• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Ali Erkan Kavaklı
Ali Erkan Kavaklı
TÜM YAZILARI

Deizmin tutarsızlığına dair

14 Mayıs 2020
A


Ali Erkan Kavaklı İletişim: [email protected]

Deistler, Allah insanla ilgilenmez, kitap ve peygamberi göndermez, insan nasıl isterse öyle yaşayabilir, iddiasındalar.

Sevdiğim bir dostum, bir deistten duyduğu iddiaları bana aktardı, “birçok öğretmene aktardım, hiçbirinden cevap alamadım, sen ne diyorsun” diye sordu.

“İnsanı önemsizleştiren bir anlayış, doğru değil” dedim. 

Allah insanı önemsiyor. Yeryüzünün halifesi görüyor, kendini tanıyıp ibadet etmemizi istiyor. Ceviz ağacı çok büyük, cevizleri küçük ama cevizlerin küçük olması önemsiz olduğunu göstermez. Ağaç meyvesi için dikilir ve meyve elde etmek için ağaca bakılır. 

Yeryüzünün en mükemmel varlığı insan. Kâinattaki her şey onun etrafında dönüyor, her şey ona hizmet ediyor. 

Her şey insana hizmet ettiğine göre insan önemli. Niçin yaratılmış, neden önemli sorunun cevabını Allah, mucize sahibi peygamberler ve kitap göndererek anlatmış. İnsanı Allah’ı tanıması, ibadet ve dua etmesi için yarattığını bildirmiş. Bu görevi yapanlara cennet vadediyor, yapmayanları cehennem ateşi ile tehdit ediyor.

İnsan ipi boğazına sarılıp dünya çimenliğe salıverilen bir hayvan değildir.

Allah’ın insana çok özel bir önem verdiğini anlamak için yaratılışına bakmak yeterli:

1. Yüz hatlarımız özel ve biricik. Kimse kimseye benzemiyor.

2. Parmak izimiziz bize mahsus, kimsenin parmak izi başkasına benzemiyor. Allah parmaklarımıza çok özel mühür vurmuş. Parmakları bile önemli olan insanın kendi önemsiz olabilir mi?

3. Avuç içlerimiz, göz retinamız özel, kimseninki başkasına benzemiyor. 

4. Sesimiz ve karakterimiz özel. Bu özel düzenlemeler, önemsendiğimizi gösterir.

5. Herkesin beyni özel. Düşünme, anlama, kavrama, fikir üretme, olaylar arasında sebep sonuç ilişkisi kurma yeteneklerine sahip beyne özel görevler vermiş:

“İnsanları ve cinleri sadece bana ibadet etsinler diye yarattım” buyurur. 

6. Beyindeki her nöron özel, fabrikasyon nöron yok, beyinde yaklaşık 100 milyar nöron var.

İnsanı 100 milyar 5 defa çok özel yaratan Allah onu önemsemiyor demek akıl almaz bir iddia. 

7. DNA’lardaki bazların dizilişi bile önemli. DNA’mızda kütüphaneleri dolduracak bilgi var. DNA’lar 3 MİLYAR baza sahip. Adenin, Timin, Guanin, Sitozin denen bazlardan bir veya birkaçının hatalı dizilmesi down sendromlu olmaya yeter. 

Kromozomlara ciltlerce kitabı dolduracak bilgi yükleyen, DNA’lardaki asitlerin dizilişiyle ilgilenen Allah, sahibi ile ilgilenmez mi? 

“İnsanı en güzel şekilde yarattık” buyuran Allah; insanı yeryüzünün en üstün varlığı yaptığını ifade ediyor.

Ağaca meyvesi için değer verilir. “Allah dağa, denize, taşa, toprağa, yağmura, buluta, Güneş’e, Ay’a, yıldızlara önem veriyor, onları düzene sokuyor ve hepsini insana hizmet ettiriyor. İbadet ve kulluk için yarattığı insanı önemsemiyor” demek mantıklı bir düşünce değil. 

