• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Bülent Arınç: Çerkes Ethem hain değil

Yeniakit Publisher
2014-11-09 11:32:00 - 2014-11-09 13:59:37

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa'da katıldığı ödül töreninde Çerkes Ethem ile ilgili resmî tarih ezberlerini bozacak değerlendirmelerde bulundu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Kafkas Diasporası Yılın En İyileri Ödül Töreni'nde Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da vardı. Törende, Yılın Siyasetçisi ödülünü alan Bülent Arınç burada Çerkez Ethem konusuna değindi.

ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMALI

Arınç, Türkiye'de hâlâ 'vatan haini' olarak geçen Çerkes Ethem'in itibarının iade edilmesi için meclis araştırma komisyonu kurulması gerektiğini dile getirdi.

'HİÇBİR VATANSEVER ÇERKEZ ETHEM'E HAİN DİYEMEZ'

Bu konuda talimat vereceğini belirten Arınç, "Çerkes Ethem Bey ve, Çerkez Reşit Bey ile ilgili olarak vatan hainliği konusu acı bir tartışmadır. Türkiye'de hiçbir vatansever, resmi ideolojiye kendini kaptırmış üç beş kişi dışında Çerkes Ethem Bey'e hain diyemez" dedi.

'ÖNÜMÜZDE ÇOK AZ BİR ZAMAN KALDI'

Arınç konuşmasına şöyle devam etti:

"Çerkes Ethem, gerçekten istiklal mücadelesinde varını yoğunu ortaya koymuş bir insandır. Allah rahmet eylesin. Asil bir insan, gerçek bir Çerkez olduğu için de kendisine tanınan bazı haklarına ve imkanları reddetmek asaletini de göstermiştir. Aklıma şu geldi, madem 36'da bir yasa yada karar çıkmış da o kararları ortadan kaldırmış, buna rağmen o yargılanıp aklanmayı ve milletin vicdanında tertemiz olmayı arzu etmiş ve bu bugüne kadar gerçekleşmemiş, bence bu parlamentoda bulunup da Çerkes olduğunu iddia eden milletvekilleri için büyük bir ayıptır. Bir kanun teklifine gerek olmayabilir ama bir meclis araştırması komisyonu kurulması çok isabetli olur. Yani önümüzde çok az bir zaman kaldı."

ÇERKES ETHEM KİMDİR?

Çerkes Ethem (1885, Bandırma - 1950, Amman), İstiklal Harbi'nde Kuva-yı Milliye birliklerinde komutandır.

1880 yılında Bandırma'da doğdu. Bandırma'nın bir köyü olan Emreköy'e yerleşmiş Şapsığ Çerkes boyundan, Ali Bey'in beş oğlunun en küçüğüydü. Ağabeyleri, İlyas ve Nuri beyler, Rum eşkıyalarıyla çarpışırken ölmüşler, Reşit ve Tevfik beyler de 1901 ve 1902 yıllarında Harbiye'yi bitirerek subay çıkmışlardı. Reşit Bey çeşitli cephelerde çarpıştı, Son Osmanlı Meclis-i Mebusan'ına Saruhan (şimdiki Manisa) Mebuslu olarak katıldı, oradan Birinci TBMM'ye geçti.

Çerkes Ethem, evden kaçarak Bakırköy Süvari Küçük Zabit Mektebi'ne girdi. Balkan Savaşı'nda Bulgar cephesinde yaralandı. Kıdem zammı ve madalya aldı. I. Dünya Savaşı'nda Eşref Kuşçubaşı'nın yönettiği Teşkilat-ı Mahsusa ile birlikte İran, Afganistan ve Irak'a yapılan akınlara katıldı. Yaralanarak savaş sonunda köyüne çekildi.

15 Mayıs 1919'da İzmir'in işgali üzerine, vatan savunmasına başlamak için vurucu güç olarak Kuva-yi Seyyare'yi kurdu ve "Umum Kuva-yi Milliye Komutanı" ve Ankara'daki 20. Kolordu'nun Komutanı olan Ali Fuat Paşa ile istişare ederek İngiliz ve Yunan birliklerinin ilerlemesine karşı gerilla operasyonları düzenledi.

Düzenli ordu kurulana dek TBMM'ye karşı girişilen ayaklanmaları bastırdı. Anzavur Ayaklanması, Çopur Musa Ayaklanması ile Gerede ve Yozgat isyanlarını bastıran Çerkes Ethem'in isyancıları yargılamadan derhal infaz ettiği iddia ediliyordu.

1920 yılının sonunda 20. Kolordu ve Komutanı Ali Fuat Paşa ile birlikte Gediz Muharebeleri'ne katıldı ve TBMM kuvvetleri, Gediz'i geri alarak, İzmir'in İşgali'nden sonra ilk defa Yunanlıların işgal ettikleri bir bölgeden geri çekilmelerini sağladılar.

SÜRGÜNDE HAYATINI KAYBETTİ

Gediz Muharebeleri'nden sonra komuta kademesiyle yaşadığı anlaşmazlıklar ve düzenli ordu birliklerine katılmak istememesi yüzünden isyan etti. 14 Ocak 1921'de Refet Bey öncülüğündeki birliklerce Çerkez Ethem birliklerine harekat düzenlendi. 21 0cak 1921'de büyük bir çarpışma yaşanmadan, Çerkez Ethem'in birlikleri teslim oldu. Ethem'in kendisi, kardeşleri ve küçük bir grup askeri Yunanistan'a sığındı. İstiklal Harbi'nin abitiminde, yardımcıları ve yakınları ile birlikte "vatan haini" ilan edildi. Yüzellilikler ismiyle anılan, ve ülkeye girmesi yasaklanan kişilerden oluşan listede yer aldı. Savaştan sonra Ürdün'e geçti ve 1950 yılında Amman'da vefat etti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23