• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

28 Şubat vatana ihanet

Yeniakit Publisher
2014-10-29 07:23:00 - 2014-10-28 22:40:10
28 Şubat vatana ihanet

28 Şubat mağdurları ve hukukçular, ‘tanık’ olarak çağrıldığı davada ifade vermekten kaçan dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’e tepki gösterdi. Mağdurlar, Demirel’in hesap vermekten kaçtığını ifade ederken, müşteki avukatlarından Mustafa Polat, Demirel’in tanık değil, sanık olarak dinlenmesi için mahkemeye dilekçe verdi. Polat dilekçesinde darbenin ‘vatana ihanet’ olduğunu belirterek, Demirel’in Ağır Ceza’da yargılanmasını talep etti.

EMRE KÜSKÜN / ANKARA - 28 Şubat darbe davasının müşteki avukatlarından Mustafa Polat, tanıklık yapmaktan kaçan dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in sanık olarak yargılanması yönünde mahkemeye dilekçe verdi. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na gönderilmek üzere Erzurum Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na dilekçe veren Polat, yargılamayı yapan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinin Demirel’in tanık olarak dinlenilmesi yönündeki ara kararının yanlışlığına dikkat çekti.

‘VATANA İHANET’ VURGUSU

Cuntayla işbirliği yapıp seçilmiş Refahyol hükümetinin iktidardan düşürülmesinde önemli rol oynayan Demirel’in, 28 Şubat darbesinin sivil ayağına yönelik açılacak davada sanık olarak yargılanmasını talep eden Mustafa Polat, darbeye iştirakin ‘vatana ihanet’ suçu kapsamında değerlendirildiğini belirterek, şunları vurguladı: “Kanaatimize göre görevle ilgili suçlarda sadece vatana ihanetten ve Yüce Divan’da yargılanabilen cumhurbaşkanının bu fiil ve eylemleri vatana ihanet değil de adi bir suç olarak değerlendirilse bile (ki birçok hukukçu darbeye iştiraki vatana ihanet kapsamında değerlendirmekte ve bu durumda yüce divan yolunun açılması gerektiğini düşünmektedir.) kendisinin Ağır Ceza Mahkemesi’nde sanık olarak yargılanması gerektirmektedir.” Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki 28 Şubat darbe davası kapsamında beyanının alınması için davetiye çıkarılan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, avukatı aracılığıyla tanıklık yapmayacağını mahkemeye bildirmişti.

DEMİREL HESAP VERSİN

28 Şubat Darbesi’nin sivil lideri olduğu iddia edilen 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in, tanık olarak dahi ifade vermeyi reddetmesi büyük tepkiyle karşılandı. Mağdurlar ve hukukçular, cuntacılarla işbirliği yapan dönemin Cumhurbaşkanı Demirel’in mahkemede hesap vermesini istedi.

28 Şubat Darbesi’nin sivil lideri olduğu iddia edilen ve MGK toplantılarında askerleri irtica yaygarasıyla açıkça tahrik ettiği bilinen Türkiye’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in, 28 Şubat Davası’nda tanık olarak dahi ifade vermeyi reddetmesi büyük tepkiyle karşılandı. Hukukçular, Demirel’in bu kirli dönemin asıl faillerinden birisi olduğunu ve bu şekilde tanıklık yapmayacağını bildirmesinin geçersiz olduğunu söylediler.

“SÜLEYMAN DEMİREL KESİN OLARAK YARGILANMALIDIR”

28 Şubat’ın bu toprakların yaşamış olduğu en şansız dönem olduğunu söyleyen 28 Şubat müdahil avukatlarından Müşir Deliduman, “28 Şubat öncesi ve sonrası kirli tezgâhlar kurulmuştur. Anadolu halkının değerlerine ve Müslüman’ların inançlarına savaş açılmıştır. İnancının gerektirdiği gibi yaşamaya çalışanların inançları despotça sorgulanmıştır. Bu kirli dönemin asıl faili Süleyman Demirel’dir. Süleyman Demirel devrin cumhurbaşkanı ve yapılan bütün faaliyetler içinde vardır” ifadelerini kullandı. Deliduman, BÇG denilen çetenin darbe yapma teşebbüsünde bulunarak suç oluşturduğunu da belirterek, “Mahkemede delil, belge ve beyanlarda Süleyman Demirel’in bunun başında olduğu ortadadır. Bu nedenle Süleyman Demirel kesinlikle yargılanmalıdır” diye konuştu.

DELİDUMAN: DEMİREL MAHKEMEDEN KAÇIYOR

Halkın inançlarına savaş açan Demirel’in, eski Cumhurbaşkanı olsa dahi halkın Cumhurbaşkanı olmadığını da ifade eden Deliduman, “Sadece darbeci bir çetenin üyesi olur. Bu nedenle Süleyman Demirel mahkemeden kaçıyor. Zaten bu kişi zoru görüp kaçan bir kişidir. Nitekim diğer darbelerden de şapkasını alıp kaçmıştır. Şimdi hesap vermekten kaçıyor” dedi.
Deliduman, “Zaten onurlu halkımız Morrison Süleyman’ı vicdanlarında çoktan mahkum etmiştir. Zaten Demirel’in mahkemede yargılanması ve tanık olarak dinlenmesini ben talep etmiştim” şeklinde konuştu.

“TANIKLIK YAPMAYACAĞINI BİLDİRMESİ GEÇERSİZDİR”

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya, Süleyman Demirel’in bu şekilde tanıklık yapmayacağını bildirmesinin geçersiz olduğunu söyledi.

“Eğer mahkemenin onun tanıklığına başvurması gerekiyorsa şahit olduğu hususlarla ilgili tanıklık yapması herşeyden önce bir vatandaşlık görevidir. Yani ben tanıklık yapmayacağım deme hakkına sahip değildir, mahkeme çağırdığı zaman gelmek zorundadır. Tanıklık yapması da gerekir” diyen Kılıçkaya, “Kaldı ki kendisi 28 Şubat’ta yaşananların en canlı şahididir. Birçok kişinin ve kurumun bilmediğini Sayın Demirel bilmektedir. Zaten tüm vatandaşlar da onun bu olayın tanığı olduğunun da farkındadır. Tanıklık yapmak bir hak değil, görevdir. Tanıklıktan çekilemez” dedi.Yeni Akit

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23