• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0
Yaşar Değirmenci
Yaşar Değirmenci
TÜM YAZILARI

Hastalığımıza Çare

06 Mart 2022
A


Yaşar Değirmenci İletişim: [email protected]

Toplumumuzu saran cimrilik hastalığı ile yaptığı iyiliği başa kakma (minnet altında bırakma) hastalığından kurtulma, Müslümanlar olarak çâre aramamız gereken üzerimize terettüp eden önemli vazifelerdendir. Bütün klasik ve tasavvuf kitaplarına baktığımızda bunun çâresi; cömertlik ve amellerimizi ahirete (Rabbimize takdim ederek) Allah’ın rızasını kazanmaya çalışmamızdır. Bu hususla ilgili siz değerli okuyucularımıza bilhassa şu sıkıntılı imtihan dönemimizde amel etmemiz gereken önemli bir meseleye dikkat çekmek istiyorum.

İnsan, verdiğini unutup Allah’a ısmarlamak gerekir. Zira insan, yaptığı en küçük günahlar için bir gün gelecek ah edip gözyaşı dökecektir. Fukaraya vermek, Allahu Teala’ya vermek demektir. Bu gibi insanlar sebebiyle Allahu Teala insanı lütf-u keremiyle affediverir, fukaranın eli Allahu Teala’nın kudret elidir. Minnet hatadır. Fukaraya Allahu Teala’nın rızası için verileni Allah’a havale edip unutmak gerekir. Bu verilenlerin ecrü sevabı mutlak ahirette görülecektir. Cimri olmak katiyyen caiz değildir. Mal elde iken mala malik olmak gerekir. Yoksa insan ölürken malı bırakır gider. Mala malik olmak demek o malı Hak yoluna vermek, Hakk’ın rızasına uygun olarak sarf etmek demektir. İnsan, Hak yolunda elini bağlamamalıdır. Kötüye, günaha sarf olunan mallar ahirette ve kabirde yılan olur. İnsanın boynuna dolanır. İnsanı ta tepesinden sokar. Soktuğunun acısı geçmeden ikinci defa tekrar sokar. Azap melaikeleri ona der ki: “Sana bu eziyeti yapan senin çok sevdiğin dostundur. Cimrilik edip fakirlere bir şey göstermezdin. Seni kovalıya kovalıya tutup sokan, ağlatıp inciten, senin mallarındır.” O zaman ağlayıp zarilik edersin. Hiç kimse sana imdat ve yardım elini uzatmaz. Buradaki senin dost ve ahbapların orada seni tanımamazlıktan geliverirler. Sen dünyada iken fakir fukaraya yardım elini uzatıp tasaddukta bulunsa idin bugün o verdiklerin burak olup senin elinden tutardı. Dünyada fakirlerin feryadına yetişenlerin ahirette feryadına kulak verilir ve imdadına yetişilir. Hak Teala’nın “Onların cimrilik ettikleri şey, kıyamet günü boyunlarına dolanacaktır.” (Al-i İmran suresi, ayet: 180), Fermanı buna işarettir.

“İnsana malından, mülkünden, evlad ü iyalinden bir faide dokunmaz, ancak Allah-ü Teala’ya kalb-i selim ile gelenler müstesna.” (Eş-Şuara suresi, ayet: 88)

İnsan vefat ettikten sonra kalanlar varislerindir. Paylaşırlar ve istedikleri gibi tasarruf ederler. Malı, mülkü vebali ve mes’uliyyeti ile sırtında taşıyan yer altında, mezarda yatmaktadır, azabını görüp çekmektedir.

Gördün ki mal-mülk fanidir, ömür fanidir. Dünyalığın çokluğu ve dünyalıklar hep fanidir. Rahatlıklar gelip geçicidir. İnanmazsan kendinden evvelkileri göz önüne getir. Bakiyi fani olana tercih etmek lazım ve hayırlıdır. Bu dünyayı öbür dünyaya bezl edip ver. Bu günler ticaret günleridir. Bu kadar söylenilenlerden aklını başına topla. Eğer ahirete sadakatle imanın var ise, fukara azıcık bir şey dilerse hemen hacetini ver.  İnsanlardan yaptığını başa kakanlar vardır. Bunların bu yaptıklarını kendilerine güzel gösteren şeytandır. Cimriliği de o mel’un yaptırır. Cimri kimseler Allah-ü Teala’dan ve insanların sevgi ve sempatilerinden ırak olur.

