Maden suyu bir yeraltı kaynağı suyu olup mineral bakımından çıkarıldığı derinliğe göre azalan veya artan düzenli ve taze olarak tüketildiği takdirde bir şifa kaynağı olan şifalı sulardan biridir. Acaba bunca faydası olan bu içeceğin zararları da var mıdır?..
Maden suyu bir yeraltı kaynağı suyu olup mineral bakımından çıkarıldığı derinliğe göre azalan veya artan düzenli ve taze olarak tüketildiği takdirde bir şifa kaynağı olan şifalı sulardan biridir.
Yerin katmanlarının oluşu sırasındaki durumdan kaynaklanan yeraltı sularının sondaj yardımıyla yerüstüne ıkarılıp tesislerde işlenerek dolumunun yapılıp özgünlük değerinin 250 ppm i geçmeyen şifalı sulardır.Kendine has içeriğinde bulunan elementlerin varlığıyla şifa kaynağıdır.Maden suyu yeraltından geçerken ker katmanda farklı elementler alarak kendisini zenginleştirir.Bazı maden suları yerin özelliğine göre ya çok mineralli ya da az mineralli olabilir.Türkiye de doğu bölgelerindeki maden sularının mineral değerleri ile ege bölgesinin maden sularının mineral değerleri aynı değildir.
Vücudun elektrik alışverişindeki düzeni dengeli hale getirir. Çeşitli ağır metallerin ağırlığının hafiflemesini dengede tutmasına yardım eder.Vücudun genel yapısında biyokimyasal reaksiyonlarına aktif olarak katılır ve düzenler.`Maden suyunun, minerallere bağlı etkilerin dışında, bazı hastalıklardaki yararları da söz konusudur. En bilinen özelliği olarak maden suyu, böbreklerde ve idrar kanallarında oluşan taşların oluşmasını engeller ve iltihap oluşmasını büyük oranda yok eder ve ayrıca safra kesesinin düzensiz çalışmasını engeller ,bazı mide hastalıkları ve mide -bağırsak düzeni sorunlarında tedavi edici özelliği vardır.Maden suyu bebek ve çocuklarda doktor izni olmadan kullanılmamalıdır.Fazla tüketimi böbrek taşı oluşumuna sebep olur.Bazı düşük tansiyon hastalıklarına özellikle gebelik dönemlerinde gebe kadınlara vücudun mineral dengesini koruması açısından tavsiye edilmktedir.Son dönemlerde bebek mamalarının yapımında destekleyici çeşit olarak kullanılmaktadır.
Netice olarak tüketilen her gıda gibi maden suyu da aşırı tüketilmemelidir.Tüketimi düzenli ve sınırlı olmalıdır. Bazı hastalıklarda doktor bilgisine başvurulmalıdır.Mümkünse sade ve taze olarak tüketilmelidir.
(Tabiat Net)