşları, Fatih Camii’nde kılınan Cuma namazının ardından terör örgütü IŞID bahane edilerek Diyarbakır ve Batman’daki izinsiz gösterilerde 11 kişinin öldürülmesini protesto etti.
Özgür-Der, Mustazaflar Cemiyeti ve İMKANDER üyelerinin de katıldığı gıyabi cenaze namazı sonunda HÜDA PAR Genel İdare Kurulu Üyesi Erdal Elibüyük, bir konuşma yaptı.
Elibüyük, “Biz biliyoruz ki bu emri bunların ağababaları verdi” dedi. Olaylardan bir hafta önce HDP yöneticilerinin Amerika’ya gittiklerini hatırlatan Elibüyük, ziyaretten sonra olayların başlamasının tesadüf olmadığını söyledi.
SALDIRILAR HAYSİYETSİZCE
Elibüyük, Diyarbakır ve Batman’da muhafazakar vatandaşların evlerinin işaretlendiğini iddia ederek, “Değişik sivil toplum kuruluşlarında yer alan bu Müslümanlar, kurban derisi toplarken ya da kurban eti dağıtırken parti teşkilatlarında saldırıya uğradı. Savaşın da bir şerefi olması lazım. Haysiyetsizler bu kardeşlerimizi 3. kattan atmak, bedenlerini, kafalarını araçla ve taşla ezmek, benzinle bedenlerini yakmak suretiyle katlediyorlar” ifadelerini kullandı.
Yaşananları “adı konulmamış bir savaş” olarak nitelendiren Elibüyük, “Bunların derdi ne HÜDA PAR ne de başka bir şey. Bunların savaşı İslam’la ama açıktan halkın önüne çıkıp da ‘İslam’la savaşıyoruz’ diyemedikleri için HÜDA PAR’ın gönüllülerini hatta yolda yürüyen çarşaflı, pardesülü, başörtülü, sakallı, cübbeli kendilerine göre düşman ettikleri insanları katlediyorlar” diye konuştu.
Protestoya katılanlar “İslam güneşi doğmuştur, balçıkla sıvanmaz”, “Müslüman zulme boyun eğme” pankartları açarken sık sık “Kahrolsun PKK” sloganları atarak, tekbir getirdi.