• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Tesettürlü bir bayan sosyal medyada fotoğraf paylaşabilir mi?

Yeniakit Publisher
2015-08-24 12:26:00 -
Tesettürlü bir bayan sosyal medyada fotoğraf paylaşabilir mi?

Tesettürlü bir bayanın sosyal medyada fotoğraf paylaşması, takva açısından uygun değildir. Bunun nedenlerini sıralamadan önce tesettürün gerçek mahiyetinin de kavranması gerekir.

Tesettür; güzelliği (eşinden başkasına) örtmek, namahrem nazarlardan (bakışlardan) sakınmak ve namusu korumak içindir. Allahu Teala ayetleriyle bizlere bunu böyle bildirir.Tesettür emri verilen ayetlerde, tesettürün hikmetlerini Rabbimiz şöyle bildirmiştir :

Ey Peygamber! Hanımlarına, kızlarına ve mü’minlerin kadınlarına söyle, bedenlerini örtecek elbiselerini giysinler. Bu, onların tanınıp incitilmemelerine de daha uygundur. Şüphesiz Allah çok bağışlayıcıdır, çok merhamet edicidir. (Ahzab Suresi /59. Ayet Meali)

Mü’min kadınlara da söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. (Yüz ve el gibi) görünen kısımlar müstesna, zînet (yer)lerini göstermesinler. Başörtülerini ta yakalarının üzerine kadar salsınlar. Zinetlerini, kocalarından, yahut babalarından, yahut kocalarının babalarından, yahut oğullarından, yahut üvey oğullarından, yahut erkek kardeşlerinden, yahut erkek kardeşlerinin oğullarından, yahut kız kardeşlerinin oğullarından, yahut müslüman kadınlardan, yahut sahip oldukları kölelerden, yahut erkekliği kalmamış hizmetçilerden, yahut da henüz kadınların mahrem yerlerine vakıf olmayan erkek çocuklardan başkalarına göstermesinler. Gizledikleri zinetler bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar. Ey mü’minler, hep birlikte tövbe ediniz ki kurtuluşa eresiniz! (Nur Suresi / 31. Ayet Meali)

Artık evlenme ümidi beslemeyen, hayızdan ve doğumdan kesilmiş yaşlı kadınların zinetlerini göstermeksizin dış elbiselerini çıkarmalarında kendileri için bir günah yoktur. Ama yine sakınmaları onlar için daha hayırlıdır. (Nur Suresi / 60. Ayet Meali)
Peki bu ölçülere göre kişi, sosyal medyada kendi fotoğraf(lar)ını paylaştığında tesettüre uygun davranmış olur mu? Maddeler halinde açıklayalım :

Fotoğraf paylaşmak, tesettürün hikmetlerinden biri olan “namahrem nazarlardan korunma“ya zıt olan bir davranıştır. Her ne kadar tesettürünü tam yerine getirmiş olsa da kişinin yüz güzelliği ve kıyafetleri ile kişi, yabancı erkeklerin -rahatlıkla- dikkatini çekebilir. Ayrıca bu fotoğrafların, çoğunlukla kişinin en güzel ve en alımlı olduğu fotoğraflar olduğunu varsaydığımızda yabancı erkeklerin nazarlarından sakınmaktan ziyade daha çok dikkat çekebilir.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Sosyal medyada fotoğraf paylaşmak demek bir manada “insanlara kendini göstermek” demektir, tesettürlü bir bayanın asıl amacı ise “kendini, güzelliğini namahremlere karşı örtmek, korumak ve haya etmek”tir. Bu iki davranışın birbirinden farklı olduğu çok açıktır.

Belki akıllara “Ama dışarıda da bu şekilde dolaşıyoruz, o zamanda mı tesettüre uygun davranmamış oluyoruz?” gibi soru gelebilir. Fakat, kişi dışarıda zorunlu bir nedenle bulunuyor (eğitim, iş, vs. gibi), ama sosyal medyada fotoğraf paylaşmak sadece keyfî bir durumdur. Dışarıda ciddi ve tevazu ile mümkün olduğunca bakışlar yerde olacak şekilde hareket edildiği için tesettüre uygun davranılmış oluyor.
Bir hadis-i şerifte, Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur :

Kadın, örtülmesi gerekli olan bir varlıktır ve evden dışarı çıkınca şeytan gözünü ona diker. Kadının, Allah’a en yakın olduğu yer evinin içidir.
| Tirmizi, Rada’, 18; Taberani, el-Mu’cemu’l-Kebir, 9368,9969; İbn Hibban, Sahih, 5689, 5690; İbn Huzeyme, Sahih, 1593

Hadisten açıkça anlaşıldığı gibi, kadın örtülmesi gereken bir varlıktır ve mümkün oldukça evden çıkmaması gerekir, sosyal medyada fotoğrafını paylaşan kişi, kendini 7/24 ev sınırlarından dışarı çıkarmış olur ve insanlara fotoğraflarını kopyalama, saklama, sürekli bakma ve farklı amaçlarla kullanma olanağı sağlar. Bu durumlar, kişi açısından tesettürdeki hikmetlere zarar verebilir.

“Sebep olan yapan gibidir” sırrınca, erkeklerin harama girmesine sebep olduğu için fotoğraflarını paylaşan kişiyi de günaha sürükler. Allahu Teala, bizleri bu konuda uyarmıştır :

Kim güzel bir (işte) aracılık ederse, ona o işin sevabından bir pay vardır. Kim de kötü bir (işte) aracılık ederse, ona da o kötülükten bir pay vardır. Allah’ın her şeye gücü yeter.
| Nisa Suresi / 85. Ayet Meali

Fotoğrafını paylaşan bir bayan, namahrem erkeklerin eline, istediği zaman açıp bakabileceği ve baktıkça günaha gireceği bir fotoğraf vermiş ve buna önayak olduğu için kendi de günaha girmiş olur.

