Komünizm rejimi ile 1989 yılında vedalaşan Bulgaristan’ın 24 yıllık demokrasi tarihinde ilk kez Cumhurbaşkanı tarafından iftar verildi. Cumhurbaşkanı Plevneliev, “Hem zor durumdayken, hem de mutlu zamanlarda hep birlikte olalım” dedi.
Yaklaşık 1,5 milyon Müslüman’ın yaşadığı Bulgaristan’da, Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, Boyana Cumhurbaşkanlığı İkametgahı’nda, ülkenin 24 yılık demokrasi tarihinde ilk kez iftar verdi. Bulgaristan’da din, kültür, etnik ve insan uyumuna büyük değer verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Plevneliev, “Müslümanlar için kutsal olan ramazan ayında böyle bir programa katılmak benim için onur ve gurur vericidir” dedi.
RAMAZAN’IN HİKMETİ
Bulgaristan’da binlerce yıldır bayram sofralarının dostlar ve arkadaşlarla paylaşıldığını ifade eden Plevneliev, şunları söyledi:
“Ramazan’ın esas hikmetinde olan en önemli değer şu ki, herkes bir arada olduğunda, barış ve mutluluk içinde yaşadığında daha başarılı olur. Ramazan, aciz, yoksul ve hasta olanlar ile yalnız kalanlara yardımda bulunulması geleneğinin yaşandığı bir aydır.”
DAYANIŞMANIN ÖRNEĞİ
Plevneliev, Bulgar milletinin sözde değil uygulamada da yıllardır hoşgörü anlayışını kanıtladığını, ülkedeki Müslüman toplumun da bunun bir parçası olduğunu aktardı. Çok sayıda vatandaşın öldüğü sel felaketiyle ilgili olarak konuşan Plevneliev, “Biz ülke olarak Müslüman sığınmacıların yardımlarına tanık olduk. Bugün bunları görmek, dayanışmanın evrensel bir değer olduğunu gösterir” dedi.
DİNİ DEĞERLERE DÖNDÜ
Bulgaristan Müslümanları Başmüftüsü Mustafa Aliş Haci de Cumhurbaşkanı Plevneliev’in iftar vermesinin güzel bir gelişme olduğunu söyledi. Orucun faydalarından söz eden Haci, Ramazan’da tutulan orucun manevi değer ve kutsallığına değindi. “Oruç tutmak tüm dinlerde Allah’a hizmet etmek demektir” diyen Haci, Bulgaristan’ın komünizim rejiminin ardından dini değerlerine geri döndüğünü vurguladı.