Toprak, bakır, çelik, teflon, granit, seramik.. hangisi daha sağlıklı?

Yemeğin lezzetine büyük oranda etki eden tencerenin ham maddesi, belki de sağlığınıza kast ediyor olabilir.

11 Şubat 2019 Pazartesi 14:30
Toprak, bakır, çelik, teflon, granit, seramik.. hangisi daha sağlıklı?

Yemeğin lezzetinde seçilen tencere de çok önemlidir. Çelik, seramik, teflon tava ve tencereler, toprak kaplar, bakır, granit tencereler... Alüminyumdan hiç söz etmiyoruz, çünkü asla kullanmamalısınız. Sini olarak bile. Sinsice zehirlenmeniz için yeterlidir!

Bakır tencereleri sadece sunum ve pişirmede kullanmalı, içinde uzun süre yemek bırakmamalı, buzdolabına sürmemelisiniz.

Bakır tencerelerin içinde yemek saklamak, bakırın kalayını bozarak sağlık açısından tehlikeli olan cıvanın ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bakır tavalarda sahanda yumurta veya zeytinyağlı yemekler pişirilebilir. Bakır kapları sık sık kalaylatmak gerekir ama, artık eskisi gibi kalaycı bulmak zor!

Teflon tencereler ise çizildiğinde kanserojen madde ortaya çıkardığı için tavsiye edilmiyor. Teflon tencerede çizilmesini önlemek için mutlaka tahta kaşık kullanılmalıdır. Yağsız veya az yağla pişireceğiniz yemeklerde, yapışmama özelliği gösterdiği için teflon tencereleri kullanabilirsiniz. Ayrıca saklama kabı olarak kullanmamalısınız.

Çelik tencerede her türlü yemeği, pişirebilirsiniz. Buzdolabında saklayacağınız yiyecekler için çelik tencereler iyi bir tercih olacaktır.

Seramik tencereler tıpkı teflon gibi yapışmaz yüzeye sahiptir. Bu sebeple az yağ kullanarak lezzetli yemekler yapabilirsiniz. Seramik tencereler, teflon tencereler gibi çizildiğinde sağlığa zararlı madde üretmez. Seramik tencerenin iç kısmı kendinden yağlı bir dokuya sahiptir. Temizlenmesi ve kullanımı pratiktir. Seramik tencereler kolay çizilebilir, çizildiğinde sağlık sorunu ortaya çıkarmasa da tencerenin görünümünü kötü etkiler. Bulaşık makinesinde yıkanmamalıdır.

Granit tencereler, görünüşte seramik ve teflon tencere tavalarına benzer. Fakat çizilmeye karşı oldukça dayanıklı granit tencereler, teflon tencerelerden daha sağlıklıdır. Granit tencerelerde et yemekleri, yüksek ısıda pişmesi gereken yemekler için kullanabilirsiniz. Yapışmaz ve yüksek ısıya dayanıklı bir yapısı olduğu için kullanımı oldukça rahattır.

Toprak tencereler en eski pişirme kaplarından olsa da onda pişen yemeğin lezzeti hiçbir yemekte bulunmaz. Mutfaklarda mutlaka olması gereken toprak kaplar, yemeğe kendine has bir lezzet vermektedir. Fırında veya ocakta rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kuru fasulye gibi sulu yemekler, toprak kaplarda yapıldığında çok lezzetli olmaktadır.

Toprak kaplarda yemek yaparken ani ısı değişiklikleri yapılmamalıdır, birden kısılan veya yükselen ateşte toprak tencere kırılabilir.

Fırında toprak tencere kullanılacaksa fırın önceden kesinlikle ısıtılmamalıdır. Soğuk fırında daha sonra ısıyı yükselterek ve ağır ağır pişirmeye özen gösterilmelidir.

Toprak kaplar kullanıldıktan sonra iyice yıkanmalı sonra üzerine bol elma sirkesi püskürtülmelidir. Çünkü zararlı bakteri üremesine çok müsaittir. Toprak kaplarda oluşan çatlaklar, ayrıca deterjan artıklarını saklayabilir. 

Teflon en ucuzudur...

Sonra toprak kaplar...

Sonra çelik...

Fakat bakır, seramik ve granit tencere ve tavalar hayli pahalıdır.

Seçim yapmak size kalmış...

Haftanın Özeti

www.yeniakit.com.tr internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, röportaj, fotoğraf, resim, sesli veya görüntülü sair içeriklerle ilgili telif hakları Uğurlu Gazetecilik Basın Yayın Matbaacılık Reklamcılık Limited Şirketi’ne aittir. Bu içeriklerin iktibas hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeksizin iktibas olunamaz; hiçbir surette kopyalanamaz, yeniden yayıma konulamaz.
Haber Tarihi: 11 Şubat 2019 Pazartesi 14:30

YORUM YAZ

  • erdalerdal8 gün önce
    teflon almayinda ne kullanirsaniz kullanin, ikinci zararli olanda saf bakir olanlaridir, bakir isindigi zaman, zehirler yemegi, azar azar, sonra 6-7 sene sonra bakmissin gibi kanserhellloooo demis.

Günün Özeti

Günün Karikatürü

20 Şubat 2019