• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Acılı bekleyiş

Yeniakit Publisher
2014-10-30 07:50:00 - 2014-10-29 22:05:41
Acılı bekleyiş

Karaman Ermenek’teki özel şirkete ait maden ocağında su baskını sebebiyle mahsur kalan 18 işçinin kurtarılması için başlatılan çalışmalar sürüyor. Madenciler ve yakınlarının hüzünlü bekleyişi de devam ediyor.

Karaman’ın Ermenek ilçesinde özel bir şirkete ait maden ocağında su baskını sebebiyle mahsur kalan işçilerin kurtarılması için çalışmalar sürerken, madenci yakınlarının da hüzünlü bekleyişi devam ediyor. Madenci yakınları, “Allah’tan ümit kesilmez. Öldürmeyen Allah öldürmez” diye umutlu bekleyişini sürdürüyor.

Bu arada, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ermenek’te işçilerin mahsur kaldığı madende arama-kurtarma çalışmalarının, 420 kişilik ekip ve 90 araç ile kesintisiz olarak devam ettiğini bildirdi.
AFAD’dan yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi.

“Madende mahsur kalan işçileri kurtarma çalışmalarında, suyun tahliyesini hızlandıracak yeni jeneratör ve motopomplar olay mahalline sevk edildi. Bunlardan biri olan ve ‘ahtapot’ olarak adlandırılan alet, olay mahalline ulaştı. Ahtapotla çalışmalar daha hızlı devam ediyor. Ahtapot, dakikada 8 bin 500 litre su tahliye edebiliyor. 60 metre derinlikten su çekebilme yeteneğine sahip olan araçlar, 50 metre yükseğe su tahliyesi yapabiliyor. Alana sevk edilen jeneratörler sayesinde 250 kW’lık mevcut kurulu güç 6 kat artırılarak çalışmalar daha hızlı bir şekilde yürütülmeye başlandı.”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, AFAD Başkanı Fuat Oktay ve Karaman Valisi Murat Koca’nın sabah saatlerinde alanı adım adım inceleyerek çalışmaları kontrol ettiğinin aktarıldığı açıklamada, saha denetiminden sonra Bakanlara ve valiye, AFAD Mobil Koordinasyon Merkezi’nde çalışmalar hakkında brifing verildiği anlatıldı.

AFAD arama-kurtarma ekiplerinin olay mahallinde çalışmalarını gece boyunca aralıksız sürdürdüğünün ve AFAD arama kurtarma birliklerinden 4 deneyimli dalgıcın da çalışmalara katıldığının belirtildiği açıklamada, şunlar kaydedildi:
“Arama kurtarma çalışmaları toplamda 420 kişilik ekip ile 2 uçak, 3 helikopter, 25’i ambulans ve 18’i AFAD arama-kurtarma aracı olmak üzere 90 araçla AFAD koordinasyonunda aralıksız sürüyor. Alana çok sayıda motopomp, 3 seyyar aydınlatma cihazı, 10 büyük çadır, seyyar mutfak, mobil yatakhaneler, 700 battaniye, kumanya ve içecek sevk edildi; 7 mobil baz istasyonu kuruldu, kumanya ve içecek sağlandı. Gelişmeler AFAD tarafından 7/24 takip edilmektedir.” 
    
OCAKTAKİ 18 İŞÇİ

Ocakta mahsur kalan işçilerin isimleri belli oldu.
l Osman Çoksöyler,
l Hüsnü Çolak,
l Ali Haznedar,
l Kerim Haznedar,
l Mehmet Tokat,
l Hüseyin Çolak,
l İsa Gözbaşı,
l Bahri Üzer,
l Kamil Yaman,
l Ömer Cansu,
l Tezcan Gökçe,
l Uğur İlhan,
l Hüseyin Gültekin,
l İsmail Gürses,
l Mehmet Baha,
l Mehmet Özcan,
l Hasan Tuncer,
l Recep Çiloğlu.      

SU BASKINI NASIL OLUŞTU?

KARAMAN- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ile olay yerinde incelemelerde bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Çelik, suyun boşaltılması için ne gerekiyorsa yapılmaya çalışıldığını söyledi. Su tahliyesinden sonra ancak olayın nasıl meydana geldiği ile ilgili bir sonuca varılabileceğine işaret eden Çelik, şöyle konuştu:
“Su tahliyesi olmadan bu kadar yoğun bir su baskınının nasıl olduğu ile ilgili bir şey söylemek doğru değil. Ocak su dolmuş. Acaba bu su daha önceki imalat yerlerinden kaynaklanan bir birikimin neticesinde olan bir şey midir, başka bir şey midir? Henüz onu doğrulayabilmek için suyun boşaltılması gerekiyor. Su baskınının nasıl olduğunu ancak su atımından sonra bir neticeye ulaştırmak mümkün olabilir.”

“BALIKADAMLARI DA TEHLİKEYE ATMAK DOĞRU DEĞİL”

Dalgıçların su dolu alana girip girmedikleri şeklindeki soruyu da cevaplandıran Çelik, “Teknik olarak herkes ne yapması gerekiyorsa geldi, baktı. Eğer yapacakları bir şey var ise yapacaklar. Daha içeriyi görmeden konuşmak doğru değil. Gittik, baktık, gördük. Balıkadamların hayatlarını da tehlikeye atmak doğru değil. Onlar ne yapacaklarını biliyorlar. Yapılacak bir görev varsa onun için gelmişler zaten. Eğer yapamıyorlarsa şartlar uygun değil” ifadelerini kullandı.

BABASININ MAMA GETİRMESİNİ BEKLİYOR

Ermenek ilçesindeki maden ocağında mahsur kalan 18 işçiden biri olan İsmail Gürses’in 3 yaşındaki oğlu Mustafa, babasının kendisine “mama getireceğini” söylüyor. Ocak’ta mahsur kalan işçilerden İsmail Gürses’in evinde hüzün ve gözyaşı hakim.  İki çocuğu olan Gürses’ten gelecek iyi bir haber umutla bekleniyor. Ailenin 3 yaşındaki oğlu Mustafa ise, “babam bana mama getirecek” diyerek ağlayanları susturmaya çalışıyor. Gürses’in annesi Ayşe Gürses (48), acılarının çok büyük olduğunu ancak hâlâ ümitlerini yitirmediklerini söyledi. Gürses, “Akşam soba yakamadım. İsmailim sular içindeyken evde soba yakıp ısınmaya yüreğim elvermedi. Evde televizyondan gelişmeleri takip ettim” diye konuştu. Kendisi de maden işçiliğinden emekli olan baba Mustafa Gürses ise oğluyla en son görüştüğünde kendisine başka bir madende çalışmayı düşündüğünü söylediğini kaydetti.            

OCAKTA MAHSUR KALAN İŞÇİ 'BABA' OLDU
  
KARAMAN - Ermenek ilçesindeki maden ocağında mahsur kalan 18 işçiden Hüseyin Gültekin’in, kazadan saatler sonra bir oğlu dünyaya geldi. Hüseyin Gültekin (28) madende mahsur kaldıktan saatler sonra hamile eşi Ayşe Gültekin, Ermenek Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Ayşe Gültekin, 3 kilo 200 gram ağırlığında bir erkek bebek dünyaya getirdi. Anne ve bebeğin sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23