• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Okullar yarın tatil olacak mı?

Yeniakit Publisher
2015-10-05 10:55:00 -
Okullar yarın tatil olacak mı?

İstanbul Valiliği6 Ekim’de okulların tatil olmaması yönündeki kararını bugün verecek.

6 Ekim Salı günü yani yarın okullar tatil mison karar için gözler İstanbul Valiliği' ne döndü. Valiliğin İstanbul 'un kurtuluş yıldönümü için tatil kararı alması beklenirken müjdeki haber başka bir kaynaktan geldi. İBB 'de çalışan Murat Kazanasmaz yarın okulların tatil olacağını duyurdu. 

Yarın İstanbul'un kurtuluşu dolayısıyla ilk ve orta öğretim kurullarında eğitime ara verilmesi bekleniyor. Bunun için de İstanbul Valiliği'nin alacağı resmi karar bekleniyor. Şu ana kadar İstanbul Valisi Vasip Şahin 'den bu konuda bir açıklama gelmiş değil. 

İSTANBUL'DA YARIN OKULLAR TATİL

İstanbul Valiliği 'nin resmi ilanı beklenirken 6 Ekim günü okulların tatil olacağı haberi farklı bir kaynaktan geldi. İBB çalışanı Murat Kazanasmaz, okulların yarın tatil edildiğini resmi twitter hesabından açıkladı.


ÖNE ÇIKAN VİDEO

İşte o tweet

MEB TAKVİMİNE GÖRE RESMİ TATİLLER 

Madde 11 — Resmî tatil günleri şunlardır:

a) Cumhuriyet Bayramı (28 Ekim öğleden sonra başlar, 29 Ekim günü tören yapılır ve akşamı sona erer).

b) Yılbaşı tatili (1 Ocak günü).

c) Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, (23 Nisan günü törenden sonra başlar. 24 Nisan akşamı sona erer).

d) Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı (19 Mayıs günü törenden sonra başlar ve 20 Mayıs günü akşamı sona erer.).

e) Zafer Bayramı (30 Ağustos günü).

f) Ramazan Bayramı (Arife günü saat 13.00'te başlar 3,5 gündür).

g) Kurban Bayramı (Arife günü saat 13.00'de başlar 4,5 gündür).

h) Mahalli kurtuluş günü (1 gün).

Konu İle İlgili 5 Mayıs 2012 Tarhili resmi gazetede yayaımlanan Ulusal ve Resmi Bayramlar ile Mahalli Kurtuluş Günleri, Atatürk Günleri ve Tarihi Günlerde Yapılacak Tören ve Kutlamalar Yönetmeliğinde ise..

 Tarihi Günler

Mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve diğer tarihi günler

MADDE 8 – (1) Mahalli kurtuluş günleri, Atatürk günleri ve diğer tarihi günlerin kutlama faaliyetleri; Başkentte Ankara Valiliği, Başkent dışında valilikler ve kaymakamlıklarca oluşturulacak kutlama komiteleri tarafından belirlenir. Programda, günün anlam ve önemine uygun olarak yapılacak bilimsel toplantı, konferans, sergi, yarışma, tiyatro, halk oyunları, gösteriler ve konser gibi faaliyetler yer alır. Programda tören geçişi ve tebrikata yer verilmez.denmektedir. 

Buna göre tatil olup olmayacağına Mülki idare amirleri karar verecektir. 

Bu konuda en yakın zamanda Gaziantepin kurtuş günü olan  24 aralıkta Gaziantep’in iki merkez ilçesi Şahinbey ve Şehitkamil Kaymakamlıkları tarafından okullara gönderilen zincirleme genelgede şöyle denildi:

İşte O Yazı

“ 2014-2015 eğitim öğretim yılı İlimiz mahalli Kurtuluş etkinlikleri çerçevesinde 25 Aralık 2014 Gününün Tatil Olmadığı ile ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğünün 24/12/2014 tarih ve 314 zincir ile bildirilmiştir. Bilginizi ve gereğini rica ederim”

92 yıldır Gaziantep’in düşman işgali nedeniyle tatil edilen okulların bu yıl neden tatil edilmediği konusunda milli eğitim çevresinden açıklayıcı bir bilgi gelmedi.

