• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Beştepe’de ilk zirve

Yeniakit Publisher
2015-01-20 08:05:00 - 2015-01-19 22:07:20
Beştepe’de ilk zirve

Türkiye siyasi tarihinde bir ilk yaşandı. Türkiye’nin halkoyuyla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Bakanlar Kurulu’na başkanlık etti. Altı Bakan, gündemdeki konularla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan’a özel sunumlar yaptılar. Toplantıda çözüm süreci, terör, paralel yapıyla mücadele ve AB ile ilişkiler ele alındı.

YENİ AKİT / ANKARA - Türkiye siyasi tarihinde bir ilk yaşandı. Türkiye’nin halkoyuyla seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Bakanlar Kurulu’na başkanlık etti. Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda toplandı. Toplantıya katılan bakanlar 3 no’lu kapıdan giriş yaptı. 6 Bakan, gündemdeki konularla ilgili alanlarına yönelik Cumhurbaşkanı Erdoğan’a özel sunumlar yaptılar.

OTURMA DÜZENİNDE PROTOKOL LİSTESİ

Erdoğan’ın başkanlığındaki toplantıda, kabine üyeleri çapraz protokol sırasına göre oturdu. Erdoğan, masanın en başında tek başına otururken, başbakan ve kabine üyelerinin masadaki oturma düzenlerinde protokol listesi esas alındı.  Buna göre, Başbakan, Erdoğan’ın sağ tarafında yer alırken, kabinenin iki numaralı ismi Başbakan Yardımcısı Arınç, Cumhurbaşkanı’nın sol tarafında yer aldı.

Aynı protokol düzenine göre başbakan yardımcılarının karşılıklı oturduğu gözlenirken, devlet bakanları ve bakanlar da bu sıralamaya göre toplantı masasındaki yerini aldı. Toplantı daha önce Milli Güvenlik Kurulu’nun gerçekleştirildiği salonda yapıldı.  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabineye, değişen Cumhurbaşkanlığı teşkilat yapısı ve çalışma biçimi hakkında bilgiler verdiği öğrenildi.

DEV PROJELER MASADA

Başbakanlığı döneminde yatırım ve projelere büyük önem veren, çalışmaları da bizzat takip etmesiyle bilinen Erdoğan, projelerin geldiği son durumu bizzat bakanlardan dinledi. Meclis çalışmaları, çözüm süreci, paralel yapıyla mücadele ve ekonomideki gelişmelerin de masaya yatırıldığı toplantıda ayrıca Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği bünyesinde oluşturulacak yeni başkanlıklar da konuşuldu.

BAKANLAR SUNUM YAPTI

Cumhurbaşkanı başkanlığındaki toplantıda, bakanlar da 7 ayrı konuda sunum yaptı. Toplantıda gündemdeki kritik konular masaya yatırıldı.  Başbakan yardımcısı Yalçın Akdoğan, Paralel yapı ile mücadele, çözüm sürecinde gelinen nokta ve HDP heyeti ile yapılan görüşmeler konusunda brifing verirken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bölgede cereyan eden son olaylar, sınırda yaşananlar ve son terör olaylarına ilişkin bilgileri paylaştı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala güvenlik, asayiş ve paralel yapı ile mücadele konusunda sunum yaptı.  Başbakan yardımcısı Ali Babacan ile Ekonomi Bakanı Niht Zeybekçi, ekonomi ile ilgili bilgiler verip 2014 yılının değerlendirmesini yaptı ve 2015’e ilişkin hedefleri açıkladı.

AB Bakanı Volkan Bozkır’ın ise AB ile ilişkiler ve müzakere sürecine ilişkin bilgiler verdiği öğrenildi.  Ayrıca güvenlikle ilgili üst düzey bürokratların da küresel terörizm konusunda bir sunum yaptığı bildirildi.

BEŞTEPE’DE İLK ZİRVE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan önce eski cumhurbaşkanları Cemal Gürsel, Fahri Korutürk, Kenan Evren, Turgut Özal ve Süleyman Demirel de Bakanlar Kurulu’na başkanlık etmişti. Erdoğan, çok partili hayata geçişin ardından Bakanlar Kurulu’na başkanlık eden altıncı cumhurbaşkanı oldu. Son toplantı, 12 Mayıs 2000’de, Dokuzuncu Cumhurbaşkanı Demirel’in görev süresinin bitimine dört gün kala, Başbakan Bülent Ecevit’i veda ziyaretinin akabinde Başbakanlık Merkez Bina’da yapılmıştı.

Dün yapılan toplantı, daha önce Çankaya Köşkü’ndeki zirvelerin dışında, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleşen ilk toplantı olması yönünden de önem taşıyor.

KOMİSYON RAPORU BUGÜN GENEL KURUL'DA

TBMM - Dört eski Bakan ile ilgili Soruşturma Komisyonu Raporu, bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek. AK Parti Grup başkanvekilleri, Genel Kurul gündemi ve çalışma saatlerini belirlemek üzere yaptıkları toplantıda, Soruşturma Komisyonu Raporu’nun yarın ele alınmasını kararlaştırdı.

AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın,  toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, Raporu bugün Genel Kurul’da görüşeceklerini söyledi. Gruplara da bilgi vereceklerini ifade eden Aydın, bugünkü Genel Kurul’un tek gündeminin Soruşturma Komisyonu Raporu olacağını kaydetti. Aydın, “Dört eski Bakan konuşacak mı?” sorusuna, “Konuşup konuşmayacakları ve konuşurlarsa ne kadar süreyi kullanacakları kendilerinin takdiri...” karşılığını verdi. Aydın, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın annesinin vefat ettiğini söyledi. Aydın, Genel Kurul’da Rapor üzerinde Komisyon adına Başkan veya görevlendireceği bir milletvekilinin 20, altı milletvekilinin 10’ar dakika ve eski Bakanların süre sınırlaması olmaksızın konuşma hakkı bulunduğunu,  görüşmelerin sekiz saat süreceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Bu arada Meclis, 10 yıl sonra Yüce Divan oylaması yapacak. Meclis, en son 10 Kasım 2004’de Yaşar Topçu için Yüce Divan kararı vermişti.

Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23