• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

PKK’nın sabotajına anında müdahale

Yeniakit Publisher
2015-04-20 08:10:00 - 2015-04-20 08:09:55
PKK’nın sabotajına anında müdahale

Enerji Bakanı Taner Yıldız, elektrik hatlarına siber saldırıların yanı sıra, direkt saldırıların da olabildiğini söyledi... Bakan Yıldız, sabotaj veya arıza hallerinde, yüksek gerilim hatlarını kontrol için 4 helikopterin, yıl boyunca bütün yurdu taradığını ve görevlilerin zor şartlara rağmen müdahale ettiğini söyledi. Yıldız, 7 Haziran seçimleri için de bütün tedbirleri aldıklarını ifade etti.

HABER MERKEZİ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kazakistan dönüşü; aralarında Genel Yayın Koordinatörümüz Hasan Karakaya’nın da bulunduğu gazetecilere, “elektrik kesintileri, arızalar, sabotajlar ve 7 Haziran seçimleri için alınan tedbirler” konusunda açıklamalar yaptı.

SİBER DEĞİL DİREKT SALDIRI

Taner Yıldız; elektrik kesintilerinin sadece siber saldırı veya kış mevsimindeki doğal sebeplerden dolayı değil, PKK’nın sabotajı sonucunda meydana gelebildiğini açıkladı. Yıldız, 15 Nisan günü saat 14.30 civarında PKK’lı teröristler tarafından yüksek gerilim hattının 4 ayağına bomba konularak, uzaktan kumanda ile patlatıldığını ve ağır hasar meydana geldiğini söyledi.

ATMOSFERE AÇIK İŞLETME

Bakan, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Ülkemizdeki elektrik şebekesinin, 1.2 milyon kilometre uzunluk, 180 binden fazla trafo, 14 milyon adet elektrik direğiyle Avrupa’nın en büyük ikinci, dünyanın ise en büyük 5. şebekesi konumunda olduğunu ifade etti. Yıldız, “Bu atmosfere açık bir işletme. Her zaman her türlü riskin yaşanabileceği bir sistem. İşte böylesine büyük bir sistemi yönetiyoruz. Özellikle olağanüstü hava şartlarında nasıl ki gemi seferleri iptal oluyor, uçak seferleri aksıyor, karayolları kapanıyorsa; adeta elektriğin otoyolları ve duble yolları konumundaki şebekemiz de bundan etkilenebiliyor” dedi.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

HELİKOPTERLER TARIYOR

Enerji iletim hatlarının bakımlarının daha hızlı ve güvenli yapılması için dünyadaki son teknoloji olan helikopterlere monte edilen; video kamera, termal kamera, korona kamera ve fotoğraf kamerasından oluşan elektro-optik ekipmanlarla havadan kontrol edildiğini belirten Yıldız, “Hatlarımızın arızalı veya arıza olabilecek yerlerinin tespit edilip kayıt altına alınması, belirli formatta ve periyotta raporlanması, arıza hallerinde arıza yerinin tespiti için 4 helikopterimiz yıl boyunca bütün hatlarımızı sürekli olarak tarıyor. Özellikle yoğun geçen kış aylarında bu helikopterler önemli iş görüyor. Ekiplerimiz sadece havadan değil, karadan da olumsuz hava şartlarına rağmen, kesinti olmaması için veya kesinti olan yerlere hızlı müdahale için devamlı teyakkuz halinde” diye konuştu.

PKK BOMBA İLE PATLATTI

Elektrik kesintileriyle ilgili, kış aylarının dışında her mevsim yaşanabilecek bir ihtimalin de elektrik direklerine veya trafolara yapılan sabotajlar olduğunu belirten Yıldız, “Bunun bir örneğini Silopi’de yaşadık. Bölücü terör örgütü mensubu teröristler tarafından, Şırnak, Silopi’de yüksek gerilim hattındaki bir direğin dört ayağına yerleştirilen patlayıcı maddenin uzaktan komuta ile patlatılması sonucu, elektrik direğinde maddi hasar meydana geldi” dedi.

7 HAZİRAN İÇİN TEDBİRLER

Atmosfere açık böylesi büyük bir sistemi bütün riskleriyle beraber yönettiklerini vurgulayan Yıldız 7 Haziran’a yönelik aldıkları önlemleri de şöyle anlattı: “Tabii seçim günü de hiçbir provokasyona izin vermemek ve seçim çalışmalarının sağlıklı yapılabilmesi için hazırlıklarımızı yaptık. İlgili kurumlarımız EPDK, TEDAŞ, TEİAŞ, EÜAŞ, TETAŞ ve 21 elektrik dağıtım şirketiyle toplantılarımız yaptık, kararlarımızı aldık. Dağıtım, iletim, üretim tesislerinde kesintisiz hizmetin sağlanması hususunda gerekli tedbirler alınacak. 8 Haziran’a kadar tüm izinleri kaldırdık ve bu kurumlarda ayrıca kritik ekipler görevlendirdik. Trafo merkezlerinin güvenliği özel güvenlik şirketleri tarafından sağlanıyor, ancak seçim gününe has kolluk kuvvetleri görevlendirilebilir. Elektrik şebekemizi izlediğimiz ve yönettiğimiz SCADA sistemimizi yedekte tutacak bir SCADA sisteminin daha kurulması için çalışma yapıyoruz.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23