YANİ SONUÇ OLARAK 6 EKİM TATİL Mİ?
  
6 Ekim İstanbul'un Kurtuluş günü olduğu için Mahalli bayram olduğundan dolayı kutlma etinlikleri yapılacaktır ve okullar yönetmelik gereğince bir gün boyunca tatildir.

İSTANBUL'UN KURTULUŞU

İtilaf Devletleri donanmaları 30 Ekim 1918'de imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması'na dayanarak 13 Kasım 1918'de Haydarpaşa önlerine demirleyip İstanbul'a girdiler. Fiilen gerçekleşmiş olan işgal, 16 Mart 1920 tarihinde resmi işgale dönüştü.

Türk Ordusu'nun İzmir'e girmesinden sonra Fahrettin Paşa komutasındaki 5. Süvari Kolordusu İtilaf Devletleri kontrolündeki tarafsız bölgeye doğru ilerlemeye başladı. Bunun üzerine Müttefik kuvvetlerde bulunan Fransız ve İtalyan birlikleri derhal geri çekildi. Çanakkale'de bulunan İngiliz birlikleri General Harrington'un emriyle savunma pozisyonu aldı.

İngiltere, TBMM hükümetiyle anlaşma yolları aramaya başladı. Ankara hükûmeti İstanbul ve Çanakkale boğazlarının denetimini istedi. İngiltere başbakanı Lloyd George'un bu istekleri reddetti. Birliklere savaş pozisyonu alması emrini verdi.Fakat Harrington ateş açılmaması emrini verdi. Türk birlikleri, İngiliz direnişi ile karşılaşmadan tarafsız bölgeye girerek Çanakkale Boğazı'na doğru ilerlemeye başladı. Türklerle savaşılmasını istemeyen Winston Churchill'in başını çektiği bir grup bakan istifa etti.

Diğer taraftan İzmir'in Kurtuluşu'ndan sonra Damat Ferit Paşa 21 Eylül 1922'de ülkeden kaçtı. Mudanya Mütarekesi gereği Trakya topraklarının teslimi yapılırken Türkiye'yi temsil edecek kişi olarak Mustafa Kemal Paşa'nın isteği ile Refet Paşa; İstanbul komutanı olarak da Milli Müdafaa Umumi Katibi Selahattin Adil Paşa görevlendirildi. 

Refet Paşa, 19 Ekim tarihinde TBMM Muhafız Grubu'ndan 100 kişilik bir kuvvetle Gülnihal vapuru ile Mudanya'dan ayrılıp İstanbul'a geldi. Ardından "İstanbul Komutanı" sıfatıyla Selahattin Adil Paşa, 81. Alay ile İstanbul'a geldi. Refet Paşa ve Selahattin Adil Paşa'nın İstanbul'a gelmesine rağmen işgal sonlanmadı. Çünkü mütarekeye göre işgal kuvvetleri barış antlaşması imzalanmasından hemen sonra İstanbul'u boşaltacaktı.

24 Temmuz 1923 tarihinde Lozan Barış Antlaşması'ndan sonra 23 Ağustos 1923’ten itibaren İtilaf kuvvetleri İstanbul'dan ayrılmaya başladı. Son İtilaf birliği ise 4 Ekim 1923 günü Dolmabahçe Sarayı önünde düzenlenen bir törenle Türk bayrağı'nı selamlayarak şehri terk ettiler. 6 Ekim 1923'te ise Şükrü Naili Paşa komutasındaki 3. Kolordu İstanbul'a girdi ve işgal resmen sonlandı. İşgal 4 yıl 10 ay 23 gün sürdü. Her yılın 6 Ekim’i böylece İstanbul'un kurtuluş günü olarak belirlendi ve kutlanmaya başlandı.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23