• İSTANBUL
  • İMSAK
    00:00
    GÜNEŞ
    00:00
    ÖĞLE
    00:00
    İKİNDİ
    00:00
    AKŞAM
    00:00
    YATSI
    00:00
  • 0.0
  • 0.0
  • 0.0

MB'nin kararı sonrası Bakan Zeybekci'den ilk açıklama

Yeniakit Publisher
2018-05-23 22:12:00 - 2018-05-23 22:13:30
MB'nin kararı sonrası Bakan Zeybekci'den ilk açıklama

Piyasadaki dalgalanmalarla ilgili Merkez Bankası'nın (MB) aldığı kararı değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Merkez Bankamızın attığı adımı destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Büyükşehir Belediyesinin Anafartalar Mahallesi'nde yaptırdığı kapalı pazar yerinde düzenlediği iftar programına katılarak vatandaşlarla birlikte orucunu açtı.

Zeybekci daha sonra bir gazetecinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artırım kararının ardından doların düşüşe geçerek 4,5550'yi görmesi sorusuna, "Dolar açıklamadan sonra baya bir geriledi. Bununla ilgili açıklamalar yaptık. Bir ihtiyaca karşı bu açıklamaları yaptık. Kanunlarımız, siyasi iktidar bir ekonomi politikası güzergahı yolu çizer. ve kanunlarımızda bazım kurum ve bakanlıklara yetkiler sorumluluklar verir. Bu yetkiler ve sorumluluklar tanımlanmıştır. Yani şu olduğunda şöyle olması, şu şu görevleri yerine getirmesi ve şu önlemleri alması şeklinde bütün kurumların kanunla tanımlanmış olan görevleri vardır. bu görevleri yaparken bu görevleri icra edenler hiçbir zaman için dönüpte sorumluluğu başkalarına yükleyici hareketlere bulunmazlar. Bunu özellikle altını çizerek söylüyorum." şeklinde cevap verdi.

Yetki sahiplerinin yetkilerini yerine getirdiklerini belirten Zeybekci şöyle konuştu:  "Yetkilerini kullanırlar ve sorumluluklarını yerine getirirler. ve sonuçlarına da katlanırlar. Sonuçlarına da olumlu veya olumsuz olarakta katlanırlar. Bugün yaşadığımızda buydu. ve birkaç defa güçlü bir şekilde dile getirdiğimiz de buydu. Sonuç itibariyle Türkiye makro ekonomik sonuçları itibariyle, yani büyümesiyle, istihdamıyla, enflasyondaki son durum belki şey değil ama, en azından işsizlik gerileme trendinde, ihracatında, yatırımlarda, kapasite kullanım oranında, sanayi üretim endeksin gibi bir çok alanda rekorlar. Bu sene ihracat rakamları inşallah yine rekorlarla devam edecek. Turizimde yüzde 30 civarında turist sayısında yüzde 33-35 civarında da turizim gelirlerinde artışın beklendiği bir yıldan bahsediyoruz. ve büyüme olarakta 2017'yi tekrar ettiğimiz büyüme yılınan bahsediyoruz. Dolayısıyla böyle bir Türkiye'nin bu şekilde bir kur spekülasyonunu ve operasyonuna tabi tutulmasını ben kabul edemiyorum. Eldeki enstrümanlar adı ne olursa olsun bu şekilde sağlıklı kullanılmalı ve sonuçları itibariylede Türkiye'nin böyle bir operasyonla Türk reel sektöründe yani bu emeğin, alın terinin Türkiye'nin bu performansının heba edilmemesi için gerekli olan her türlü adım atılmalıdır. Dolayısıyla bugün Merkez Bankamızın attığı adımı destekliyoruz. ve sonuçları itibariyle de son vurgusuda şuydu. Böyle şeyler gerektiğinde Merkez Bankası ilave adımlar atmaktan çekinmeyecektir. Bu sözlerini de destekliyoruz."

İftar programına ve kapalı yüzme havuzu otopark açılış törenine Denizli Valisi Hasan Karahan, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti Denizli Milletvekilleri Şahin Tin, Cahit Özkan ve diğer protokol üyeleri katıldı.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

x

WhatsApp İhbar Hattı

+90 (553) 313 94 23