• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ayhan Demir
Ayhan Demir
TÜM YAZILARI

Türkiye düşmanları kazandı

01 Kasım 2017
A


Ayhan Demir İletişim: [email protected]

Makedonya’da, iki turlu, yerel seçim süreci tamamlandı. Bu seçimler, neticeleri kadar ittifaklarıyla da dikkat çekiciydi.

İktidarın büyük ortağı Makedonya Sosyal Demokrat Birliği-SDSM, sandığa ‘Makedonya’da Herkes İçin Yaşam’ koalisyonu ile gitti. Türk Hareket Partisi-THP, bu koalisyonun ortakları arasında yer aldı. SDSM’nin bir diğer yol arkadaşı Arnavut, Demokratik Bütünleşme Birliği-BDİ oldu.

BDİ, BESA Hareketi’nin kendisini tarihe gömeceği korkusuyla, bedeli ne olursa olsun SDSM’den yardım talep etti. İki parti arasındaki anlaşma doğrultusunda Arnavutların çoğunlukta olduğu yerlerde SDSM ve bu partinin lideri olan Başbakan Zoran Zaev, BDİ’yi destekledi. Makedonların çoğunlukta olduğu yerlerde ve Üsküp Şehir Belediyesi’nde de BDİ, SDSM’yi destekledi.

Ana muhalefetteki Makedon partisi VMRO-DPMNE, ‘Daha İyi Makedonya’ çatısı altında bir seçim koalisyonu oluşturdu. Türk Demokratik Partisi-TDP ve Türk Milli Birlik Hareketi-TMBH de bu koalisyonda yer aldılar.

Erken genel seçimde elde ettiği başarıyla dikkatleri çeken BESA Hareketi ise Arnavutlar için İttifak ile seçim işbirliği yaptı. İkinci turda, BDİ-SDSM ve BESA-Arnavut için İttifak koalisyonları arasında kıyasıya bir rekabet yaşandı.

Yerel seçim kampanyalarında şehircilikle ilgili altyapı, kaldırım, asfalt ve parklar gibi konular gündeme gelir. Ancak bu sefer öyle olmadı. Partilerin seçim kampanyaları daha ziyade yolsuzluk, şeffaflık, istihdam ve yatırım projeleri etrafında şekillendi. Yerel seçimler, erken genel seçimin rövanşına dönüştü.

Seçimlerin öncesi bu şekildeydi. Bir de sonrası var. Buna da göz atalım.

Önce iktidar kanadı…

SDSM, 81 belediyeden, 57’sinde ipi önde göğüsledi. Üsküp Şehir Belediyesi Başkanlığına, SDSM milletvekili Petre Şilegov seçildi. Karpoş, Gevgeli ve Kumanova’da da koltuğa SDSM parlamento grubu üyeleri oturdu.

İktidarın küçük ortağı olan ve FETÖ ile işbirliği halinde bulunan BDİ ise on belediye başkanlığı kazandı. Kalkandelen’de, FETÖ’nün yakın temasta olduğu, BDİ’li Teuta Arifi başkanlık koltuğunu korudu. Türk partisi TDP’nin desteği, bu neticede oldukça etkili oldu.

Aslına bakılırsa TDP’nin BDİ aşkı anlatmakla bitmez. Ülke genelindeki tüm belediyelerde, bu partinin adaylarını desteklediler. Bir diğer Türk partisi THP de koalisyon ortağı SDSM üzerinden BDİ’yi destekledi.

BDİ’nin Gostivar’daki adayı Nevzat Beyta da FETÖ’cüler ile yakın temasta ve bu yapıya verdiği destekle bilinen bir kişiydi. TDP ve THP, burada da, BDİ’nin adayını desteklediler.

Bu oyun Gostivar’da tutmadı. BESA-Arnavutlar için İttifak koalisyonu adayı Arben Taravari belediye başkanı oldu. Taravari’nin seçilmesinde, TMBH’nin verdiği destek etkili oldu.

Doğru anladınız: BDİ, FETÖ irtibatlı isimleri aday gösterdi. Makedon partisi SDSM ile Türk partileri TDP ve THP de BDİ’li adaylara tam destek verdiler. TDP’nin birçok belediyede yaşadığı oy kaybının ana sebebi budur.

Muhalefete gelince…

VMRO-DPMNE beş, Arnavut İttifakı üç, Arnavut Demokratik Partisi-PDSH, BESA Hareketi ve TDP birer belediye başkanlığı elde ettiler. Üç belediyede ise bağımsız adaylar seçildi.

Erken genel seçimlerde yıldızı parlayan BESA Hareketi’nin sadece bir belediye başkanlığı kazanması birçok kişiyi hayal kırıklığına uğrattı. Ancak hemen hemen bütün Makedon ve Arnavut partilerinin, ikinci turda BESA’ya karşı ittifak yapmaları bu neticeyi kaçınılmaz hale getirdi.

BESA, sadece rakip partiler ile değil, devletin / hükumetin tüm mekanizmaları ile de mücadele etmek durumunda kaldı. Mesela Makedonya İçişleri Bakanı SDSM’li Oliver Spasovski’nin devletin imkânlarını kullanarak, BESA üzerinde baskı kurduğu siyasi kulislerde dile getiriliyor.

Yerel seçim süreci boyunca SDSM ve BDİ, BESA Hareketini Türkiye tarafından desteklenen bir parti olmakla suçladı. SDSM ve BDİ, dinsizlik ve ateizm ekseninde buluşup, BESA üzerinden, aslında Türkiye’yi suçladılar.

BDİ, sosyal medyada ve kendine yakın medya kuruluşları aracılığıyla, BESA hareketi ve destekçilerine ‘İslamcı’, sufi, derviş, tekke mensubu etiketi vurmak istedi. Hâlbuki ortada bir tekke mensubu varsa, Bektaşiliğe mensup olan BDİ Genel Başkanı Ali Ahmeti idi. Ancak bu durum görmezden gelindi.

Toparlayalım: Makedonya’da, Amerika ve Soros destekli, Türkiye düşmanı partiler önemli bir seçim zaferi elde ettiler. Muhalefet partileri ve Türkiye dostları ağır bir mağlubiyet yaşadılar.

Bir de şu var: BESA’nın hesapsız, temiz ve genç tabanı, Makedonya siyasetinin bu parti etrafında şekilleneceğini gösteriyor. Bu partinin yapması gereken tek şey söylemlerini ulusalcı çizgiden daha kapsayıcı, kucaklayıcı ve daha ‘milli’ hale getirmesidir. Gerisi kendiliğinde gelecektir.

Son bir şey daha: Türkiye, dostunu ve düşmanını iyi tanımalı. Özellikle belediyelerimiz üzerinden destek bulan ama Türkiye’ye düşmanlık etmekten geri durmayanların, muslukları acilen kapatılmalıdır.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23