• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Suriye’nin ikinci büyük kenti Halep'te nihai savaş

Yeniakit Publisher
2015-07-04 08:09:00 -
Suriye’nin ikinci büyük kenti Halep'te nihai savaş

Suriye’de muhalif grupların bir araya gelip oluşturduğu silahlı koalisyon, Halep’ten rejim ordusunu çıkarmak için nihai savaşı başlattı.

Suriye’de, 2012 yılında rejim güçleri ile muhalif gruplar arasında yaşanançatışma sonucu bölünen ve batı bölümü Suriye yönetimi, doğu kesimi muhalif güçlerin eline geçen Halep kentinde “son” savaş başladı. Halep’te, 11 muhalif gruptan oluşan Fetih Ordusu, Ahrar-üş Şam ve Nusra Cephesi gibi gruplarla bir araya gelerek, Ensar El-Şeria (Şeriatın Yardımcıları) ittifakını oluşturdu. 4500 militana sahip olan Ensar El-Şeria ittifakı, amaçlarının ‘Halep’te katledilen Suriyeli sivillerin intikamını almak’ ve ‘Esad rejimini Halep’ten tamamen çıkararak kenti özgürleştirmek” olduğunu açıkladı. İttifakta Ensar-ed Din, Fevc Evvel, Liva Sultan Murad, Ensarul Hilafe, Ebu Amara Ketibesi, Hareketi Mücahidil İslam, Tevhid ve Cihat Ketibesi, Hilafet Fecri Ketibesi, Saraya Mead, Sahabe Ketibesi de yer aldı.

ASKERİ NOKTALAR ALINDI

Saldırılarda muhaliflerin Halep kentinde stratejik öneme sahip çok sayıda askeri kontrol noktasını ve su depolarını ele geçirdiği belirtildi. Cihatçıların elinde ABD yapımı anti-tank TOW füzelerinin de olduğu ifade edildi. İngiltere merkezli, muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları İçin Gözlemevi’nin (SOHR) müdürü Rami Abdul Rahman, saldırıların Cemiyet el-Zehra Mahallesi’nde yoğunlaştığını, grupların ordunun elindeki bu bölgeye havan bombaları attığını dile getirdi. 7 mahallenin yerle bir olduğu çatışmalarda kentin batısında yaşayan Esad yanlılarının, Suriye bayraklarıyla gösteri yaptıkları ve saldırılara karşı kenti savunacaklarına dair sloganlar attıkları öğrenildi.

‘HALEP DÜŞERSE REJİM DE DÜŞER’

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (ORSAM) Suriye uzmanlarından Oytun Orhan, Halep’teki çatışmalarla ilgili olarak şunları söyledi: “Halep ayaklanma başladığından bu yana muhalifler için en kritik şehir. Genel kanı, ‘Halep düşerse rejim de düşer’ yönünde. Rejim, Halep’te hava saldırısı üstünlüğünü kullanarak muhaliflerin direncini kırma yoluna gitti. Muhalifler rejimin psikolojik olarak çökmesini sağlamak ve diğer cephelerde de ivme kazanmak için Halep’e önem veriyor. Suriye ordusu hem mühimmat hem de insan gücü anlamında yarıya yakın güç kaybı yaşadı. Halep demografik yapısı itibarıyla muhaliflere meyleden bir şehir. Rejime destek Halep’te azaldı. Muhalif koalisyon burada askeri açıdan güçlü. Halep, kritik konumuyla Suriye iç savaşının başlamasından bu yana meydana gelen çatışmaların en şiddetlisine sahne olabilir. Muhaliflerin hedefinde rejimin olması bölgede bir diğer etkin güç IŞİD’e fırsat verebilir.” “Halep Türkiye için de stratejik önem taşıyor” diyen Orhan, “Siyasi açıdan bakıldığında mülteci akını meselesi Türkiye’yi sıkıntıya sokabilir. 2 milyona yakın sığınmacıya, nüfusu 1 milyonu aşkın Halep’ten gelecek nüfusun da eklendiği düşünülürse sorun oluşturabilir” diye konuştu.

"GÖÇ DALGASINA KARŞI ENDİŞELİYİZ"

Dışileri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Suriye’deki Azaz- Mare-Halep hattının batısında kalan bölgede 4-4.5 milyon insanı kapsayacak yeni bir göç dalgasına karşı endişeli olduklarını söyledi.

‘TÜRKİYE’NİN ÜZERİNE YÜK BİNER’

Bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında konuşan ve IŞİD saldırısının tetikleyeceği göç dalgasının farkında olduklarını belirten Bilgiç, “Bu bölgede 4-4.5 milyon insan yaşıyor. Bu çerçevede aslında DAEŞ’in (IŞİD) ve rejimin burada engellenmesi ve oradaki nüfus yoğunluğunu kuzeye, sınırlarımıza itmemesi bizim açımızdan önemli. Özellikle son dönemde bu endişeler arttı. Göç dalgası sonrasında Türkiye’nin üzerine bir yük binmesi de söz konusu olabilir” dedi. Çin’in Uygur Türkleri üzerindeki baskısını da değerlendiren Bilgiç, şöyle devam etti: “Uygurların yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ni Çin’in ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz ve Uygurların Türkiye ve Çin arasında bir dostluk köprüsü oluşturduğuna inanıyoruz. Bununla birlikte Uygurların durumu kamuoyunda yakından takip ediliyor. Uygurlar konusunda duyarlı olmamız da son derece doğal.”

ÇATIŞMALAR YOĞUNLAŞTI

2 gündür Gaziantep 5. Zırhlı Tugay Komutanlığı ile Kahramanmaraş’tan tank, obüs ve zırhlı personel taşıyıcı (ZPT) ve askeri personel sevkıyatının yapıldığı Kilis sınırında önceki gece silah sesleri yükseldi. Kilis’in karşısındaki Mera kentinde ve iç kesimleri ile Halep’e yakın bölgede IŞİD ile muhalif gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Çatışma sesleri Kilis’ten duyuldu. Çatışmalarda yaralanan 7 ÖSO mensubu Öncüpınar Sınır Kapısı’ndan Kilis Devlet Hastanesi’ne getirildi. 1 kişi hayatını kaybetti.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23