• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Başbakan Davutoğlu: 18 Yeni müze açılacak

Yeniakit Publisher
2016-04-22 09:25:00 -
Başbakan Davutoğlu: 18 Yeni müze açılacak

Davutoğlu tarafından açıklanan Kültürel Kalkınma Eylem Planı kapsamında, Ankara'da, Anadolu Kültür Külliyesi, İstanbul'da ise İstanbul Kültür Külliyesi yapılacak. Mayıs ve Aralık ayları arasında müzeciliğin teşviki için gerekli düzenlemeler gerçekleştirilecek ve 2016 yılında 18 yeni müze açılacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Palas'ta gerçekleştirilen "Kültürel Kalkınma İnsan Şehir Kültür Medeniyet" programında, "Kültürel Kalkınma Eylem Planı"nı açıkladı.

Gelecek aydan başlanarak hayata geçirilecek kültür paketinde, 8 ana başlık altında 32 eylem planı yer alıyor.

Şehir Kültür Yönetimi Planı çıkarılacak

Şehirlerin tarihi dokusunun ihyası kapsamında, Mayıs-Aralık 2016'da İnsan Merkezli, Kültür Odaklı Şehir Yenileme ve Koruma Programı başlatılacak. Bu kapsamda, kadim şehirlerin tarihi bölgeleri, bütüncül bir yaklaşımla, kültürel birikimle uyumlu, sosyal bütünleşmeyi destekleyen ve kültürel kimliğin korunmasını sağlayacak şekilde yenilenecek, korunacak ve yaşatılacak.

Türkiye Kültür Şehirleri Programı başlatılacak, her yıl bir veya birden fazla şehre, yapacakları Kültür Yönetim Planı çerçevesindeki proje veya projelerden başarılı bulunanlara "Türkiye Kültür Şehri" unvanı verilecek.

Gelecek aydan başlanarak hayata geçirilecek kültür paketinde, 8 ana başlık altında 32 eylem planı yer alıyor.


18 yeni müze açılacak

Kültürel alanların canlandırılmasına ilişkin ise bu yılın Mayıs ve Aralık ayları arasında müzeciliğin teşviki için gerekli düzenlemeler gerçekleştirilecek ve 2016 yılında 18 yeni müze açılacak.

Dijital Kültür Arşivi oluşturulacak

Plana göre, kütüphane yapımına yönelik girişimler teşvik edilecek. Mayıs 2016-Aralık 2018'i kapsayan dönemde, Rami Kütüphanesi Projesi hayata geçirilecek. Rami Kışlası Restore edilerek, 10 milyon kitap kapasiteli Türkiye'nin en büyük kütüphanesi yapılacak.

Mayıs 2016-Aralık 2018'de Dijital Kültür Arşivi oluşturulacak. Somut ve somut olmayan kültür mirası, dijital ortama aktarılarak kültürel hafızaya erişim kolaylaştırılacak ve gelecek nesillere aktarılması güvence altına alınacak.

Ankara ve İstanbul'da külliyeler kurulacak

Mayıs 2016-Aralık 2019'u kapsayan dönemde ise Ankara'da, Anadolu Kültür Külliyesi yapılacak. Ankara AKM alanında arkeoloji, güzel sanatlar ve geleneksel sanatları barındıran müzelerin bulunduğu milli kütüphane, kültür merkezi, park, arboretum içeren bir kültür külliyesi yapılacak.

İstanbul'da ise İstanbul Kültür Külliyesi yapılacak. HASDAL Kışlasında İslam eserleri, arkeoloji, güzel sanatlar ve geleneksel sanatları barındıran, müze kompleksi, yazma eserler kütüphanesi ve restorasyon teknikleri araştırma ve uygulama merkezinin yer alacağı kültür külliyesi yapılacak.

Milli hafıza yeniden canlandırılacak

81 ilde tiyatro ve diğer sahne sanatlarına destek verilecek. Her ilde en az bir tiyatro sahnesi kurulacak. 30 büyükşehirde 1 milyon kapasiteli Şehir Kütüphanesi inşa edilecek.

Milli tarihin yapı taşlarını ihya etmek için "Aziz Mekanlar Projesi", Mayıs 2016-Aralık 2019'da hayata geçirilecek. Bu kapsamda, Erzurum Nene Hatun Tabyaları, Edirne Tabyaları gibi tarihteki aziz hatıraları oluşturan mekanlar tespit edilerek, restorasyonu yapılacak. Böylelikle, şehrin ve ülkenin milli hafızası yeniden canlandırılacak.

"Kültür Sponsorluğu Ödülü" verilecek

Şehir ve kültür konularının, ilköğretim müfredatı kapsamında ders programına eklenmesi sağlanacak.

Kültür sponsorluğu sisteminin geliştirilmesi için "Kültür Sponsorluğu Ödülü" verilecek. Bu alandaki desteklerin takdir edilerek teşvikini ve bu vesile ile kamuoyuna duyurulup yaygınlaştırılmasını sağlamak için her yıl kültür sponsorluğuna yönelik çalışmaları ve yatırımları en çok olan kişi ve kuruma bu ödül verilecek.

Sanatçıya Vefa Projesi

Sanata ilişkin alanlarda belgelendirme ve meslek standartları belirlenecek. Emekliliği gelmiş olan sanatçılar, geriye dönük borçlandırılarak "Sanatçıya Vefa Projesi" kapsamında bu kişilerin emekli olmaları kolaylaştırılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarında istihdam edilen sanatçıların emeklilikle ilgili hakların genişletilmesi suretiyle emekliliğe teşvik edilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu primlerini yatıramamış sanatçıların borçları yapılandırılacak, bu kişilere ödeme kolaylığı sağlanacak ve emekli olmalarının önü açılacak.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23