Bir hadis-i şerifte Resûl-i Ekrem aleyhisselatu vesselam Hz. Ali radıyallahu anh’a şöyle buyurmuştur :

Ey Ali! Bakış bakışı izlemesin. İlk bakış sana ait (mübah), sonraki ise sana ait değildir. 
| Ebu Davud, Nikah, 43; Tirmizi, Edeb, 28; Darimi, Rikak, 3; Ahmed b. Hanbel, V, 351,353,357

Kadını dışarıda gördüğünde bir ya da -Allah’tan korkmazsa- iki defa bakabilecek olan erkeklerin, keyfî (zorunluluk olmadan) paylaştığı fotoğraflarına istediği kadar bakabilmesi, Efendimiz’in Hz. Ali’yi uyardığı bakışlara (keyfî bir nedenle) fırsat vermesi nedeniyle paylaşan kişiye de erkek o fotoğraflara baktıkça günah olarak yazılabilir.

Ayrıca erkeklerin, yaradılışlarından gelen ‘en ufak bir şeyden bile etkilenen’ yapıları var ve bu fotoğraflara bakan erkeklerin çoğu genelde farklı amaçlarla bakarlar. Bunlara delil olarak; “sadece internette” fotoğraflarını görüp etkilenen ve tanışıp evlenen birçok çifti gösterebiliriz. Bir bayan, kendisine pis nazarlarla, şehvetle bakılmasını istemez ve istememelidir. Bu yüzden buna sebep olacak ve karşısındakini günaha ve yanlışa sevk edecek davranışlardan kaçınmalıdır.

Bir kadının fotoğraf paylaşmasını ümmet-i Muhammed’in açısından düşündüğümüzde ise, “tesettürlü bir bayanın rahatlıkla fotoğraflarını paylaşması” olayını normalleştirmiş oluyor ve etrafındaki bir çok arkadaşının kendisinden cesaret alarak, ya da “O bile paylaşıyor demek ki o kadar da kötü bir şey değil” diye düşünüp onların da fotoğraf paylaşmasına sebep olabilir ve zamanla bu ümmet-i Muhammed’in kadın ve erkeklerine yayılıp (ki şuan öyle) normalleşmesine ve ahlakın zamanla bozulmasına sebep olan bir hareketin piyonu olur.

“Benim profilim ve fotoğraflarım sadece arkadaşlarıma açık ve namahrem erkekler ekli değil, o zaman da paylaşmam sakıncalı mı?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Fakat, sosyal medya artık herkesin cep telefonunda ve sürekli açık bir halde, kız arkadaşlarınızın abileri, erkek kardeşleri ya da erkek kuzenleri rahatlıkla arkadaşınızın telefonundan resimlerinizi görebilir ve farklı hislere kapılabilir, hatta otobüste, okulda ya da kalabalık ortamlarda sürekli cep telefonundan girilen sosyal ağlarda sizin fotoğrafınız ekranda gözükebilir.

Sosyal medyadan kopyaladığı fotoğraflara (özellikle tesettürlü bayanların fotoğrafları) fotoşop uygulayarak farklı ve uygunsuz fotoğraflara dönüştüren ve dinle dalga geçmek ya da cinselliği öne sürmek amacıyla internette yayınlayan bir çok insan var ve bunların altına terbiyesizce yorumlar yapanlar var. Fotoğrafları fotoşopla uygunsuz hale getirenlerin sayısı oldukça fazla ve hukukî mücadeleler bu kişilere etki etmiyor. Aslında masumane olan bir fotoğrafı paylaşan bir bayanın, bir gün hiç beklemediği bir anda karşısına hiç olmayacak şekilde fotoğrafları çıkabilir, bu uygunsuz fotoğrafları ve yorumları kişinin anne-babası, eşi, çocukları vs. görebilir.

Böyle olaylara maruz kalan çok sayıda insan var. Bu nedenle böyle insanlara fırsat vermemek ve böyle bir düzenbazlığın içinde kendinizi bulmamanız için fotoğraflarınızı sosyal medyada paylaşmamalısınız.

Belki bu zamanda nefse çok ağır gelsede, herkes en güzel ve alımlı fotoğraflarını paylaşırken ve bu durum artık normalleşmişken, sırf Allah’ın rızasını kazanmak için; O’nun, meleklerine övdüğü bir kulu olabilmek için; nefsi çok istediği halde tesettürüne zarar gelmesin diye fotoğraflarını sosyal mecralarda paylaşmayan kişiye işte Rabbinin müjdeleri :

Âhiretteki ücret ve ödül, iman edip haramlardan sakınanlar için elbette daha hayırlıdır. (Yusuf Suresi / 57. Ayet Meali)

Ey insanlar! Biz sizi bir erkekle bir kadından yarattık. Birbirinizi tanıyıp sahip çıkmanız için milletlere, sülâlelere ayırdık. Şunu unutmayın ki Allah’ın nazarında en değerli, en üstün olanınız, takvâda (Allah’ı sayıp, haramlardan sakınmada) en ileri olandır. Muhakkak ki Allah her şeyi mükemmelen bilir, her şeyden hakkıyla haberdardır. (Hucurât Suresi / 13. Ayet Meali)

Allah, Kendisine karşı gelmekten sakınan takvâ ehlini ise, iman ve takvâları sayesinde, o cehennemden kurtarıp muratlarına kavuşturur. Onlara hiçbir fenalık dokunmaz. Onlar asla üzülmezler de. (Zümer Suresi / 61. Ayet Meali)

Mektebisuffa

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23