• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Osmanlı döneminde aşûrâ günü

Yeniakit Publisher
2019-09-06 11:55:00 -
Osmanlı döneminde aşûrâ günü

"Devrin en yoksulları bile evlerinde ‘aşûre’ pişirirlerdi. Ailelerin haline, vaktine göre en nâdîde kaplara konarak, evden eve aşûre yollanırdı."

“Bizim çocukluğumuzda yılbaşı Muharrem’di. Peygamberimizin Mekke’den Medine’ye göçtüğü günü başlangıç alan yıl! Ama bu hadiseyi düşünen yoktu. Pek çoğu işin aslını bile bilmezdi. Lâkin evlerde, bilhassa tekkelerde bir mâtem havası eserdi. Peygamberimiz’in torunu ve Hz. Ali’nin oğlu Hüseyin Kerbelâ’da şehit oldu diye Muharrem’in sonuna kadar hiç su içmeyenler bile görülürdü. Mersiyeler okunur, bu yürekler acısı olay elemler ve matemler içinde anılırdı.

Mâh-ı Muharrem oldu,

meserret haramdır

Mâtem bugün Şeriat’a

bir ihtirâmdır.   
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Eskiler bu dehşet verici hâdisenin yine de bir tarafını bulurlardı. O devrin en yoksulları bile evlerinde ‘aşûre’ pişirirlerdi. Ailelerin haline, vaktine göre en nâdîde kaplara konarak, evden eve aşûre yollanırdı.”

Dursun Gürlek, karınca huzura varınca kültür sohbetleri, s.100-101.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Abdullah Murat

Osmanlı ölçüt değildir Peygamber sav yaptıysa alınması gereken yapmadıysa dine sonradan katıldıysa terkedilmesi gereken bidattir ateştir. Hz Muhammed sav oruç tutmuş ve tutulmasını buyurmuştur Lakin aşure tatlısı pişirildiğine dair bir delil yoktur. Fakir aç doyurmak herzaman gerekli olandır.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23