Sanat şaheseri muhteşem bir saray inşa eden Sultan, o saraydaki fevkalade sanatları ve sarayı niçin yaptığını anlatacak bir rehber tayin etmez mi?

Peygamberler, kâinat sarayının rehberleridir, sarayın niçin yapıldığını ve saraydaki en kıymetli misafiri olan insanın bu saraya neden davet ettiğini anlatırlar.

İnsana konuşma yeteneği veren Allah kendisi konuşmaz mı?

Kitap göndermiş, konuşuyor; insanı ve kâinatın niçin yarattığını anlatıyor.

Gözü veren Allah, özenle yarattığı insanın neler yaptığını da görmez mi?

O her şeyi görüyor ve kayıt altına alıyor. Her faaliyetimizi hafızalarımıza kaydediyor. Bu muhteşem arşiv niçin tutuluyor diye sormamız lazım.

Hiçbir şey sebepsiz, faydasız ve hikmetsiz değil. Gözümüzü yüzümüzdeki çukurlara özenle yerleştirmiş, nazik olduğu için göz kapağı ilave etmiş, açılıp kapanıyor, salgı bezleri gözü temizleyen sıvılar salgılıyor. Kirpikler koymuş, tozdan topraktan koruyor. Güzel görünsün diye kaşlarla süslemiş.

Hayatın her karesinin hafıza arşivine ses ve resimlerle kaydedilmesi, Kur’an’da genişçe anlatılan hesap günü kullanılacağını gösterir!

Her şeyi fayda ve hikmetle yaratan Yüce Allah insanı öldükten sonra diriltecek ve
hesaba çekecek. O anlamsız ve faydasız bir şey yaratmaz.

Yerlerin ve göklerin sahibi olan hükümdar, sözünde durur; kendisine ibadet ve kulluk yapanları cennette ödüllendirecek, yapmayanları cehennemde cezalandıracaktır. Dediklerini yapmaması izzet, azamet ve kudretine yakışmaz.

Allah; parmak izlerine, göz retinasına kadar özenle yarattığı insanı doğaya terk etmez. Allah yaratmış ama bizimle ilgilenmez diyenler, Allah’ın insan DNA’larına kadar ilgilendiğini görmüyor ve düşünmüyor olmalılar.

Parmak iziyle ilgilenip insanla ilgilenmemesi mantıklı değil.

Allah insanı önemsiyor, kitap ve peygamber göndermiş, emirlerini dinleyenlerle cennet, dinlemeyenlere cehennem vadetmiş. 

Akıl tek başına; insanın nereden gelip nereye gittiğini, bizi yaratanın bizden ne istediğini, yaratılış gayemizin ne olduğunu, öldükten sonra bizi nelerin beklediğini bilemez.

Kur’an, bu sorulara cevap veriyor. Düşünmek akıl icabıdır, aklımızı iyi kullanmak zorundayız.

Allah, kitabı öküzlere göndermemiş, onların aklı okuma ve anlamaya müsait değil. Bize okuma ve anlama kabiliyeti vermiş, kitap göndermiş, bizden ne istediğini anlatmış.

Her gün 3.50 bin insan öbür dünyaya göç ediyor, az önce müezzin sala verdi, göç devam ediyor. Cennet ve cehennem bizi bekliyor. Göz yummakla bizi burada durdurmazlar, sevkiyat var. Dostlarım, vakit varken iyi hazırlanmalı.

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Mikail okuroğlu

Selamünaleyküm hocam Allah'ım razı olsun inşaallah Amiiin en küçük bir alet aparatın kullanma kılavuzu varda sevgilim habibim dedigi akletmekle imtahan yüklediği kıymetsiz olurmu bütün mahlukatı hafızası kendine yüklenmişki sevgiliye habibine hizmet etsin ki imtahanı geçsin diye hamdolsun şükürler olsun amin.

Mehmet

Hocam dnalar kutubhanelerce bilgiyi aliyorda insanlar niye okuduklarini anlamiyor
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23