• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Aksaray BM gibi

Yeniakit Publisher
2016-03-22 07:57:00 -
Aksaray BM gibi

İstanbul’a gelen göçmenlerin ilk uğrak yeri olan Aksaray, adeta uluslararası bir ülke haline geldi. Gerçek nüfusu 15 bin, yaşayan nüfusu 50 bin olan semt, Suriye’den İran’a, Gambiya’dan Uganda’ya birçok farklı milleti ağırlıyor.

İstanbul'un tarihi yarımadasında yer alan Fatih İlçesi'ne bağlı Aksaray semti, dünyanın dört bir yanından İstanbul'a gelen göçmenlerin ilk uğrak yeri oluyor. Suriye, Irak, İran, Fas, Gana, Gambiya, Kamerun, Etiyopya, Somali, Uganda başta olmak üzere Türkiye'ye savaş, iç çatışma ve yoksulluk nedeniyle gelen göçmenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Aksaray semtinin çeşitli mahallerinde 22 yıldır muhtarlık yapan Hüseyin Ustaoğlu, Aksaray'da kayıtlı nüfusun 15 bin olduğunu ancak kayıtsız nüfusla birlikte burada 50 bine yakın kişinin yaşadığını söylüyor.

KENDİ KÜLTÜRLERİNİ OLUŞTURDULAR

Ustaoğlu, “Aksaray semtinin yüzde 80'ini mülteciler oluşturuyor. Kaçak yollarla gelen kişiler sigorta ve iş güvenliği olmadan çalışıyor. Kayıt dışının önüne geçmemiz şart ama kolay değil. Zaman zaman kendi duyumlarımızı, gelen ihbarları belediye ve kaymakamlığı uyarıyoruz. Onlar gereken cezayı veriyor ama bu cezaların daha caydırıcı olması gerekiyor. Nüfus her geçen gün artarken Aksaray semti yabancılaşıyor” dedi. İskenderpaşa Mahallesi'nde 40 yıldır kunduracılık yapan Hasan Özgeç ise göçmenlerin Aksaray'a Avrupa'ya gitmek için geldiğini ancak bir kısmının gitmekten vazgeçerek Aksaray'da yaşamaya başladığını belirtti.
“Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden gelen göçmenler Aksaray'ın rahatlığından ve İstanbul'un merkezinde olmasından dolayı burada yaşamayı tercih ediyorlar" diyen Özgeç, "Semtte her geçen gün yerli esnaf dükkân kapatırken göçmenler kendi kültürlerini ve yemeklerini daha iyi yansıtmak için kendi dükkanlarını açıyorlar” ifadesinde bulundu.



Tabelalar Arapça kiralar 3 bin oldu


Aksaray'da yeni açılan dükkanlarda Türkçe tabelalar yerini Arapça tabelalara bıraktı. Semtte emlakçılık yapan Ali Türkoğlu daire ve
dükkan fiyatlarının son yıllara göre 3 katına çıktığını söylüyor. Türklerin çoğunun dükkan ya da dairelerini yüksek fiyatlara göçmenlere kiraladığını anlatan Türkoğlu “Evlerin kirası bin 500 ile 3 bin lira arasında değişiyor” dedi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23