28 Şubat davasının önceki günkü duruşmasında şikayetçi olmayan Şevket Kazan’ın o gün akşam saatlerinde kararını değiştirip şikayetçi olduğu öğrenildi.
ANKARA - 28 Şubat dönemine ilişkin, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak” suçundan 103 sanığın yargılandığı davanın 76. duruşması Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.
Önceki günkü beyanında “Hayatımın en zor kararıdır, bu dosya için şikayetçi olmak. Ben şikayetçi değilim” diyen dönemin Adalet Bakanı Şevket Kazan’ın akşam saatlerinde mahkemeye sunduğu dilekçe ile şikayetçi olduğu açıklandı.
Mahkeme Başkanı Fevzi Şıngar, “Mağdur Şevket Kazan’ın, saat 15.32 itibarıyla mahkemeye verdiği dilekçede, ‘Yeniden şikayetçi sıfatıyla davaya devam edeceğini’ belirttiğini” tutanağa geçirdi.
Kazan’ın avukatı İsmail Aydos da açıklamasında, “Şevket Bey biraz rahatsız, hafızasını toplayamıyor. Dün (önceki gün) beni aradı. Yaptığından pişmanlık duyduğunu ifade etti. ‘Şikayet dilekçesi göndersem olur mu’ diye sordu. Ben de gönderebileceğini söyledim” dedi.
MAHKEMEDEN KAZAN’A RET
Ancak, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi dünkü duruşmada eski Adalet Bakanı Şevket Kazan’ın davaya katılma talebini reddetti.
TAYAN CUNTAYI SAVUNDU
Dünkü duruşmada tanık olarak ifade veren eski Milli Savunma Bakanı Turhan Tayan ise 28 Şubat’ın sorumlularını adeta övdü. Tayan, “MGK’daki müzakereler sırasında hükümetin üyesi olan bendeniz, ima yoluyla dahi olsa herhangi bir eleştiri, tehdit, tenkitle karşılaşmış değilim. Bu dönemde olup bitenleri bir darbeye yönlendirmek bence kolaycı bir yaklaşım ve değerlendirme olur” dedi. Tayan o dönemde asker tarafından istifaya zorlandıkları belirtilen vekiller için de, “Bunu askerle ilişkilendirmeyi doğru bulmam” diye konuştu. Şu an CHP Bursa Milletvekili olan Tayan, 28 Şubat’ta askerin darbe yaptığı iddialarını reddederek, “Genelkurmay Başkanlığı’nın ışıklarının 24 saat yanması, ülkemizin teminatıdır. Darbe, davul-zurna ile ışıklar açık bırakılarak yapılmaz” dedi.
ÇİLLER, TANIK OLARAK DİNLENECEK
Öte yandan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davasında, eski Başbakan Tansu Çiller’in “tanık” olarak dinlenmesine karar verdi. Çiller, daha önce İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “mağdur” sıfatıyla ifade vermişti.