• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Peygamberimiz Ramazan haricinde bunu yapmamıştı

Yeniakit Publisher
2015-04-20 09:33:00 -
Peygamberimiz Ramazan haricinde bunu yapmamıştı

İslam alemi için kutsal olan üç ayların ve bu aylarda tutulan orucun fazileti nedir? Müslümanlar bu ayları nasıl değerlendirmeli?

Ömer Süt'ün haberi

Allah'ın kullarına rahmet dilediği, kullarının günahlarını bağışladığı Recep, Şaban ve Ramazan ayını içinde barındıran, Regaib Kandili'yle başlayan, Miraç ve Berat geceleriyle devam eden, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’yle zirve yapan, Ramazan Bayramı'yla da maddi ve manevi alanda “Bayram”a dönüşen manevi yükseliş ve bağışlanma ayları olan üç aylar bugün başladı.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saffet Köse üç ayların fazileti ve önemi hakkında Haber7’ye yaptığı açıklamada bu aylarda yapılan ibadetlerin ve tutulan oruçların ehemmiyetinden bahsetti.

PEYGAMBERİMİZ RAMAZAN HARİÇ HİÇ AYIN TAMAMINDA ORUÇLU OLMADI

Bu aylardaki en önemli ibadetlerden birinin de insanların kendisini gözden geçirerek nefis muhasebesi yapıp tövbe-istiğfarda bulunmaları gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Köse, Recep ile Şaban ayının tamamını oruçlu geçirmenin tavsiye edilen bir durum olmadığını dile getirerek Hz. Peygamber’in dahi ramazan ayı dışında hiçbir ayının tamamını oruçlu geçirmemiştir, açıklamasında bulundu.

İşte Prof. Dr. Köse’nin üç aylarla ilgili olarak yaptığı açıklama:

“Recep ayı girdiğinde Hz. Peygamber’in: “Allah’ım! Recep ve Şaban'ı hakkımızda hayırlı ve bereketli kıl ve bizi ramazana ulaştır!” şeklinde dua ettiği rivayet edilir. Allah katında gün-geceleri farklı ve önemli kılan içinde olan olaylardır. Müslüman dünyada, üç aylar denilen Recep, Şaban ve Ramazan aylarına özel önem verilmesi de bu sebepledir. Bu bağlamda Recep, cahiliye Araplarının bile zilkade, zilhicce ve muharrem ayı ile birlikte savaşı haram saydıkları dört aydan biridir. Kaynaklarda Recep ayının girişiyle savaşı yaşam biçimi olarak benimsemiş cahiliye döneminde bile insanlar canları, malları, ırzları ve diğer maddi-manevi değerlerinin güvencede olması sebebiyle bu aya büyük saygı duymuşlardır. Sırf savaşın yasak olması, savaş karşıtı etkinliklerin yoğunluk kazanmasına zemin hazırlaması bile bu aya diğer haram aylara hürmette bulunmak için yeterli sebeptir.”

MİRAÇ HADİSESİ BU AYDA VUKU BULMUŞTUR

“Hz. Peygamber’in Mescid-i Haram’dan Mescid-i Aksâ’ya oradan da Allah’ın huzuruna çıkışı olarak ifade edilen İsra-Mirac hadisesinin bu ayın 27. Gecesinde vuku bulduğu kabul edilir.”

RAMAZAN AYI DIŞINDA EN FAZİLETLİ ORUÇ ŞABAN'DA TUTULANDIR

“Hz. Peygamber Şaban ayının çok değerli bir ay olduğunu, amellerin Allah’a bu ayda arzedildiğini bildirmiş, “amellerimin Rabbime oruçlu iken arzedilmesini tercih ederim” buyurarak bu ayın büyük bir kısmını oruçlu geçirmiştir. Yine Hz. Peygamber ramazan ayı dışında en faziletli orucun Şaban ayında tutulan oruç olduğunu bildirmiştir. Ramazan orucu da Şaban ayında farz  kılınmıştır.”

“Ramazan ayında ise Allah’ın insanlığa kurtuluş reçetesi olarak gönderdiği son ve en sen mükemmel kitap olan Kur’ân-ı Kerîm indirilmeye başlanmıştır. İnmeye başladığı şerefli gece olan Kadir Gecesi Ramazan ayı içerisindedir. Bu gecenin faziletine Kur’ân-ı Kerîm ayrıntılı şekilde Kadir Suresi’nde yer verir. Ayrıca ramazan oruç ayıdır. Bu ayda oruç insanlar hem beden hem de ruh sağlığına kavuşur.”

MÜSLÜMANLAR TÖVBE İSTİĞFARDA BULUNABİLİR

“Görüldüğü her üç ay da kendine özgü hazineler taşımaktadır. Ondan yararlanmak isteyen oruç tutabilir en azından kaza ve kefaret orucu olanlar bu ayı tercih edebilirler, nafile namaz kılabilir, umre yapabilir, infakta bulunabilir hepsinden önemlisi kendisini gözden geçirerek nefis muhasebesi yapıp tövbe-istiğfarda bulunabilirler.“

RECEP VE ŞABAN'IN TAMAMINI ORUÇLU GEÇİRMEK...

“İbadetlerde samimiyet esaslı bir unsur olduğu için zamanın tamamını mesela Recep ve Şaban ayının tamamını oruçlu geçirmek çok tavsiye edilen bir husus değildir. Çünkü Hz. Peygamber ramazan ayı dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmemiştir.”

HAZRETİ YUSUF (A.S) ÖRNEĞİ

“Önemli alan nafile ibadetleri, bedeni yormadan, işleri aksatmadan, din-dünya, dünya-ahiret dengesini bozmadan yapmak, olumlu manada davranış değişikliği meydana getirmesine dikkat etmek gerekir. Hz. Yusuf Peygamber’e (a.s.) neden çok nafile oruç tuttuğu sorulmuş, o da: “Ben hazinelerden sorumlu bakanım. Bana ihtiyaç sahipleri gelir. Oruç tutmazsam onları nasıl anlayabilirim” demiş. Şimdi devamlı oruç tutup açları hatırlamamaktansa az ama ruhunu yaşayarak tutmak daha değerlidir. Bütün ibadetlerde buna dikkat etmek gerekir.”

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23