• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Serdar Demirel
Serdar Demirel
TÜM YAZILARI

Enes Kanter olayı ne anlatıyor?

11 Ağustos 2016
A


Serdar Demirel İletişim: [email protected]

Siyasetçisinden akademisyenine, esnafından işadamına toplumun tüm kesimleri Gülen hareketinin 15 Temmuz akşamında olduğu gibi özünde ülkeyi iç savaşa sürükleyebilecek bir darbe çılgınlığına kalkışabileceğini tahmin edemezdi. Rasyonel akıl, dinî düşünce, vasat bir vicdan ve bu coğrafyanın ruhu buna geçit vermezdi zira.

Ama herkes yanıldı. Gülen hareketini bilen insanlar bile bu kadarını beklemediklerini itiraf ettiler. Bu da projektörlerin bu harekete tutulmasını zaruri kılmaktadır. 

FETÖ’nün farklı boyutları görsel ve yazılı medyada ele alınmaktadır. Bunlar derinlikli analizlerden uzak, halkı hızlı bilgilendirme sadedinde yapılan izahlardır. İçlerinde olayın künhüne vakıf istisnaî açıklamalar da yok değil ama nihayetinde medyanın formatı gereği kâfi değildirler. Hele de karar mercilerine bu ve benzeri yapılarla mücadele etmede bir yol haritası oluşturma sadedinde çok eksiktirler. Bunları niçin yazıyorum? 

FETÖ ve benzeri ana akım Müslümanlığa aykırı düşen çizgi dışı hareketlerin tarihini, ortaya çıkış sürecini, süreç içerisinde geçirdiği evreleri, kırılmaları, ittifak kurduğu güç merkezlerini, bu dönemlerin temel karakteristiğini uzman kadrolar tarafından inceleyecek bir enstitüye ivedilikle ihtiyacın olduğunu belirtmek için. 

Gülen hareketi üzerinden gidelim. Meselenin iktisadi, eğitim, siyasi, sosyolojik boyutları ve dış bağlantıları mevcuttur ve araştırılması gerekir. Meselenin bir de muharrik gücü olan teolojik ve kullanılan usûl boyutu vardır. Bu da ayak üstü izahlarla geçiştirilemeyecek derinlikte bir meseledir. 

Evvelemirde bu yapının teolojisi ve usûlü derinlemesine incelenmelidir. Çünkü harekete bağlı insanların büyük çoğunluğu bu hareketin öğretilerini İslâm’la özdeşleştirerek bağlanmışlardır. Ayrılamayanlar da, maslahatları öyle gerektiren kesimi saymazsak, yine aynı gerekçelerle ayrılamıyorlardır.

Yeni yaşanan bir örnek üzerinden yürüyelim. 24 yaşındaki Enes Kanter izleğinden. NBA takımlarından Oklahoma City Thunder’da forma giyen profesyonel başarılı bir basketbol oyuncusu Kanter olayından. Gülen’e bağlılığıyla biliniyor. Bu sporcu darbe girişimi sonrası bile bu örgüte bağlılığını haykırarak ilan etmekten çekinmedi. 

Ailesi bu aşırılıklarından dolayı kendisini sonunda evlatlıktan reddetti. Babasının evlatlıktan ret mektubu medyada yayımlandı. Yürek burkucuydu. Ateş aileye düşmüştü. Kanter ise ailesine cevap vererek, soy ismini değiştirdiğini, Enes Gülen ismini aldığını Twitter hesabından duyurdu. O, Gülen için ailesini reddetmişti.

Yaptığı açıklamanın bir bölümünde şunları söyleyebildi, Enes Gülen: 

“Vefalı, fedakâr insanların gözyaşları ile büyüttüğü bu hizmet için bir Enes değil bin Enes feda olsun. Hocaefendi yolunda anam, babam, kardeşlerim, tüm sülalem feda olsun. Bu dava uğrunda bir değil saçlarım adedince başım olsa yine veririm feda olsun.

Rabbim benim ömrümden alsın her saniyesini yiğit hocama versin. Hizmet yolunda cennetim feda olsun, cehennemlere güler geçerim. Canım hocamın sevgisi ana, baba, kardeş bütün sevgilerin üzerindedir. Biz bu hizmeti sokakta bulmadık ki birkaç pakrudin dönme yüzünden bırakalım.”

Gülen’e bağlı insanlar arasında bu tutum örnek bir davranış, bir sahabe fedakârlığı olarak anlaşılacak ve o bir kahraman olarak kabul edilecektir. Müslümanların ancak Allah Resûlü (sas) için söyledikleri cümlelerin Gülen için söylenebilmesinde bir mahzur görmeyeceklerdir. “Hizmet yolunda cennetim feda olsun, cehennemlere güler geçerim” ifadesi de hoş karşılanacaktır. Zira Gülen ve İslâm’ın geleceği onlar için aynı manaya gelmektedir. 

Bu hareket içinde bu ifadelerin çok ötesinde ifadelerin de kullanıldığı bir sır değildir. Bunu besleyen bir din söylemi hareket içinde yaygındır. Bizim inancımız odur ki, başta Gülen hareketi olmak üzere çizgi dışı hareketleri bütün yönleriyle çalışacak ve çözüm yolları üretecek bir enstitüye toplum ve devlet âcilen muhtaçtır. 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23