• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

YÖK: Başkomutanımızı saygıyla selamlıyoruz

Yeniakit Publisher
2016-07-18 16:14:00 - 2016-07-18 18:14:06
YÖK: Başkomutanımızı saygıyla selamlıyoruz

YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, "Hepimiz, buradan Yüce Türk milletine gururla ve kararlılıkla ifade ediyoruz ki Türkiye bir demokrasi ülkesidir. Üniversitelerimiz, milletinin değerlerine ve devletine bağlı kurumlardır" dedi. Saraç, "Başkomutanımız, devletimizin başı Sayın Cumhurbaşkanımızı buradan saygı ile selamlıyoruz. Kendisinin gösterdiği yüksek irade, komuta ettiği güçler ve milletin vakur ve inanılmaz duruşu, şükürler olsun ki ülkemizi karanlık gecenin sabahına çıkardı" diye konuştu.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Hepimiz, buradan Yüce Türk milletine gururla ve karalılıkla ifade ediyoruz ki Türkiye bir demokrasi ülkesidir. Üniversitelerimiz, milletinin değerlerine ve devletine bağlı kurumlardır." dedi.

Devlet ve vakıf üniversitelerinin rektörleri, Saraç'ın "acil toplantı" çağrısının ardından, millet iradesine ve demokrasiye yönelik düzenlenen darbe girişimini görüşmek üzere cübbeleriyle YÖK Konferans Salonu'nda bir araya geldi.

Toplantının başında, 15 Temmuz'da darbe girişiminde hayatlarını kaybeden bütün demokrasi şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Toplantının yapıldığı salonun duvarına ise "Bütün akademik camiamız, milletin iradesine saygı ve demokrasiye sahip çıkma noktasında tek vücut halinde." yazısının olduğu slayt yansıtıldı.

Saraç toplantıda yaptığı konuşmaya "15 Temmuz Cuma gecesi, yüce milletin iradesine karşı düzenlenen, demokrasi tarihine kapkara bir leke olarak geçecek bu menfur girişimi nefretle kınadığımızı, millet iradesine sahip çıktığımızı beyan etmek ve devletimize, demokrasi ilkelerine olan bağlılığımızı tüm gücümüzle yüksek sesle hep birlikte ifade etmek amacıyla buradayız." sözleriyle başladı.

"Başkomutanımız, devletimizin başı Sayın Cumhurbaşkanımızı buradan saygı ile selamlıyoruz." diyen Saraç, "Kendisinin gösterdiği yüksek irade, komuta ettiği güçler ve milletin vakur ve inanılmaz duruşu, şükürler olsun ki ülkemizi karanlık gecenin sabahına çıkardı." değerlendirmesini yaptı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

"Üniversitelerin, ülkelerinin zor günlerinde ayakta duran, parlamaya ve insan sorunlarına bilgelik ile yaklaşmaya devam eden güçlü kurumlar olduğuna" işaret eden Saraç, üniversitelerin aynı zamanda sağlam temellerin, kaygan bir zemin haline geldiği günlerde bile bilgeliğini koruyan ve yön veren kurumlar olduğunu vurguladı.

Saraç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bilinsin ki Türk akademik dünyası da aralıksız ve daha da disiplin ile ve her alanda daha da dikkatle çalışmaya devam edecektir. Milletimiz, Cumhuriyetimize ve demokrasimize olan inancını bir defa daha ortaya koymuş ve var gücüyle bu değerleri savunmuştur. Biz de hem marifet hem de fazilet sahibi olarak mezun ettiğimiz her evladımızın bu milletin istikbali ve ikbali için çalışacağına gönülden inanıyoruz.

Hepimiz, buradan Yüce Türk Milletine gururla ve karalılıkla ifade ediyoruz ki, Türkiye bir demokrasi ülkesidir. Üniversitelerimiz, milletinin değerlerine ve devletine bağlı kurumlardır. Yetiştirdiğimiz ve yetiştireceğimiz nesiller, milletin, ay yıldızlı bayrağının ve ülkenin bölünmez bütünlüğünün sahibidirler. Her bir gencimiz, alemleri içinde taşıyan bir değerdir ve bu güç onları zalimin değil mazlumun, anarşinin değil istikrarın, kanunsuzluğun değil hukukun ve kanunların yanında kılar."

"DAHA AZİMLE ÇALIŞACAĞIZ"

Saraç, vatansever nesiller yetiştirmenin öneminin, insanların ruh ve vicdan dünyasının derinden sarsıldığı bugünlerde büyük bir ehemmiyet kazandığının altını çizdi.

Vatanseverlik ve vatansever nesiller yetiştirmenin 21. yüzyılın değerlerinin en önünde ve
üzerinde olduğunu ifade eden Saraç, "Yetiştirdiğimiz gençler, ülkelerine ve milletinin değerlerine bağlı ve bu bağlılığı başka hiçbir aidiyetle kıyaslamayan bir vicdanla donanmalıdırlar. Bunu tam anlamıyla gerçekleştirmeye dünden bugün daha büyük bir azimle çalışacağız." diye konuştu.

