Rusya Devlet Başkanı'nın Basın Sözcüsü Dmitri Peskov, Ankara'nın Rusya ile ilişkilerin düzelmesi için çalışma grubu kurma fikrinin sorunları çözmeyeceğini, bunu sadece Türkiye hükümetinin yapabileceğini bildirdi.
Daha önce Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Ankara'nın Rus-Türk ilişkilerinin normale dönmesi için çalışma grubu kurulmasını teklif ettiğini bildirmişti.
Peskov yaptığı açıklamada, "Bu sözlere gereken cevabı Devlet Başkanı Putin'in geçen gün yaptığı açıklamalarında bulabiliriz. Devlet Başkanı Putin bu konudaki tavrımızı kesin olarak belirtti. Putin hiç şüphesiz ki çözüm yollarının aranması için bazı temasların sürdürüldüğünü belirtti, fakat hiçbir çalışma grubu bu sorunu çözemez" ifadelerini kullandı.
Bu durumda herşeyin Türk hükümetine bağlı olduğunu belirten Peskov, "Bunu sadece Türk hükümeti yapabilir. Moskova onlardan Putin'in Atina'da birkez daha bahsettiği eylemleri bekliyor" dedi.
ÇALIŞMA GRUBU ÖNERİSİ
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Putin'in Atina ziyareti sırasında yaptığı, "Türkiye ile ilişkileri düzeltmek istiyoruz" yönündeki açıklamalarına ilişkin şu değerlendirmeyi yapmıştı:
“Türkiye de ilişkileri düzeltmek istiyor. Putin diyor ki, adım bekliyoruz. Biz de diyoruz ki, bu adımları atabilmek için gelin ortak bir çalışma grubu oluşturalım onlar kendiaralarında konuşsunlar, fikir üretsinler hangi adımları atmamız lazım. Şimdi bizİsrail'le görüşmüyor muyuz? Diplomatlarımız, bürokratlarımız görüşüyorlar. Niye? Geriye kalan şartlarla ilgili adımları nasıl atacağız bunu konuşuyoruz. Bizim Rusya'ya önerimiz bu oldu. İster resmi, ister gayri resmi nasıl isterlerse hangi adımları atacağımızı değerlendiririz ve neticede de ortak yolu buluruz. Bulunmayacak bir konu değil.”