• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Probiyotik yoğurt nasıl yapılır? İşte, ev yapımı yoğurdun faydaları

Yeniakit Publisher
2019-04-04 11:05:00 -
Probiyotik yoğurt nasıl yapılır? İşte, ev yapımı yoğurdun faydaları

Evde probiyotik yoğurt yapılmayacağını düşünüyorsanız; çok yanılıyorsunuz. Yapımı son derece basit olan probiyotik yoğurdunuz, marketlerden aldıklarınızdan daha leziz olacaktır.

"Probiyotik" sözünü çok sık duyuyorsunuz değil mi? Peki, ama nedir probiyotik?

Probiyotik sağlığı olumlu etkilediği düşünülen mikro organizmalardır. Probiyotik ürünler özellikle bağırsak sağlığı için son derece önemlidir. Bunun için her gün bir-iki bardak kefir içmek ya da bir porsiyon probiyotik yoğurt tüketmek gerekli.

Probiyotik yoğurdun faydaları nelerdir?

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Sindirim sistemini düzenler
  • Kemik sağlığı için son derece önemlidir.
  • Kilo vermeyi kolaylaştırır.
  • Kolon kanserini önlediği gibi ishal ve kabızlık sorununu ortadan kaldırır.
  • Tip2 diyabete yakalanma riskini azaltır.
  • Kolesterolü düşürür.

 Evde probiyotik yoğurt nasıl yapılır?
ÖNE ÇIKAN VİDEO

  • 3 litre günlük süt
  • 1 paket probiyotik yoğurt mayası 

Öncelikle üç litre günlük sütü bir tencereye alıp ısıtın. Sütün ısındığını en iyi anlamanın yolu serçe parmağınızı sütü daldırıp ona kadar saymaktır. Parmağınız bu sürede sıcaklığa dayanıyorsa istenilen ısı sağlanmış olur. Ardından toz mayayı bir bardak içinde ısıttığınız süt ile buluşturun. Mayayı karıştırıp 15 dakika bardakta bekletin. Bu arada süt tekrar soğuyacağı için sütü son 5 dakika yeniden ısıtın. Aynı yöntemle ısınıp ısınmadığını kontrol edin. Ardından sütü bir tahta kaşıkla karıştırırken kefir mayasını yavaş yavaş boşaltın. Mayalama işlemini kullanacağınız tencere ya da kavanozlarda yapmanın önemli. Çünkü mayalama işleminden sonra sütü sarsmamak aynı yerde bırakmak son derece önemlidir. Mayalanma işlemi bitince sütün kapağını kapatın üzerini bir bezle örtün. 8 saat sonra yoğurdu alıp dolaba kaldırın. Birkaç saat sonra leziz yoğurdunuz hazır olacaktır.

NOT: Probiyotik yoğurt ya da kefir hazırlarken mutlaka tahta kaşık kullanılmalı.

Ben günlük süt kullanmayı tercih ediyorum. Şayet işlenmiş süt kullanmak istemiyorsanız; aldığınız sütü iyice kaynatmanızda fayda var. O zaman ise süt ılınınca mayalama işlemi yapabilirsiniz. Ayrıca 3 litre yerine 1 litre sütle de probiyotik yoğurt hazırlayabilirsiniz. O zaman ise mayanın üzerinde yazan ölçü talimatına uymanız gerekiyor.

Probiyotik yoğurt ne kadar tüketilmeli?

Uzmanlar günde iki su bardağından fazla kefir tüketmeyi önermiyor. Aynı şekilde günde bir kase de probiyotik yoğurt tüketebilirsiniz.

Çocuklar probiyotik yoğurt tüketebilir mi?

 Anne sütünde de probiyotikler mevcut olduğu için hazırladığınız yoğurt ya da kefirleri çocuklarınıza yedirebilirsiniz.

 

 

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23