• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

'Mustafa Kemal Paşa'yı Samsun'a padişah gönderdi' deyip belgesini açıkladı

Yeniakit Publisher
2019-05-20 13:16:00 - 2019-05-20 13:26:03
'Mustafa Kemal Paşa'yı Samsun'a padişah gönderdi' deyip belgesini açıkladı

Tarihçi Prof. Teyfur Erdoğdu, 19 Mayıs 1919'da Mustafa Kemal'i Samsun'a padişah VI. Mehmed Vahdeddin'in gönderdiğini belirterek sosyal medya hesabından belgesini paylaştı.

 yeniakit.com.tr 

Dün Mustafa Kemal'in Bandırma Vapuru ile Samsun'a çıkarak İtilaf Devletleri'ne karşı Kurtuluş Savaşı'nı başlatışının 100. yılı tüm Türkiye'de kutlandı. 19 Mayıs'ın 100. yıl dönümünde Tarihçi profesör Teyfur Erdoğdu, sosyal medya hesabından bugüne kadar birçok kişi tarafından ortaya atılan bir iddiayı belgesiyle birlikte ispatladı. 

'Mustafa Kemal'i Samsun'a padişah gönderdi'

Profesör Erdoğdu, Türkiye'nin kurucusu olarak bilinen Mustafa Kemal'in kendi kendine milli mücadeleyi başlatmak üzere Samsun'a gitmediğini ve bu hamlenin 'Sarayı ve vatanı' kurtarmak için Osmanlı imparatorluğu tarafından bilinçli olarak yapıldığını söyledi. Yıllarca söylenen bu iddiayı bir adım daha ileri taşıyan Prof. Erdoğdu, Mustafa Kemal Paşa'yı Milli mücadeleye davet eden komutanın Osmanlı komutanı Kazım Karabekir olduğunu da belirtti. Mustafa Kemal'e Samsun'a çıkma emrini Sadrazam Damad Ferid ile Padişah VI. Mehmed Vahdeddin'in verdiğini söyleyen Erdoğdu söylediklerinin belgesini de sosyal medya hesabından paylaştı.

Bir devlet operasyonu

Gazeteci Murat Bardakçı ise katıldığı bir televizyon programında Mustafa Kemal'i Samsun'a Osmanlı devletinin gönderdiğini söylemişti. Bardakçı, Osmanlı devletinin işgal altındaki bir imparatorluğun işgaline son vermek ve saldırganlardan kurtarmak için devletin her kademesinde yapılan bir operasyon olduğunu belirtmişti. Mustafa Kemal'in bu konuda görevlendirilen tek yetkili olmadığını ifade eden Bardakçı, farklı yerlerde daha başka paşaların da görevlendirildiğini fakat sonuca ulaşanın Mustafa Kemal olduğunu açıklamıştı. Bardakçı, yazdığı bir yazısında ise Mustafa Kemal'in Sultan Vahdeddin ve Sadrazam Damad Ferid'in imzalarıyla 30 Nisan 1919'da Samsun'daki Dokuzuncu Ordu Müfettişliği'ne tayin emrinin orjinal halinin belgesini okuyucularıyla paylaşmıştı.

Mustafa Kemal Paşa’nın 30 Nisan 1919’da Samsun’daki Dokuzuncu Ordu Müfettişliği’ne tayin emrinin orijinali. Sol üstte Sultan Vahideddin’in, altta Sadrazam Damad Ferid ile Harbiye Nâzırı Şakir Paşa’nın imzaları
ÖNE ÇIKAN VİDEO


'Emredersiniz Sultanım'

Mizah dergisi Misvak da bu iddiayı 19 Mayıs 2017 yılında karikatürlerine taşımıştı. Misvak dergisinin 2017 yılında yaptığı ve çok konuşulan 19 Mayıs karikatüründe Sultan Vahdettin'in Mustafa Kemal Paşa'yı çağırdığı ve ona "Paşa Memleketi kurtarabilirsiniz. Kaabekir Paşa Samsun'dadır. Bir olup milli mücadeleyi başlatın. Buyrun selahiyetnameniz ve 40000 altın" dediği Mustafa Kemal'in de padişaha "Emredersiniz Sultanım" diyerek Samsun'a gittiği gösterilmişti.

 

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23