Besinlerin turşu yapılarak saklanması çok uzun zamanlardan beri tercih edilir. Mikroorganizmaların çoğalmasını engelleyen tuz, bu şekilde turşularda kullanılan besinlerin uzun süre boyunca bozulmadan saklanabilmesini sağlar. Peki turşudaki tuz nasıl azaltılır? İşte cevabı...
Turşu yapımında fazla tuz kullanımı, turşunun yenmesini oldukça zorlaştırır. Ayrıca bu durumdaki turşuların tüketilmesi, vücuda aşırı miktarda tuz alınmasına neden olur. Fazla tuz tüketimi ise yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları ve kemik erimesi gibi birçok olumsuzluğa yol açtığından bu tür aşırı tuzlu gıdaların tüketilmemesi gerekir. Bu sebeple aşırı tuzlu turşuların tuz miktarlarının azaltılması ya da bu turşuların tüketilmemesi gerekir.
TURŞUNUN TUZU NASIL AZALTILIR?
Tuzu fazla olan turşulardaki tuz oranının azaltılması için kullanılan maddelerden birisi soğandır. Bunun için 2-3 adet orta boy soğan alınır ve bu soğanların kabukları soyulur. Daha sonra, soyulan soğanlar sirke içerisine koyulur. Son olarak da bu karışım turşuya eklenir. Bu işlemden sonra turşu 3-4 hafta kadar bekletilmelidir. Böylelikle turşudaki tuz oranının azaldığı görülecektir.
Tuz miktarı, turşuyu su içerisinde bekleterek de azaltılabilir. Ancak bu bekleme süresi en az birkaç gün olmalı ve bu aşamada turşu buzdolabında tutulmalıdır. Bu yöntemle turşuların tuz oranı istenen seviyeye geldiğinde ise yeni bir salamura hazırlanarak turşular bu salamura içerinde saklanmalıdır.
Turşudaki fazla tuzun azaltılması için lahana da kullanılabilir. Bunun için iri doğranmış lahana yaprakları turşuya eklenmeli ve turşu çalkalanmalıdır. Bu şekilde birkaç gün bekletildikten sonra turşunun tuz oranı azalmış olacaktır.
nasilkolay.com