Efendimiz (s.a.v.) buyuruyorlar ki: “Cimri olan Allah-ü Teala’dan, insanlardan uzaktır. O da ve cehennem ateşine yakındır. Cömert olan Allah-ü Teala’ya, insanlara yakındır. Cehennem ateşine uzaktır. Cimri, abid ve zahid de olsa cennete giremez. Cennet, cömertlerin yurdudur. Malınızı zekat ile temizleyiniz, sadaka ile hastalarınızı tedavi ediniz, belaları dua ile karşılayıp savuşturunuz.”

Hz. Aişe validemizin rivayet ettiği bir hadiste aynen şöyle deniliyor:

“Cömertlik, cennette bir ağaçtır. O ağacın dalları dünyaya sarkmıştır. Kim o dallara yapışırsa o dallar, o kimseyi cennete çeker götürür. Cimrilik de cehennemde bir ağaçtır onun dalları da dünyaya sarkmıştır. Kim ki o dallara yapışırsa o dallar o kimseyi cehenneme sürükler.”

Peygamber Efendimiz bir başka hadis-i şerifte:

“Hak Teala hakkı için ki benim canım onun kudret elindedir, eğer bin yıl ömrün olsa, gündüzünü oruçla, geceyi sabaha kadar namazla geçirsen, tevbe etmediğin takdirde seni kıyamet gününde cehenneme yüz üzere atarlar, bırakırlar elbette. Zira sen cimrisin. Cimrilik küfürdendir. Küfür de cehennemdendir. Cömertlik imandandır, iman cennettendir. Sen cimrisin, sen yerinin cehennem olduğunu biliyorsun.” Cimrilik nefs-i emmarenin sıfatlarındandır. Cömertlik ise, nefs-i mutmainnenin sıfatlarındandır ve Allahü Teala’nın katında sevgilidir. Cimrilik yapıp malını fakirden esirgeme. Muhtaç olana ver! Yukarıda geçen âyetler ve hadisler gereğince cimrilik yaptığın takdirde senin yerin cehennemdir. Senden sonrakilerin işine yarayacak mal için sen ne diye kendini cehenneme atarsın. Eğer cömert olup malını fakirlerden esirgemezsen yerin cennettir. Cömertlik birkaç mertebedir. Zekatını verene dahi cömert denilir. Şimdiki cömertler çok verseler bir fakire verirler. Sonra da o fakirin kendilerine minnet duymasını beklerler. Verdiğini daha ziyade kendinin işine yaramayanlardan seçer de verirler. İnsanın ihsanı, iyiliği ve yardımları Hak Teala’nın huzurunda insanın karşısına çıkarılacağı için Peygamberimiz fakirlere bir şey vereceği zaman vereceği şeyi iyice yıkar, temizler, güzel kokular sürer, sonra verirdi. 

Sana verilen malın hesabı sorulmayacak zannetme sakın. Bu malı kendinin zannetmemelisin. Malını sen ölmeden önce ahirete göndermenin çaresine bak. Şimdi gönderirsen orada karşında hazır bulursun. Mal insana ödünç verilmiştir. Yarın senden alınır başkasına verilir. Nitekim senden önce başka birinin idi. Senden sonra da başkasının olacak. Mirasçılara kalacak. Mirasçılar mala konar, sana sorgu suali, hesabı ve azabı kalır. Sen niçin ibret alıp kendine gelmezsin? (Eşrefoğlu Rumî’nin “Müzekkin Nüfus” kitabından derlenmiştir.)

 

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Kemal RENKLİTAŞ

Toplumu suçlamayın, önce iktidarların halka yaptığı yardımlar için sanki cebinden yapıyormuş gibi övünmesine ve halkın başına kakmasına niye değinmiyor sunuz? Bu kolay değil tabii, fırçayı yerdiniz.

olmuyor Yaşar Hocam

tamam doğrusun Yaşar hocam ama bu yazı tarzı -uzun uzun ve alt anlamlarla yüklü cümleler- yeni nesil dijital dünyada yaşayan insanlarımıza İmam Gazzali ye yazılmış mektup gibi gelir ve ayrıca ortaya karışık okuyan okusun konulu yazılar değil de acil hayati konulara girip etkili sade yazılar ile elinizi taşın altına koyarak verilecek mücadele hayati önem taşıyor
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23