• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

ABD, “uçuşa yasak bölge”yi tartışıyor

Yeniakit Publisher
2013-06-15 20:37:00 - 2013-06-15 20:44:06
ABD, "uçuşa yasak bölge"yi tartışıyor

Suriye diktatörü Beşşar Esed’in kimyasal silah kullanarak “kırmızı çizgi”yi aştığını açıklayan ABD yönetimi, Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturma seçeneğini tartışıyor. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Rice, “Uçuşa yasak bölge seçeneğini dışlamıyoruz” derken,

DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Susan Rice, Suriye’de uçuşa yasak bölge oluşturma seçeneğinin masada olduğunu bildirdi. ABD Başkanı Obama tarafından Ulusal Güvenlik Danışmanlığı’na atandığı duyurulan Rice, New York’ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye rejiminin muhalefete karşı kimyasal silah kullandığına ilişkin bilgileri içeren mektubu Genel Sekreter Ban Ki-mun’a sunduklarını söyledi.
Genel Sekreter tarafından oluşturulan heyetin soruşturmasına bu bilgileri de dahil etmesini istediklerini kaydeden Rice, “İstihbarat servislerimiz, bağımsız kaynaklardan edindikleri bilgiler ışığında, Esed rejiminin muhaliflere karşı birden fazla defa içinde sinir gazının da yer aldığı kimyasal silah kullandığından eminler” dedi. Rejimin kontrol ettiği bu silahları Muhalefetin kullandığına ilişkin ellerinde güvenilir ve doğrulanmış bilgi bulunmadığını anlatan Rice, BM’nin bu iddiaları yerinde araştırabilmesinin de ayrıca önemli olduğunu belirtti. Rice, Hizbullah’ın Suriye’deki çatışmalarda giderek artan biçimde yer almasından duydukları endişeyi de vurgulayarak, bu durumun sadece Suriye değil Lübnan ve bölge için de kötü sonuçlar doğurabileceğini dile getirdi. ABD’nin muhaliflere verdiği askeri desteği artıracağını ve gelişmeleri takip edeceğini bildiren Rice, “Diğer opsiyonlar masada durmaya devam ediyor. Uçuşa yasak bölge oluşturulması seçeneğini dışlamıyoruz. Ancak bu aşamada alınmış bir karar yok. Bu seçeneğin bazı dezavantajları ve limitleri var ve biz bunun farkındayız” diye konuştu. Rice, kimyasal silah kullanıldığı bulgularına ilişkin Rusya ile de görüştüklerini, Rusya’nın da delillerin farkında olduğunu kaydetti.
RHODES: LİBYA GİBİ DEĞİL
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik yardımcı danışmanı Ben Rhodes ise, Suriye’deki Rus yapımı hava güvenlik sistemlerini etkisiz hale getirmenin Libya’dakinden çok daha güç ve maliyetli olacağını söyledi. Böyle bir hamlenin Washington’ın çıkarına olmayacağını ve BM Güvenlik Konseyi’nde Rusya’nın vetosuna takılacağını ileri süren Rhodes, “Uçuşa yasak bölge önerisinin ne kadar etkili olduğunu değerlendirmek gerekiyor. Suriye’de muhaliflerle, ordu birbirine karışmış durumda. Bazı şehirlerde sokak sokak çatışma yaşanıyor. Bu havadan çözebileceğiniz bir sorun değil” dedi.
MOSKOVA TEPKİLİ
Rusya, ABD’nin Suriye’de kimyasal silah kullanıldığına dair sunduğu delilleri ikna edici bulmadığını açıklamıştı. Moskova, ABD’nin Suriyeli muhaliflere askeri yardımı artırma kararına da tepki gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin muhaliflere silah yardımı kararının Ortadoğu’da çatışmaları artıracağı uyarısında bulundu.
G-8’DE KONUŞULACAK
Suriye konusundaki gelişmelerin hafta başında Kuzey İrlanda’da düzenlenecek olan G-8 Zirvesi’ne de damgasını vurması bekleniyor.
ABD Başkanı Barack Obama’nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i, Esed rejimine olan desteğini çekmesi için ikna etmeye çalışacağı belirtiliyor.
 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23