• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Akdeniz’deki oyun ABD ve İsrail işi

Yeniakit Publisher
2019-05-16 12:39:00 - 2019-05-16 12:39:56
Akdeniz’deki oyun ABD ve İsrail işi

Türkiye'ye karşı Doğu Akdeniz'de oynanan oyuna ilişkin Akit’e özel açıklamalarda bulunan STK yetkilileri, bölgede yaşanılanların temelinde ABD ve İsrail olduğunu belirtti.

Doğu Akdeniz’de Türkiye’ye karşı kurulan kirli ittifaka ilişkin Uluslararası Siyasal Sosyal ve Sektörel Araştırmalar Platformu (USSAP) Başkanı İsmail Mansur Özdemir ve Enerji-Maden Araştırmaları Merkezi Direktörü İbrahim Halil Geylan, Akit’e özel açıklamalarda bulundu. Akdeniz’de oldukça sıcak günlerin yaşandığını ve çoklu küresel oluşumun Türkiye’nin Akdeniz’de aldığı pozisyondan rahatsızlık duyduğunu ifade eden Enerji-Maden Araştırmaları Merkezi Direktörü İbrahim Halil Geylan, “Türkiye’nin bölgede hesap bozan varlığı yanında, bölgesel ihtilaflara yeni bir gerginlik eklenmiş durumda. Tarafları İsrail, ABD, Fransa, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi olan gerginliğin ana taşıyıcı aktörü İsrail. Gerginlik her ne kadar Kıbrıs Rum kesimi üzerinden devam etse de oyunun ABD’de kurulduğunun önemli göstergeleri bulunuyor” ifadesini kullandı

ABD bölge ülkelerini birbirine kışkırtıyor

ABD’li senatörlerin sınırları zorlayan açıklamalarına da değinen Geylan, “Cumhuriyetçi Senatör MarcoRubio ve Demokrat Senatör Robert Menendez’in Senato’ya sundukları tasarı ABD’nin Kıbrıs’a yönelik silah ambargosuna son verilmesini öngörüyor ve Türkiye’yi bölgedeki enerji araştırmalarına müdahale etmemesi konusunda uyarıyor. ABD’li senatörlerin bu gayretlerinin hemen ardından Rum kesiminin cüretkar bir tutum içine girdiği ortada. Hatta Türk araştırma gemisinin sismik çalışmaların doğal sonucu olan sondaj gündemi ile birlikte cüretkar yaklaşımlar ortaya koymasının arkasındaki güdüleyici çabanın ABD orijinli olmasının en güçlü ispatı. Bölge ülkelerini birbirine kışkırtan ABD suç işliyor ve devlet eliyle bölgeyi terörize ediyor” diye konuştu.

Tasarı Rusya’yı engellemeye yönelik

USSAP Başkanı İ. Mansur Özdemir ise, “Tasarıda Türkiye’nin S-400 alması durumunda F-35’lerin transferinin durdurulması da yer alıyor. Tasarının ilgili maddelerinin satır aralarına bakıldığında Türkiye’nin bölgede yaptığı yeni enerji alanları konusundaki gayretinin askeri nitelik arz eden asimetrik bir tutumla frenlenmesinin tartışmaya açıldığı dikkatle görülüyor. Zira tasarı Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesimi ile askeri anlaşmaların artırılması sürecini Türkiye’nin bölgedeki enerji faaliyetlerine bağlı olarak tartışmaya açması kabul edilemez cüretkarlıkta bir iş. Üstelik Türkiye bölgedeki sismik araştırmalarını kendi kıta sahanlığında gerçekleştiriyor. Tasarı bir yandan İsrail, Mısır ve Kıbrıs açıklarında ABD’li yetkililerin Avrupa için alternatif bir enerji kaynağı olacağını umduğu doğalgaz araştırmalarını teşvik etmeyi, bir yandan da Rusya’nın bölgede artan nüfuzunu azaltmayı amaçlıyor” dedi.

Türkiye ödün vermemeli

Akdeniz’de yaşanan gerginlikte taraf Kıbrıs Rum kesimi gibi görülse de oyunun Siyonist muhibbi Amerikan senatörler eliyle kurulduğu ortada” diyen Özdemir, “Tel Aviv’de planlanan, ABD’de küresel gündeme taşınan ve Rumlar vasıtasıyla tedavüle sokulan ithal gerginlikte Türkiye haklı ve meşru sınırlarda çalışmalarını sürdürüyor. Aktörler farklı görülse de olayın kurucu aktörünün İsrail ve ABD siyasetini devlet aklını etkisi altına almış olan Siyonizm olduğu kesin. Türkiye bölgedeki tüm haklarının gerektirdiği gayretten asla ödün vermemeli” görüşünü dile getirdi.

Yeni Akit Gazetesi
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23