2016-08-04 18:22:21 Çileğin yaprağını ıslatarak bekletin...
Çilek aslında gül familyasının bir üyesidir.
Çilek aslında gül familyasının bir üyesidir.
Dünyada çekirdeklerinin meyvenin içinde değil de dışında bulunduğu tek meyvedir.
Çileğin 600’den fazla çeşidi bulunmaktadır.
Çilek dünyadaki en popüler meyveler listesinde birinci sırayı alır.
Çilek tür olarak üretimi yapılan ve doğada vahşi halde bulunan olmak üzere ikiye ayrılır.
Doğada bulunan çilekler boyut olarak daha küçük ve tat bakımından da daha yoğundur.
Çileğin yararları saymakla bitmiyor...
Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi çileğin faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirten uzmanlar, rengi, kokusu ve tadı ile en sevilen meyvelerden biri olan çilekte bol miktarda fosfor ve demir bulunduğuna dikkat çekti.
Çileğin B, C ve K vitamini açısından bir hayli zengin olduğunu belirten uzmanlar, "Çilek vücuda kuvvet verir, damar tıkanıklığını önler ve kolesterolü düşürür.
Çok iyi bir antioksidan olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kansere karşı koruyucu özelliği vardır ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.
Bağırsak kurtlarının dökülmesini yardımcı olur, kanı temizler, vücuttan zararlı maddeleri uzaklaştırır.
Diş etlerini güçlendirir, ağız kokusunu giderir.
Dişlerinize çilekle masaj yaparak beyazlatabilirsiniz.
Sakinleştirici etkiye sahiptir, stresi azaltır, tansiyonu düşürür, ateşi düşürür.
Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.
Cildi nemlendirip taze bir görünüm kazandırır, güzellik katar cilde.
Vücutta biriken zehirli maddeleri dışarı atar, damar sertliği ve böbrekteki kum taş gibi rahatsızlıkları önler ve zamanla bunların geçmesini sağlar.
İdrar söktürücü özelliği vardır" diye konuştu.
Peki çilek yaprağının da pek çok hastalığa iyi geldiğini ve çayını demleyerek kullanıldığını biliyor muydunuz?
Çilek yaprağının faydaları;
Çilek yaprağı bağırsak ilthabı, bağırsak kurtları, bağırsak gazları ve kabızlığa karşı etkilidir.
İyi bir idrar söktürücüdür, ödemin atılmasına yardımcı olur.
Tansiyon yüksekliğini engelliyor.
Karaciğeri korur ve karaciğer hastalıklarına fayda sağlar.
Strese karşı faydalıdır aynı zamanda uykusuzluğa da iyi gelir.
Çilekle sağlık iksiri hazırlamanın formülünü de veren uzmanlar, "300 gram çilek yaprağı ve kökü 1 gece ıslatılarak ertesi gün 1 litre suda 20 dakika kaynatılıp çay gibi içilirse veya
Eğer yeşil çilek yaprağı kullanacaksanız. Yaprakları sıcak suda iyice yıkayın ve bir fincan kaynar suya 3 yaprak atıp 5 dakika demlenmesi için bırakın
İçerisine bir kaşık bal veya 1 çubuk tarçınla tatlandırarak faydasını daha çok görebilirsiniz...
Çilek yaprağı çayı, mafsal iltihabı, damar sertliği, tansiyon yüksekliği, karında su toplanması, böbrek ve mesane rahatsızlıklarında, kum ve taş rahatsızlıklarında hastalara fayda veriyor.
Çilekte diğer meyvelerde bulunmayan salisilik asit bulunuyor" diye konuştu.
Kalp ve damar sağlığını korur, kolesterole karşı yararlıdır.
Ağız içi yaralar için çilek yaprak çayıyla gargara yapılırsa faydası görülür.
Sarılığa iyi gelir.
Gırtlak kanserine karşı koruma sağlar.
İyice yıkanmaması durumunda ise böbreklerde kum oluşmasına sebep olabilir.
İhtiva ettiği potasyum ve fosfor ile kronik böbrek yetmezliği olan hastalar için sıkıntı teşkil edebilir.
Bu sebeple böbrek hastalarının doktora danışarak yemelerinde fayda vardır.
Birçok gurme şefe göre çileğin yeni ve en iyi arkadaşı karabiber...
Karabiberin buradaki asıl görevi, tuzun ete yaptığı gibi, çileğin lezzetini açığa çıkarmak.
Yani çileğe karabiber eklerseniz, tadını tatlıya çevirir.
KARABİBER, ÇİLEĞE NEDEN BÖYLE BİR ETKİ YAPIYOR?
En olgun çilekler bile biraz ekşidir.
Karabiber, zıtlık oluşturarak çileğin tadını eşitliyor.
Limon, greyfurt gibi ekşi meyveler ise böyle bir kullanım için uygun değildir.
NASIL HAZIRLANIYOR?
Çileği ortadan ikiye bölün.
Üzerine biraz karabiber öğütün ve o şekilde yiyin.
Daha değişik bir tarif isterseniz, karabiberli çilek reçeli, veya dondurma yapabilirsiniz.
WhatsApp İhbar Hattı
+90 (553) 313 94 23