• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Erkan Kavaklı
Ali Erkan Kavaklı
TÜM YAZILARI

İdeal eğitim modeli, en sevilen öğretmen ve eğitim metotları

19 Kasım 2020
A


Ali Erkan Kavaklı İletişim: [email protected]

Taklit eğitimle erdemli insanlar yetiştirilemez. Bin yıl dünyanın gözünü kamaştıran İslam medeniyeti meşalesini yakan milletimiz kendi değerlerini unuttu. Sömürgeci, materyalist Batı’yı taklit etmeye başladı. Yaklaşık 150 yıldır taklit ile istediğimiz yere gelemedik.

150 yıl medeniyet koşusunda çok uzun bir süre. İslam medeniyeti 25 yıl içerisinde Atlas Okyanusu’ndan Çin Seddi’ne kadar ilim, irfan, marifet, adalet ve merhamet götürdü.

Peygamberimiz (sav), Medine’de on yıl devlet başkanlığı yaptı. On yıl içinde İslam Devleti’nin sınırları bütün Arap yarımadasını kuşattı. 

Hz. Ebubekir (ra) iki yıl, Hz. Ömer (ra) 10 yıl devlet başkanlığı yaptılar. 22 yıl içinde İslam Devlet’i Irak, Suriye, Mısır, Kuzey Afrika, İran, Anadolu ve Orta Asya’ya uzandı.

İslam ilimle başladı, ilk gelen Kur’an âyetleri okumayı, anlamayı, düşünmeyi emretti. İlim öğrenme, araştırma, tefekkür, ilim yolunda seyahati ve çalışma İslam’a göre ibadettir. 

İnsanlara faydalı olmak, fakir-fukara yardım, iyilik yapmak sevap, kötülükler suç ve günah. 

İslam, asıl insanların ahlak ve davranışlarını değiştirdi. Kötü insanlar, İslam ahlakını kuşanarak iyi insanlara dönüştü. 

Toplumda kötü alışkanlık, âdet ve inançları değiştirmek çok zor. 21 yüzyıldayız, bilgi ve iletişim çağındayız. Alkol, kumar, hırsızlık, zina ve tecavüzün çok kötü davranışları herkese okullarda eğitim verilmesine rağmen; kumar, hırsızlık, tecavüz, katil vb. kanunen yasak olmasına rağmen engellenemiyor.

En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed (sav), 23 sene öğretmenlik yaptı. Yukarıda saydığımız kötülükleri fertlerin vicdanından söküp aldı, yerine güzel ahlakı yerleştirdi. İnsanları A’dan Z’ye kötüden iyiye değiştirdi. 

Hz. Ömer gibi İslam öncesi dönemde kızını diri diri toprağa gömmüş, Hz. Peygamberi (sav) öldürmek için yola çıkacak kadar katı kalpli birini, Kur’an hakikatleri, Allah ve ahiret inancı sayesinde değiştirdi. Müslüman olunca Hz. Ömer kötü alışkanlıkları terk etti, iyiliklerin peşinde koştu. Müslüman olmadan önce öldürdüğü kızının arkasından ağladı. Güzel ahlakı ve erdemleri kuşanan Hz. Ömer;

“Dicle kenarında bir kurt kapsa bir koyunu;

Gelir de adl-i İlahî Ömer’den sorar onu!” der hâle geldi.

Hz. Bilal, İslam siyah derili bir köle idi, kimsenin değer vermediği biriydi. Hz. Muhammed’e (sav) talebe oldu, Kur’an ve güzel ahlakı öğrendi. Peygamberimizden (sav) en yakın arkadaşı, müezzini ve koruması oldu. Bütün savaşlara onunla birlikte katıldı. 

İslam Devleti kurulduktan sonra devlet hazinesi ona emanet edildi. Son derece güvenilir, sözüne sadık, dürüst bir insana dönüştü. Peygamberimizin (sav) vefatından sonra Şam’a gitti, orada öğretmenlik yaptı. Şamlılar, “Bilal Efendimiz gelmiş” diyerek ona koştular ve ondan Kur’an öğrendiler.

İslam öncesi yol kesen, yolcu soyan, eşkıyalık yapan, adam öldüren, baskın yapıp adam kaçıran ve onları köleleştiren vahşi Araplar; İslamiyeti kabul ettikten sonra yolcuyu misafir edip doyurmaya, fakir ve fukarayı para verip beslemeye başladılar. Adam öldürmeyi ve kul hakkı yemeyi büyük günah saydılar.

Kur’an ile ilim ve aydınlanma çağı başladı. Hz. Muhammed’in (sav) kurduğu medeniyet kısa sürede ilim, sanat, ahlak ve adaleti dünyanın dört bir yanına taşıdı. Batı, orta çağ karanlıklarında boğulurken Müslümanlar ilim ve medeniyet ışığı ile İstanbul surlarına dayandılar.

İslam medeniyetinin öğretmeni Hz. Muhammed (sav); insanları kötüden iyiye, cehaletten aydınlığa değiştirdi, dönüştürdü. 

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Prof. İsmail Aydoğan’ın ifade ettikleri gibi eğitim sistemimizi yeniden inşa etmek zorundayız. Kur’an’ı ilim, ahlak ve irfan kitabı.

En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed’i” (sav) örnek muallim kabul etmeliyiz. Okullarımızda Kur’an okutulmalı ve manası anlatılmalı. 

Eğitim Fakültelerinde “En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed (sav) ve Eğitim Metotları” ders kitabı olmalı, öğretmenlerimiz O’nun getirdiği hakikatleri, O’nun metotlarıyla onlatmalı ki kötü insanları erdemli insanlara dönüştürebilelim. 

Hiçbir öğrencimizden vazgeçmeyiz, öğrencilerimiz ilim sahibi ve güzel ahlaklı olarak yetiştirmeliyiz. En Sevilen Öğretmen böyle yaptı. Kadın, erkek, yaşlı, genç, büyük, küçük herkesi eğitti.  

Beyin Vitamini: En Sevilen Öğretmen Hz. Muhammed (sav) ve Eğitim Metotları, Ensar Neşriyat arasında yayınlandı ve 16 baskı yaptı. Bütün zamanların en sevilen eğitimcisinin eğitim metotları işimizi kolaylaştırıyor. Gönle girme sanatını, zihinleri ilimle aydınlatma ustalığını öğretiyor. Eğitimcilerimize tavsiye ederim. (Ensar Neşriyat, 0212- 4911903-04; sipariş@ensarnesriyat.com.tr )

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Öğretmenim

Ali Erkan Kavaklı hocam, gurur olsun diye söylemiyorum, öğretmenlik mesleğimden lanet fetö gerekçesiyle ihraç edildiğimde en çok öğrencilerim üzülmüştü.4 yıldır ağlıyorum, mesleğime aşık, tutkun bir insandım. Devletim tarafından sayısız takdir ve başarı belgeleri ile taltif edilmiştim. Hayırlısı artık. Önce Allah'a, sonra devletime güveniyorum. Ali Erkan hocam, sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Nevzat Aydıngöz

Kıymetli Hocam, Dile getidiginiz sorunların çözümüne katkı olur diye bir kitap yazdım ve taslagini size gönderdim. kitabın basılıp yayımlanması için yardımlarınızı bekledim. Halen bekliyorum.Selamlar
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23