• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Aynı anda Rusya havadan Esed karadan vuruyor

Yeniakit Publisher
2015-10-08 07:35:15 - 2015-10-08 07:35:15
Aynı anda Rusya havadan Esed karadan vuruyor

Rusya’nın Hama’nın kuzeyinde yoğunlaştırdığı hava saldırılarının eşliğinde Esed güçleri kara saldırısına başladı. DAEŞ ya da Nusra hedeflerinin bulunmadığı bölgede Rusya muhalifleri vuruyor. Üç koldan saldıran rejim güçleri Morek, Ma’an ve Tecemul el-Masafne beldelerinden ilerlemeye çalışıyor.

HAMA - Rusya’nın Suriye’de Hama’nın kuzey kırsalındaki muhaliflere yoğunlaşan hava saldırılarının ardından Beşşar Esed rejimine bağlı güçler karadan saldırıya başladı.

Hama’nın kuzey kırsalındaki Özgür Suriye Ordusu güçlerinden Cebhetu’ş Şam’ın saha komutanı Ahmet Cabir, Rus uçaklarının sabahın erken saatlerinde başlayan hava saldırılarının devam ettiğini belirtti.

Esed güçlerinin Rus saldırılarıyla eşzamanlı operasyona başladığını ifade eden Cabir, şiddetli çatışmaların devam ettiğini, rejim güçlerinin ilerleme sağlayamadığını söyledi.

Cabir, Hama’nın kuzeyindeki Cebhetu’ş Şam güçlerinin Ahrar’u Şam ve Sukur el-Gab ile ortak operasyon odası kurdukları kaydetti.

Yerel kaynaklar rejim güçlerinin Hamas’ın kuzey kırsalında Morek, Ma’an ve Tecemul el-Masafne beldelerinden ilerlemeye çalıştığını bildiriyor. Rejim güçlerinin hedefinde ilk etapta, muhaliflerin Kafr Nebude, Kafr Zeyte ve Latamna beldeleri var.

Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi de rejim güçlerinin saldırısında muhaliflerin cephe hattında 6 tank ve 5 zırhlı personel taşıyıcıyı imha ettiğini duyurdu. Komite’nin açıklamasında yoğun hava saldırıları ve çatışmalar nedeniyle beldelerdeki sivillerin kuzeye İdlib yönüne göç etmeye başladığı kaydedildi.

Rusya’nın 1 Ekim’deki hava saldırılarının Hama ve Humus’un kuzeyinde yoğunlaşması nedeniyle yerel halkta, rejim güçlerinin yakında kara saldırısına başlayacağı beklentisi oluşmuştu. Bu nedenle binlerce kişi  kuzeye göç etmeye başlamıştı.

NEDEN HAMA VE HUMUS’A SALDIRIYORLAR?

Rusya’nın hava saldırıları 1 Ekim’den bu yana Humus’un kuzey kesiminde Telbise ve Rastan ilçeleriyle Mukramiye ve Zafaraniye beldeleri ile Hama’nın kuzeyi kırsalında yoğunlaşmıştı.

Suriye’nin batı kesimlerine sıkışan Esed rejimi, kuzeyde Halep’in merkeziyle kuzeybatı kıyılarındaki Lazkiye’den ülkenin güneybatısında Şam’a uzanan hattı kontrol ediyor. Doğuda ise Deyr’uz Zor ve Haseke vilayetlerinin yalnızca merkezlerinde tutunabilmiş durumda.

Lazkiye’nin kuzeydoğusundaki İdlib’e hakim muhalif Fetih Ordusu, güneye doğru bu vilayet üzerine baskı yapıyor. Beşşar Esed’in memleketi Lazkiye’yi güvenceye alması, buranın güneybatısından Şam’a ulaşan Hama-Humus bölgesini de tam olarak kontrol edebilmesine bağlı.      

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23