• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Muhammed Emin Saraç, Ali Haydar Efendi için kazılan kabre mi defnedildi?

Yeniakit Publisher
2021-02-23 08:41:00 -
Muhammed Emin Saraç, Ali Haydar Efendi için kazılan kabre mi defnedildi?

Geçtiğimiz günlerde Hakk’a yürüyen Muhammed Emin Saraç hoca Fatih Camii Haziresine defnedildi. Emin Saraç’ın defnedildiği kabrin, 1960’ta vefat eden ve darbeciler tarafından Fatih Camii Haziresine defnedilmesine müsaade edilmeyen Ali Haydar Efendi için kazılmış olduğu iddia edildi. İlahiyat Profesörü Yusuf Ziya Kavakçı, iddiaya ilişkin açıklama yaptı.

 yeniakit.com.tr 

İslam alimi Muhammed Emin Saraç hocaefendi vefat ettikten sonra Fatih Camii Haziresine defnedilmesine karar verildi. Vefatına dek birçok hoca yetiştiren Emin Saraç’ın defnedildiği kabre ilişkin dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı.

İddiaya göre, 4 mezhep müftüsü, büyük İslam alimi Ahıskalı Ali Haydar Efendi vefat ettikten sonra Fatih Camii Haziresine defnedilmek istendi. Bunun için başvurular yapıldı, ayrıca kabri de kazıldı. Ancak dönemin cuntacı Cemal Gürsel hükümeti, söz konusu talebi reddetti ve Ali Haydar Efendi Fatih Dersiamlarından olduğu halde defninin burada yapılmasını engelledi. Ayrıca iddia sahibi, Ali Haydar Efendi’nin cenaze namazının Fatih Camii’nde kılınmasına dahi karşı çıkıldığını ve Yavuz Selim’de kıldırıldığını hatırlattı. İddianın kaynağı Diyanet Ansiklopedisi olarak gösterildi.

WhatsApp gruplarında gezen bu iddiaya ilişkin konuşan Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı, “Demek ki diyanet ansiklopedisi öyle diyor yani kabir kazıldı orada fakat Cemal Gürsel izin vermedi, deniyor. Ben okumadım bakmadım. Ali Haydar efendinin sohbetlerine iştirak ediyordum ve cenazesinde bulundum. Ben söyledim Fatih Camii'ne müsaade edilmediğini ve Yavuz Selim’e yönlendirildiğini. Fakat siz kabir kazılmıştı diyorsunuz, onu da öğrenmiş oldum.” dedi.

Yalanlandı

Yusuf Ziya Kavakçı’nın gönderdiği ses kaydının ardından söz konusu iddianın yanlış anlaşılma olduğu belirtildi. Bir vatandaş, “Muhterem Yusuf Ziya Kavakçı hocam... Cumartesi günü bir arkadaşın böyle bir paylaşımı yanlış anlaşıldı ve yanlış algılandı. Buyurduğunuz gibi efendi babamız 1 Ağustos 1960’da vefatı üzerine önce Fatih Camii’nde defin için izin istendi ihtilalcilerden, verilmeyince bari cenaze namazı Fatih Camii’nde kılınsın talebine de olumsuz cevap verildi ve Yavuz Selim Camii’nde cenaze namazı kılındı Sakızağacı Şehitliği’nde defnolundu. Fatih Camii’nde defin niyeti ve talebi böylece kabul edilmedi ve orada bir mezar yeri açılmadı. Niyet olduğu için bugün kime niyet kime kısmet deniyor.” ifadelerini kullandı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

Ali Haydar efendinin kabrine çok layık

Bu açıklamanın üzerine Kavakçı şunları söyledi:

Ben cenazede vs. bulundum ama bu kardeşimiz öyle deyince, bir de diyanet ansiklopedisindeki maddeyi kaynak olarak gösteriyor. Ona da bakmadım doğrusu. Fakat önceden kazılmış kabir ve oraya defnedildi deyince biraz hayretime mucip oldu. Tabi Emin Saraç ağabey ve hoca çok layık Ali Haydar Ahıskavi'nin yerine, onun kabrine çok layık ama yani vakayı bilmek lazım. Ben Ahiskavi Ali Haydar Efendinin gerçek talebesi Emin Saraç ağabey, onun kayın pederi Ali Yekta sun ve Beşiktaş müftüsü Fuat Çamdibi olduğunu kabul ediyorum yani gördüm onların baş müritler olduğunu. Gördüm onların kendisine olan itibarını sonra tabi vefat edince işler değişmiş biraz yani vaka, hadiselerin akışı başka ama benim bildiğim gördüğüm de başka. Onu zikretmiş olayım.

Haberle ilgili yorum yapmak için tıklayın.

Yorumlar

Ibrahim Alkılıç

Bu haberden öğrendim ki rahmetli mübarek Ali Haydar Hocaefendi hazretleri Ahıskalı diye geçiyormuş, Yani kendisi bir Ahıska Türkü imiş. Ben o mübarek zatın Kafkasya muhaciri olduğunu biliyordum ama Kafkasya halklarından herhangi birine mensup olabilir diye düşünüyordum. Ahıskalılar mağdur ve mazlum bir halktır. Ahiskali olmasına sevindim. Bu mübarek insanlar hürmetine vatanımız, Türkiye'miz hala dimdik ayakta. Rabbim onlardan razı olsun ebeden, daimen. İnşallah, âmin.

Okur

Saraç hocaya Allah rahmet eylesin.Pandemi sürecindeki kurallara uyulsaydı sosyal mesadeye dikkat edilseydi,kurallar kişiye göre uygulanmasa.Ben amcamın cenazasine katılamadım ,Saraç hocanın cenazesindeki kuralsızlıgı görünce eyvah dedim.
x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23