• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

Mısır’a ültimatom

Yeniakit Publisher
2014-05-01 09:29:23 - 2014-05-01 09:29:23
Mısır’a ültimatom

ABD’nin, Mısır’a yönelik askıya aldığı askeri yardımlarının bir kısmını serbest bırakma kararına Kongre’den tepkiler gelmeye başladı. Mısır Dışişleri Bakanı Fehmi ile görüşen John Kerry, ABD’nin mahkeme kararlarından duyduğu derin rahatsızlığı dile getirdi

WASHINGTON - Senato Tahsisatlar Komitesi’nin denizaşırı yardımlarla ilgili alt komitesinin başkanı Demokrat Senatör Patrick Leahy, Mısır’a yönelik askeri yardımların nasıl kullanılacağını daha iyi kavrayana ve Mısır hükümetinin hukukun üstünlüğüne dair taahhüdü noktasında daha iyi işaretler görene kadar bu yardımların serbest bırakılmasını onaylamaya hazır olmadığını söyledi.

KERRY-FEHMİ GÖRÜŞMESİ

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ile görüşmesinde, ABD’nin bir kısmını serbest bıraktığı askeri yardımların devamının Kahire yönetiminin ekonomik ve siyasi alanlarda yapacağı daha büyük ilerlemelere bağlı olduğunu ilettiği bildirildi.

‘KARARLAR RAHATSIZ EDİCİ’

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, görüşmeye dair yaptığı açıklamada, Kerry’nin Mısır’la birlikte çalışmanın ABD’nin ulusal güvenlik çıkarları için önemli olduğunu vurgularken, tutuklama, mahkeme kararları ve 6 Nisan grubuna yönelik baskılardan ABD’nin duyduğu derin rahatsızlığı da bildirdiğini anlattı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

‘İZLEDİĞİN YOLU DEĞİŞTİR’

Psaki ayrıca, Kerry’nin, Mısır’da tutuklu bulunan El Cezire ve diğer medya kuruluşlarından gazetecilerin serbest bırakılması konusunu da gündeme getirdiğini kaydederek, “Kerry, Mısır’ın insan hakları konusunda izlediği yolu değiştirmesi ve reform çabalarında daha fazlasını yapması gerektiğini de söyledi” ifadesini kullandı.

YARGILAMALAR

insan haklarına aykırı Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Mısır’da önce 528, ardından 683 kişiye idam cezası verilmesinin önerilmesine AB’nin güçlü şekilde karşı çıktığını belirterek, toplu yargılamaları, “uluslararası insan hakları hukukunun açık şekilde ihlali” olarak tanımladı. Bu arada; Dünya Müslüman Alimler Birliği de, Mısır’da darbe karşıtlarına verilen idam cezalarını kınayarak, kararları “siyasi” olarak nitelendirdi. Birlikten yapılan açıklamada, “siyasi olmasından ötürü” söz konusu hükümlerin kabul edilemeyeceği belirtildi.

ÇOCUKLARA DA HAPİS VERDİLER

İsmailiyye Ceza Mahkemesi tarafından, 9'u gıyaben yargılanan 15 yaşın altındaki 21 çocuk, “gösterilere katılmak, arbede çıkarmak, yasaklı bir örgüte mensup olmak” suçlamasıyla, en az 6 ay en fazla 2 yıl olmak üzere çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı. Aralarında 14 yaşında bir kızın da bulunduğu 8 çocuğa 2'şer yıl, 13 çocuğa ise 6'şar ay hapis cezası verildi. Mahkeme çocukların ıslahevine gönderilmelerine karar verdi.

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23