Saraç, Türkiye üniversitelerinin bundan sonra da akıl, bilim, iman ve irfanla hiç durmadan yoluna devam edeceğini vurgulayarak, demokrat bir ülkenin en değerli kaynağının gelişmenin amacı ve aracı olan, insana değer veren sistemler olduğunu, bu sistemleri ciddi bir disiplin içerisinde rektörlerin yöneteceğini söyledi.

Prof. Dr. Saraç, şunları kaydetti:

"Anayasal olarak Yükseköğretim Kurulumuzun doğrudan bağlı olduğu makamın sahibi olan ve sağlam iradesiyle bu büyük badirenin atlatılmasını sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Türk akademik camiasının başkanı olarak bir kez daha engin duygularımızla bağlılığımızı ve bu buhranlı dönemde göstermiş olduğu liderlikleri dolayısıyla şükranlarımızı arz ediyorum. Ve son söz, hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir."

Başkan Saraç'ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı devam etti.

REKTÖRLERDEN AÇIKLAMA

FETÖ'nün darbe girişiminin ardından YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç'ın "acil toplantı" çağrısıyla YÖK'e gelen rektörler, darbe karşıtı açıklamalarda bulundu.

YÖK Konferans Salonundaki toplantıya cübbeleriyle katılan rektörler, YÖK ve tüm üniversite rektörlerinden yapılan ortak açıklamanın ardından gazetecilere değerlendirme yaptı.

Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Başkanı ve Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, kurul olarak milletin iradesine ve demokrasiye yapılan çirkin ve kabul edilemez girişimi "şiddetle" lanetlediklerini bildirdi.

Özgürlüğün sesi olan üniversitelerin bu tip kalkışmaları kabul etmesinin mümkün olmadığını, tüm yükseköğretim kurumlarının ve üniversitelerin milletin yanında yer aldığını, yer almaya da devam edeceğini dile getiren Özer, bundan sonraki süreçte de tüm yükseköğretim kurumlarının üzerine düşen sorumlulukları yerine getireceğini vurguladı.

Prof. Dr. Özer, şöyle dedi:

"Türkiye, başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Meclisimiz, hükümetimiz, yükseköğretim kurumları, kahraman polisimiz ve onurlu Türk Silahlı Kuvvetleri ve tüm medyasıyla birlikte bu terör kalkışmasına birlikte direnmiş ve akamete uğratmıştır. Tüm dünyaya da bir demokrasi dersi vermiştir. Bundan sonraki süreçte yükseköğretim kurumlarımız üzerine düşen tüm sorumlulukları yerine getirecektir. Türkiye Cumhuriyeti'nin tüm toplumuyla birlikte önüne koyduğu hedeflere, vizyona ulaşması için de Türk gençliğini yetiştirmeye, eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet faaliyetlerini başarılı bir şekilde sürdürmeye devam edecektir."

- "ÜNİVERSİTELER OLARAK ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPACAĞIZ"

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, herkesin sıkıntılı ve acı günler yaşadığını ifade etti.

15 Temmuz akşamı başlayan ve bugüne kadar uzanan süreçlerin bir daha yaşanmaması temennisinde bulunan İbiş, olanlardan ders çıkarılarak bir yol belirlenmesi gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. İbiş, şunları kaydetti:

"Türkiye Cumhuriyeti'ni, demokrasiyi ve milli iradeyi savunacak ve en güçlü şekilde onların devamını sağlayacak tedbirlerin alınması gerekiyor. YÖK Başkanımızın başkanlığında yapılan toplantıda, bunlar değerlendirildi. Üniversiteler olarak biz de üzerimize düşeni dün yaptığımız gibi bugün de yapmaya ve daha güçlü olarak bunları yarınlara taşımaya kararlıyız. Bu gücümüzü de üniversitelerimizden, üniversitelerimizin paydaşlarından ve halkımızdan alarak yapacağız. Demokrasi ve hukukun gerektirdiği ve hukukun gereğine uyum göstermek koşuluyla gerekli işlemleri yapacağız. Bu konuda herkes müsterih olsun."

- "İŞİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, darbe girişimini tüm üniversiteler olarak lanetlediklerini belirtti.

Bundan sonra demokrasiye sahip çıkma adına tüm öğretim elemanlarıyla dimdik ayakta duracaklarının altını çizen Kılıç, "Birlik beraberliğimizi muhafaza ederek bu tür hain saldırılara yine milletçe en güzel cevabı vereceğimize yürekten inanıyorum." diye konuştu.

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, darbe girişimini haber aldıkları andan itibaren demokratik seçimle iş başına gelenlerin yanında olduklarını açıkça ifade ettiklerini ve senato kararıyla darbe girişimini kınadıklarını anımsattı.

YÖK'teki tüm üniversite rektörleri olarak tüm darbe girişimini kınadıklarını belirten Doğan, "Milletimiz vatanına sahip çıkmıştır, Paralel Devlet Yapılanması'na karşı göğsünü siper etmiştir. Gerektiğinde kurşunların, tankların, topların üzerine yürümüştür. Bu girişim atlatılmıştır, ama bu işin sonuna kadar takipçisi olacağız. Gündüz görevimizin başında, gece meydanlarda nöbete devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23