• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Aselsan da füze lobisinin hedefinde

Yeniakit Publisher
2014-02-04 17:47:47 - 2014-02-04 17:51:48
Aselsan da füze lobisinin hedefinde

Türkiye'nin Çin ile uzun menzilli füze geliştirmesine karşı çıkan ABD ve Batılı şirketler Aselsan'a baskıya başladı. İhalede tercihin yanlış olduğu yönünde sık sık haber yapan Hürriyet, bu kez şirket yönetiminin Çin'le işbirliğinden rahatsız olduğunu yazdı.

Türkiye'nin ortak üretim ve teknoloji transferi yapmayı kabul eden Çin'den uzun menzilli füze alacak olması Batı'lı petrol şirketlerini ve içerideki uzantılarını rahatsız etmeye devam ediyor. Füze lobisinin yeni hedefinin ise hükümetin Çin'den füze alımını durdurmak amacıyla Aselsan yönetimine baskı yapmak olduğu belirtiliyor.

ABD'NİN 'KARA LİSTE'Sİ BAHANE

Yerli füzeden duyduğu rahatsızlığı haberlere taşıyan Hürriyet'in dünkü haberinde, 'Halka arza aracılık edecek yabancı firma bulamayan Aselsan diğer taraftan Batı'lı şirketlerle ilişkilerinde tedirginlik yaşıyor' yorumunu yapması kayda değer bulundu.

Ortak üretim, teknoloji transferi ve 3.4 milyar dolarlık düşük teklifiyle Türkiye'nin füze ihalesinde ilk sıraya yerleşen Çin devletinin savunma şirketi CMPIEC'in ABD'nin kara listesinde olmasını bahane eden füze lobisinin, Aselsan yönetiminin bu durumdan rahatsız olduğunu iddia ederek hükümete mesaj gönderdiği değerlendirmesi yapılıyor.

BATI'DA PARA BULAMAZSINIZ UYARISI

Halen yüzde 15'i halka açık olan ve yüzde 10'luk ikincil halka arzla yaklaşık 200 milyon dolarlık hisse satmaya hazırlanan Aselsan'a Amerikan ve İngiliz yatırım bankalarından, halka arza aracılık etmek konusunda olumsuz cevap gelmesini kullanan yerli füze karşıtlarının, Aselsan yönetimini 'Batılı yatırımcılardan size para gelmez' baskısıyla uyardığı dile getiriliyor.

TİCARETİ KESME BASKISI

Türkiye'nin füze geliştirmesini istemeyen çevrelerin, Türkiye'nin Çin ile nihai anlaşma imzalaması halinde Amerikan ve Avrupalı savunma şirketlerinin Aselsan ile ticareti keseceği yönünde tezler geliştirmesi dikkat çekti. Lobi çevrelerinin, hükümetin Çin'li şirketi devreden çıkarmasını sağlamak amacıyla Aselsan yönetimine, 'Batı'lı iş ortaklarınız mal ve hizmet alımını kesebilir şeklinde baskı' kurduğu ifade ediliyor.

'ORTAK ÜRETİM ÖNEREN ÇİN TERCİHİMİZ'

Ortak üretime evet diyecek, Çin'den daha düşük fiyat verecek olan Batılı şirketlerin yeni tekliflerine açık olduğunu defalarca deklare eden Türkiye hükümeti ise geri adım atmıyor. Son olarak Münih'teki konferansta açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 'Çin şirketi tercihimizde önde çünkü bize ortak üretim önerdiler. Bu bizim için önemli' dedi.

NATO üyeleri teknoloji transferine yanaşmıyor

Eylül'de yapılan uzun menzilli füze ihalesinde, teknoloji transferine ve ortak üretime yanaşmayarak Çin'in önerdiği 3.4 milyar dolarlık teklifin de üzerinde fiyat teklif verdikleri için elenen Amerikan, Fransız ve İtalyan füze şirketlerine Türkiye tarafından tekliflerini yenileme hakkı tanındı.

ABD'DEN ZOR

ABD'den teknoloji transferi yapmanın güçlüğüne dikkat çeken Davutoğlu şunları kaydetti, 'Eğer diğer şirketler de Türkiye'de ortak üretim ve teknoloji transferi güvencesi verirse elbette NATO müttefikleriyle yapmak isteriz. ABD'den bir şey satın almak isterseniz bunun ne kadar güç olduğunu herkes bilir.' Uzun bir onay prosedürü vardır.'

Bölgesel savunma şirketi oldu

2013'ün ilk 9 ayında gelirlerini yüzde 26 artırarak 1 milyar 444 milyon TL'ye yükselten Aselsan Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika bölgesinde hızlı bir büyüme sürecine girdi. Kazakistan, Azerbaycan, Uruguay gibi ülkelere radar sistemleri satan Aselsan bölgesel savunma şirketi konumuna yükseldi.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23