• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Alinazik nasıl yapılır? Ali Nazik'in hikayesi

Osmanlı mutfağından günümüze uzanan Alinazik lezzetinin yanı sıra hikayesiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Kıyma, patlıcan ve yoğurdun uyumuyla hazırlanan Alinazik ile damaklarda bir şenlik havası oluşturabilirsiniz. Peki, Alinazik nasıl yapılır? İşte, merak ettiğiniz Ali Nazik'in hikayesi…

2019-12-08 00:05:00 -
Alinazik nasıl yapılır? Ali Nazik'in hikayesi

Osmanlı mutfağından günümüze uzanan Alinazik lezzetinin yanı sıra hikayesiyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Kıyma, patlıcan ve yoğurdun uyumuyla hazırlanan Alinazik ile damaklarda bir şenlik havası oluşturabilirsiniz. Peki, Alinazik nasıl yapılır? İşte, merak ettiğiniz Ali Nazik'in hikayesi…

Ali Nazik’in hikayesi

16. Yüzyılda Yavuz Sultan Selim Han, Antep’e büyük ve ihtişamlı bir törenle girer. O zamanda en az şimdiki kadar zengin Antep mutfağının yemekleriyle büyük bir ziyafet masası kurulur.

Bu ziyafet masasının yıldızlarından birisi de Alinazik’tir. Yavuz Sultan Selim Han bu yemeği o kadar beğenir ki, yapan ustası ile tanışmak ister ve yemeğin lezzetindeki inceliğe ithafen “Kim bu eli nazik? “ diye sorar. Yemeği yapan usta saray mutfağına alınırken, yemeğin adı da “Eli Nazik” olarak kalır. Zaman içinde de adı değişerek Alinazik olur.

Alinazik nasıl yapılır?

Malzemeler:

Kıyması için;

  • 250 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 adet domates
  • 1 adet yeliş biber
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Sıvıyağ 

Beğendisi için:

  • 4 adet patlıcan
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber 

Bir tavaya sıvıyağı alıp yemeklik doğradığınız soğanı kavurun.

Soğanın ardından kıymayı ekleyin.

Ardından yeşil biber, küp küp doğranan domatesi ekleyin.

Domates suyunu salınca tavaya salçayı ekleyin.

Kıymalı harca tuz ve karabiber ekleyip pişmeye bırakın.

Patlıcanları fırında közleyin.

Patlıcanları küçük küçük doğrayın.

Bir kaseye süzme yoğurdu ve rende sarımsağı ekleyip karıştırın.

Patlıcanı yoğurda ekleyip, karıştırın.

Ardından patlıcanları tuz ve karabiberle tatlandırın.

Tabağa önce patlıcanlı karışımı alır. Ardından patlıcanın üzerine kıymalı harcı alın.

Arzu ederseniz tabağı köz biber ve domatesle servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23