Uzmanlar uyarıyor: Sahile yaklaşan zehirli denizanaları çoğaldı! Temastan kesinlikle kaçının
İskenderun Körfezi'nde deniz suyu sıcaklıklarının beklenenin üzerinde seyretmesi, bölgede yeni bir tehlikeyi beraberinde getirdi. İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Özcan, körfezde deniz suyu sıcaklığının halen 24 santigrat derece civarında olduğunu belirterek, bu durumun özellikle Kızıldeniz'den gelen zehirli denizanası türlerinin hızla çoğalmasına yol açtığını açıkladı.
Akdeniz kıyılarından gelen son veriler, bölge halkını yakından ilgilendiren önemli bir tehlikeye işaret ediyor. Hatay'ın İskenderun Körfezi'ndeki deniz suyunun hâlen 24 santigrat derece seviyelerinde kalması, deniz yaşamında dengeleri değiştirdi. İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Özcan, sıcaklıkların düşmemesi sonucu Kızıldeniz'den göç eden zehirli denizanası popülasyonunun hızla çoğaldığını ve bu canlıların mendirekler ile kıyı şeritlerine kadar yaklaştığını bildirdi.
İskenderun Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Özcan, İskenderun Körfezi’nde deniz suyu sıcaklığının halen 24 santigrat derece dolaylarında seyrettiğini, bu durumun da Kızıldeniz kökenli zehirli denizanalarının popülasyonunu arttırdığını söyledi.
“TEMASTAN KAÇININ”
Prof. Dr. Özcan, "Deniz suyu sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesiyle İskenderun Körfezi'nde özellikle Kızıldeniz göçmeni zehirli denizanalarının popülasyonunda ciddi bir artışa yol açtı. Zaman zaman bu canlıların sahil kesimlerine, mendirek çevrelerine kadar yaklaştıklarını gözlemliyoruz. Vatandaşlarımızın bu dönemde temastan kesinlikle kaçınmaları gerekiyor” dedi.
Vatandaşların bu dönemde denizanalarına temas etmemesi gerektiğini belirten Özcan, "Temas halinde ciltte yanma ve tahriş oluşabilir. Bu durumda kaşımak veya ovuşturmak kesinlikle yanlış bir davranıştır. Temas eden bölge deniz suyuyla nazikçe temizlenmeli, mümkünse amonyakla bölgeye müdahale edilmeli ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" diye konuştu.
{relation id:1959764 slug:'han-yunus-sahillerine-dev-balik-vurdu-gazzeliler-sevince-boguldu'}